StoryEditorOCM
4 kantunaNULTA TOLERANCIJA

Nije šala: nastavnik tjelesnog odgoja iz Zadra kojeg je policija prijavila za spolnu zlouporabu učenice, u ponedjeljak se vratio na posao!

Piše Ivica Nevešćanin
6. lipnja 2023. - 15:41

Nastavnik tjelesnog odgoja iz Zadra kojeg je policija u travnju kazneno prijavila za spolnu zlouporabu jedne učenice, u ponedjeljak se vratio na svoje radno mjesto.

Potvrdila nam je to ravnateljica osnovne škole iz Zadra u kojoj se prije nekoliko tjedana dogodio incident koji je uznemirio roditelje učenika.

Osumnjičenog profesora tjelesnog prijavila je sama učenica, a nakon toga je aktiviran školski protokol o postupanju kod prijava slučajeva nasilja. Najprije su obaviješteni roditelji djevojčice, potom je unutar škole provedena istraga, a odmah nakon toga su o svemu obaviještena nadležna državna tijela. Ravnateljica kaže da je cijeli taj proces bio odrađen unutar jednoga dana, tako da je istog dana kada je i škola saznala za neprimjereno ponašanje 66-godišnjeg nastavnika tjelesnog, o tome obaviještena i policija. Oni su nakon provedene kriminalističke istrage protiv nastavnika tjelesnog podnijeli kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu za spolnu zlouporabu djevojčice mlađe od 15 godina.

Zadarski.hr je prošlog tjedna izvijestio o toj policijskoj prijavi. Tom smo prilikom naveli kako nam je ravnateljica škole rekla da su joj iz Općinskog državnog odvjetništva potvrdili da se protiv njenog kolege ne vodi kazneni postupak, odnosno da je policijska prijava za spolno zlostavljanje djevojčice odbačena. Državno odvjetništvo je na našu objavu reagiralo demantijem kako policijsku prijavu nisu odbacili.

„Općinsko državno odvjetništvo u Zadru dana 17. travnja 2023. od Policijske uprave zadarske zaprimilo je kaznenu prijavu protiv jednog zaposlenika jedne osnovne škole zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina iz čl. 158. st. 2. KZ-a, te su u tom kaznenom predmetu, povodom te zaprimljene kaznene prijave, u tijeku potrebni izvidi i poduzimaju se zakonom propisane radnje s ciljem donošenja državnoodvjetničke odluke” - stoji u reakciji zadarskog ODO-a.

Članak 158. stavak drugi Kaznenog zakona kaže da će onaj tko "nad djetetom mlađim od petnaest godina izvrši bludnu radnju, ili ga navede da izvrši bludnu radnju s drugom osobom ili da nad samim sobom izvrši bludnu radnju" biti kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

- Očigledno sam napravila pogrešku. Nije bila riječ o Državnom odvjetništvu, nego o odgovoru Općinskog suda u Zadru. Od njih smo kao škola tražili podatak da li se protiv našeg kolege vodi neki kazneni postupak. Oni su nam odgovorili da se ne vodi, a ja sam to krivo shvatila kao odgovor iz Državnog odvjetništva - kazala nam je u utorak ravnateljica.

Da se protiv osumnjičenog nastavnika tjelesnog odgoja vodi kazneni postupak, on bi automatski bio suspendiran s radnog mjesta. Kako su u tijeku izvidi od strane Državnog odvjetništva, prijavljeni nastavnik može nesmetano nastaviti raditi te održavati nastavu s učenicama i učenicima.

- Mi jednostavno nemamo druge zakonske mogućnosti da takvog kolegu udaljimo s nastave. On je osumnjičen, ali nije optužen, kamoli presuđen. Sve dok se protiv njega ne podigne optužnica, ako do toga uopće dođe, on će moći nesmetano održavati nastavu s učenicima – dodaje ravnateljica.

Neposredno nakon što je prijavljen za incident u školi, nastavnik tjelesnog je otvorio bolovanje i bio je na njemu sve do ponedjeljka 5. lipnja kada se vratio na posao. Na radnom mjestu bi trebao ostati sve do kraja kolovoza, kada službeno odlazi u mirovinu. Hoće li tako i biti, ovisi o rezultatima istrage, odnosno hoće li prije mirovine protiv njega biti podignuta optužnica za kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina.

19. travanj 2024 13:38