StoryEditorOCM
4 kantunaBRITANAC SE BRANIO

"Nisam kriv! Nisam bio na Zrću, već u apartmanu. Svjedok sam korupcije, pristranosti i rasizma na sudu. Tako nešto bih mogao očekivati od mafije!"

Piše Božana Sviličić
8. svibnja 2020. - 22:26

- Nisam kriv za zločin. U to vrijeme nisam bio na plaži Zrće, već u apartmanu u Novalji s puno svjedoka. Najmanje šestorica su spremni pristupiti na sud i to po potvrditi. Žao mi je zbog smrti pokojnika i ozlijeda druge dvije žrtve, no za to nisam kriv. Bio sam na odmoru i samo sam htio uživati i zabaviti se. Htio sam se vratiti kući avionom. Nisam bježao niti sam htio promijeniti izgled. Sve su te optužbe neutemeljene. Snimka video nadzora nema nikakve veze sa mnom. Nisam ta osoba. Niti jedna osoba nije dokazala tko je to ili što radim na toj snimci – rekao je u petak na Županijskom sudu u Zadru 27-godišnji Britanac Douglas Kane, optužen za ubojstvo i dvostruki pokušaj ubojstva na Zrću, gdje je 27. lipnja 2018. nožem usmrtio 26-godišnjeg Uga Wilsona, te ranio još dvoje Engleza.

Kane je iznio obranu nakon što je prethodno njegov novi odvjetnik Anton Denona u nastavku suđenja zatražio izuzeće v.d. glavne državne odvjetnice RH Zlate Hrvoj -Šipek i cijelog kaznenog Odjela Županijskog državnog odvjetništva u Zadru jer su “znali da su dokazi o ispitivanjima svjedoka ubojstva - protuzakoniti!” Pojasnio je kako su tužitelji morali biti upoznati s tim da su svjedoci u slučaju ovog ubojstva, prema zapisniku iz Policijske postaje u Novalji, svi ispitani u isto vrijeme u policijskoj postaji u Novalji, što je protivno Zakonu o Kaznenom postupku.

- Znali su da u spisu postoje zapisnici o ispitivanju svjedoka koji su protivni ZKP-u - rekao je. Time je nastavio niz zahtjeva koje je počeo Douglasov raniji odvjetnik Boris Radman. U njima je traženo izmještanje suđenja, izuzeće Sudskog vijeća, sutkinje i predsjednika suda, snimki video nadzora, zapisnika o obdukciji. Svi su ti prijedlozi odbačeni, a prihvaćen je jedino onaj za izuzimanjem iz postupka v.d. predsjednika Županijskog suda u Zadru Marijana Bitange jer mu sin Ivan Bitanga zastupa obitelj ubijenog Uga Wilsona. Douglas se na sudu požalio kako je Bitanga odlučivao o produženju njegovog pritvora dok mu je sin zastupao oštećene u istom postupku,

Kasniji zahtjev za izuzećem javnosti koji je zatražen jer bi Kane u obrani mogao iznositi stvari koje će ugroziti njegovu obitelj sutkinja Sandra Radanović je odbila navodeći kako se takva situacija može riješiti prijavom nadležnim redarstvenim vlastima. Uoči iznošenja obrane Kane je naglasio kako neće odgovarati na pitanja obrane i optužbe, nakon čega je napao sud optuživši ga za rasizam i korupciju.

- Ovaj predmet je pun manipuliranih i lažnih dokaza kojih je sud svjestan ali ih nastavlja ignorirati samo kako bi osudio nevinog čovjeka. Svjedok sam korupcije, pristranosti i rasizma na ovom sudu. Tako nešto bih mogao očekivati od mafije. Ovaj sud je veliko ruglo pravosudnog sustava i ima odlike kriminala - izjavio je Douglas nakon čega ga je sutkinja upozorila da takve riječi neće unositi u zapisnik.

- Ne sudite Vi ovdje nego Sudsko vijeće - rekla mu je sutkinja.

Kane je, ipak, konstatirao da sud nastavlja kršiti kazneni zakon i izbjegava udovoljiti nekim zahtjevima samo da bi donio presudu prije nego sto istekne trajanje istražnog zatvora.

- Sud tvrdi da ja i moja obrana želimo odgoditi postupak, ali iskreno, želim samo pošteno suđenje. Sud sugerira da ja i moja obrana želimo odgoditi ovaj postupak, ali upravo je - obrnuto. Za vrijeme mog boravka u istražnom zatvoru, rasprave su se odgađale na deset mjeseci. Odvjetnik Ivan Bitanga zastupa žrtvu, a njegov otac Marijan je bio moj prvi sudac, što je sukob interesa. Iako postoje dva svjedoka suda i trebaju biti ispitani , što je pravo moje obrane, sud je ipak odlučio da za to nema potrebe. Sud je time narušio moja ljudska prava. Za vrijeme mog boravka u istražnom zatvoru, rasprave su se odgađale na deset mjeseci zbog žalbi. Iako je još 2018. Vrhovni sud RH potvrdio da slučaj Bitanga predstavlja kršenje pravila kaznenog postupka i zbog toga ga odlučio izuzeti, 2020. se odlučio ponovno uključiti u postupak i ponovno je poduzeo protupravne radnje. Neke od sudskih žalbi su odgodile sudski postupak za dva mjeseca, što je nastavak bezakonitih postupaka koje upražnjava sud. Optužnica je potvrđena godinu i pol dana nakon mog boravka u zatvoru. Uhićen sam 28. lipnja 2018., a optužen 10. srpnja 2019. Do konca rujna 2019. nije bilo zakazano ni jedno ročište. Slijedeće je zakazano tek 11. studenog 2019.

Ako bih trebao pogađati zbog čega se to dogodilo, rekao bih da su željeli odgoditi kazneni postupak. Sud je pozvao svoje svjedoke da daju iskaz 28. i 29. studenog međutim oni se nisu pojavili. Pozvani su ponovno sredinom prosinca i opet se nisu pojavili. Koncem siječnja 2020. opet se dogodilo isto, kao i u veljači i i ožujku. To se moglo obaviti video pozivom u Velikoj Britaniji. Nedavno se pojavila i vijest da troje od petero svjedoka odbija dati iskaz, a dvojica su spremna. Iako postoje dva svjedoka suda i trebaju biti ispitani, što je pravo moje obrane, sud je ipak odlučio da za to nema potrebe. Od studenog 2019. do travnja 2020. sud je odgodio postupak, tako da svjedoci suda dođu i budu ispitani, te je nakon toga ustanovio da za to više nema potrebe. Devet mjeseci nisu se žurili dovršiti postupak. Moj se alibi može potvrditi u roku od šest do osam tjedana. Krajnji rok mog boravka u istražnom zatvoru ističe uskoro, a nije mi bilo omoģućeno da iznesem potpunu obranu zbog nehajnog i lagodnog načina na koji sud radi - rekao je u dijelu obrane Douglas, kojem maksimalni rok za pritvor istječe 28. lipnja kada će se morati pustiti na slobodu, ukoliko se dotad ne donese nepravomoćna presuda.

Smatrajući da obrana upravo zbog toga cijelo vrijeme odugovlači postupak, sutkinja Radanović odbila je većinu zahtjeva za koje je bila nadležna. U postupku su čitani iskazi svjedoka, a svjedoci koje je Douglas predložio nisu se odazivali pozivima.
Završne govore obrane i optužbe sutkinja je najavila za ponedjeljak, 11, svibnja nakon čega bi se trabala donijeti i presuda.

Prema optužnici, zločin se odigrao oko 5.30 sati ispred noćnog kluba Kalypso u dijelu koji je pod video-nadzorom. Kane je nakon kraćeg sukoba nožem usmrtio 26-godišnjeg Uga Wilsona, te ranio još dvoje Engleza koji su mu došli u pomoć.
Svi sudionici krvavog incidenta bili su gosti popularnog Hideout festivala, a u javnosti se navodilo kako su se sukobile dvije skupine Britanaca zbog preprodaje droge. Cijeli slučaj ostao je zabilježen na snimkama video nadzora noćnog kluba ispred kojeg se odigrao napad.

16. travanj 2024 19:29