StoryEditorOCM
4 kantunaODGOVOR ŽILAVCA

Ni Rubeša ni Meštrović nisu moralne vertikale koje bi sebi trebale dati za pravo suditi o mojim poslovnim odlukama! Buljan je mogao biti plaćen

Piše Zadarski.hr
2. srpnja 2022. - 11:29

Reagiranje bivšeg direktora KK Zadar Željka Žilavca prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

S obzirom na učestalo iznošenje laži i nebuloza predsjednika NO, Rubeše, primoran sam reagirati.

Hajka koju provodi predsjednik NO KK Zadar, Rubeša, više priliči predsjedniku lovačkog društva nego košarkaškog kluba. U svom suludom pohodu, u kojem svim raspoloživim sredstvima želi uništiti sve dobro napravljeno u proteklih pet godina i sebe prikazati nekakvim "Robin Hoodom“, ipak se malo pogubio. Svakodnevnim iznošenjem novih laži dovodi u pitanje svoje političko djelovanje i svoj kredibilitet.

Jedna od laži je i ugovor igrača u vrijednosti od 10.000 eura i troškovi taksi službe u iznosu  od 2.000 kuna koje je Klub navodno istome igraču platio za ovu sezonu. Pozivam ga da ugovor igrača sa takvim iznosom i navedeni račun za taksi uslugu javno objavi. Prema dosadašnjim iskustvima, to mu ne bi trebao biti neki problem.

Sudeći prema iskustvima naših sugrađana i čitajući njihove komentare o neizdavanju računa za ugostiteljske usluge, ni Rubeša ni Meštrović nisu moralne vertikale društva koje bi sebi trebale dati za pravo suditi o mojim poslovnim odlukama. 

Posao koji sam obavljao u KK Zadar kao direktor kluba izuzetno je kompleksan. Društvena odgovornost jedna je od temeljnih vrijednosti kojima se svi zajedno moramo baviti. To je temeljna uloga svakog poslovnog subjekta, a naročito sportskog kluba koji okuplja veliki broj mladih i sudjeluje velikim dijelom u njihovom odgoju. Svjesni toga podržali smo akciju IPA udruge (International Police Association) koja predstavlja najveće policijsko udruženje na svijetu s ciljem širenja prijateljstva i unapređenja policijske struke. Uvijek aktualne teme, potres, naročito nakon događanja u Petrinji, te seksualno zlostavljanje, pobuđuju interes javnosti i kao renomirani sportski klub, čije ime uvijek ima odjeka u javnosti, željeli smo sudjelovati u promicanju istih.

S obzirom na prozivke predsjednika NO, Rubeše, postavlja se pitanje je li i odluka o tome da se umjesto održavanja božičnog domjenka svota od 7.000 kuna uplati udruzi djece sa Downovim sindromom isto tako upitna i dvojbena prema njegovim kriterijima.

KK Zadar nije sam sebi svrha. Društveno odgovorno ponašanje je obveza svih nas i osim sportskih uspjeha i to čini veličinu kluba. Osobno sam izuzetno ponosan na ono što je Rubeša iznio u javnost u negativnom kontekstu. Znači li to da se klub ubuduće neće odazivati društveno korisnim aktivnostima? Za njega je to bacanje novca, a ja tvrdim da se takvo društveno odgovorno ponašanje višestruko vraća ukoliko ne gledamo na to njegovim skučenim pogledom.

Bilo bi zanimljivo čuti i mišljenje osoba iz dotične udruge, je li im bilo drago i korisno što je klub iskazao svijest o takvim društvenim temama pred kojima ne možemo i ne smijemo zatvarati oči.

Za kraj, u svjetlu novih događanja koja pogađaju klub, a koja se odnose na odlazak mladog i talentiranog košarkaša i reprezentativca U-20, Tomislava Buljana iz kluba zbog neplaćanja, moram istaknuti činjenicu da je u trenutku moje smjene, 13. lipnja, na bankovnom računu kluba bilo i više nego dovoljno sredstava za podmirenje duga prema igraču. Postavlja se pitanje zašto novo rukovodstvo nije na vrijeme reagiralo i kontaktiralo igrača i njegovog agenta? Možda odgovor leži u činjenici da više vremena posvećuju fizičkom sukobu sa zadarskim novinarom i lažnom svjedočenju vezanom za taj slučaj te upornom diskreditiranju mene osobno i moga rada u proteklih pet godina. A za sportske odluke i planiranje nemaju vremena.

S poštovanjem,

Željko Žilavec

19. travanj 2024 14:31