StoryEditorOCM
4 kantunaSMJENA U BENKOVCU

Nerad ili politička osveta gradonačelnika Bulića: potjerali suprugu opozicijskog vođe, a doveli suprugu HDZ-ovog vijećnika  

Piše Predrag Opačić
27. veljače 2020. - 15:11

Antonija Tokić je 3. siječnja 2011. godine zaposlena kao voditeljica programa „Pomoć u kući starijim osobama“, a potom je u dva navrata bila vršiteljica dužnosti, pa i ravnateljica Centra za pomoć i njegu „Sveti Ante“ u Benkovcu. Gradonačelnik Tomislav Bulić 18. studenoga raspisuje natječaj i 23. prosinca donosi odluku o razrješenju Antonije Tokić i imenovanju Amande Čerine na mjesto ravnateljice.
-Nije navedeno nikakvo obrazloženje, niti me je netko pozvao na razgovor. Nakon donošenja odluke rečeno mi je da je prestao moj radni odnos i da ću biti odjavljena od 10. siječnja, što je i učinjeno. Zatražila sam razgovor s gradonačelnikom tražeći obrazloženje. Međutim, on smatra da meni ne duguje ništa pa niti razgovor. Rekao je da sam bahata i da je on već obavio razgovor s novom ravnateljicom. Sve to napravljeno je usprkos činjenici da imam ugovor na neodređeno. U zakonskom roku na adresu Centra uputila sam Zahtjev za zaštitu prava radnika. Poslodavac je bio dužan vratiti me na ranije mjesto, što nije učinio nego usmeno otkazao, što također nema zakonsku osnovu. Otkaz mora biti u pisanom obliku i s obrazloženjem. U slučaju pisanog otkaza također sam zatražila isplatu neiskorištenog godišnjeg odmora i otpremnine. Nakon nekoliko očitovanja poslodavca i mojih ispravaka i potraživanja, retroaktivno su me prijavili na sva osiguranja, ponudili mi izmijenjen ugovor za radno mjesto gerontodomaćice ili otkaz, kaže Antonija Tokić koja je pred Upravnim sudom pokrenula spor.
-Zakonom je propisano kako ravnatelja imenuje predstavničko tijelo jedinice lokalne i područne samouprave koje je i osnivač Centra, a ne sam gradonačelnik kao izvršno tijelo, što je ovdje bio slučaj. Gradonačelnik je prije raspisivanja natječaja izmijenio Odluku o osnivanju Centra u kojoj sebe navodi kao zakonskog zastupnika osnivača, a sve naravno kako bi proveo svoju odluku samostalno, jer se bojao da na Gradskom vijeću neće imati većinu, tvrdi Antonija Tokić.
Gradonačelniku Buliću je na sjednici Gradskog vijeća postavljeno pitanje o zbivanjima u Centru u kojemu je odlazak Antonije Tokić nazvan osvetničkim pohodom i to zbog toga što je ona supruga Frane Tokića. Tokić je bio HDZ-ov dogradonačelnik do prošlih izbora kada se odlučio kandidirati s vlastitom listom koja je sada opozicija u Gradskom vijeću. Zato su nezavisni vijećnici u „nezakonitom otpuštanju” Antonije Tokić i njenom „retroaktivnom vraćanju na posao” vidjeli političku osvetu. Tim više što je gradonačelnik Bulić za ravnateljicu imenovao Amandu Čerinu, suprugu HDZ-ovog gradskog vijećnika Romea Čerine i nevjestu gradske pročelnice Ljiljane Čerine Bljaić. Nezavisni su vijećnici u tome vidjeli i nepotizam.
-Gospođo Tokić, u Centru ste proveli 9 godina. Je li ikada itko imao primjedbi na Vaš rad?
-Ne, nikada i nitko!
-Ali, gradonačelnik kaže da ste otišli zbog nerada, nemara, neodgovornosti...
-Nisam imala ni namjeru ni želju istupiti u medije, smatram da postoje drugi načini ostvarivanja svojih prava. Ali, kada sam čula što je gradonačelnik govorio na sjednici GV-a... Osjetila sam napad na svoj osobni integritet i dostojanstvo. Smatram da niti je etično niti profesionalno nazivati osobu primitivnom i arogantnom, koja nije savjesno radila svoj posao, niti za dobrobit Grada niti samog Centra. A rezultati ipak govore drugačije. Na računu Centra kao socijalne ustanove ostao je pozamašan iznos zaključno s 2019. godinom, zadovoljstvo korisnika Centra, suradnja sa svim relevantnim institucijama, partnerstva na projektima...
-Bulić spominje i aroganciju...
-Čak i kada bi to bilo točno, sve što gradonačelnik govori odnosi se na vrijeme nakon njegove odluke i mojeg nezakonitog odjavljivanja. Ni on ništa ne govori o mom radu u Centru. Kada sam mu rekla da svi kandidati zadovoljavaju uvjete i zatražila obrazloženje za njegovu odluku, on se uvrijedio, rekao mi da sa mnom ne mora ni razgovarati jer sam – arogantna i bahata!? Nije mu bilo važno što ispunjavam sve propisane uvjete kao i druge dvije kandidatkinje i što imam dugogodišnje iskustvo i znanje upravljanja Centrom. Njemu je nešto drugo bilo važnije, pa je donio nezakonitu odluku. Ostala sam član Savjeta za socijalnu skrb Zadarske županije gdje smatraju da je moje iskustvo itekako važno. Izgleda da je u Benkovcu bilo važno to što sam supruga Frane Tokića, zaključuje Antonija Tokić.

GRADONAČELNIK TOMISLAV BULIĆ: Smijenjena je zbog nemara, nerada, neodgovornosti i bahatosti!

-Bivša je ravnateljica smijenjena zbog nemara, nerada, neodgovornosti i bahatosti, a javnim je natječajem izabrana nova ravnateljica! Sve je provedeno po zakonu, ponuđeno joj je radno mjesto, ali kako se gospođa Tokić ponaša, bolje je da ode. Ona očito misli da je trebala biti doživotna ravnateljica pa mi sada imputira nekakve političke motive i sama se bavi politikom. Uostalom, došla mi je u ured i prijetila, spominjala mi je i djecu, izjavio nam je gradonačelnik Tomislav Bulić.
Na pitanje je li slučajno što na mjesto ravnateljice dolazi supruga gradskog vijećnika HDZ-a i nevjesta gradske pročelnice, Bulić kaže:
-To nema nikakve veze. Niti me naš gradski vijećnik nešto molio niti je tražio to radno mjesto za suprugu, a nije to učinila ni naša gradska pročelnica. Za ovo što tvrdim spreman sam ići i na detektor laži! Zaposlili smo marljivu i odgovornu osobu, uvjeren je gradonačelnik Bulić.

24. travanj 2024 19:03