StoryEditorOCM
4 kantunaIAKO JE NATJEČAJ STALNO OTVOREN

Nitko neće na mjesto dr. Jusupa u Obrovcu: o 400 pacijenata brine se liječnica iz Maslenice!

Piše Ana Vučetić Škrbić
24. rujna 2019. - 20:15
obrovaci3-290419

Pet mjeseci nakon što je u Obrovcu zatvorena ambulanta dr. Gorana Jusupa, Dom zdravlja Zadarske županije još nije uspio pronaći novog liječnika koji bi radio u toj ordinaciji i preuzeo 400 pacijenata. Oni su Jusupovim odlaskom ostali bez stalnog doktora.

Koncem travnja ove godine Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) raskinuo je ugovor s dugogodišnjim liječnikom u Obrovcu, jednom od dvije ordinacije opće prakse u tom gradiću i to zbog velikog skandala koji se dogodio nakon što je cijela hrvatska javnost preko emisije "Provjereno" svjedočila o raspadu sustava u ambulanti nekad uglednoga gradskog doktora. Iako su njegovi pacijenti godinu dana prije toga upozoravali kako se dr. Jusup razbolio i kako više nije u stanju raditi svoj posao, nitko od nadležnih nije reagirao na upozorenja, dok cijeli slučaj nije završio u medijima.

U međuvremenu je ambulantu dr. Jusupa tijekom pola godina napustilo čak 900 pacijenata, a o onima koji su ostali, uglavnom stariji i nemoćni pacijenti iz obrovačkog zaleđa, brigu je preuzeo Dom zdravlja Zadarske županije. Početkom travnja raspisan je natječaj za liječnika i medicinsku sestru, međutim, do danas se nitko nije javio iako je natječaj više puta ponavljan.

– Da, natječaj za ambulantu u Obrovcu stalno je otvoren, ali nitko se ne javlja. Na prvom smo imali jednu molbu, međutim, liječnik koji se jedini prijavio u međuvremenu je odustao. Neki samo iskazuju interes, ali bez prijave, tako da to ne smatramo ozbiljnim. Dok ne nađemo trajno rješenje, u Obrovcu je na pola radnog vremena angažirana liječnica iz Maslenice, koja nekoliko puta tjedno dolazi u tu ambulantu – rekla nam je dr. Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije.

Ako se nešto drastično ne promijeni, vrlo je izgledno da će to privremeno rješenje ostati trajno za pacijente jer nemaju drugog izbora. Naime, ozbiljnih problema s nalaženjem liječnika trenutno imaju bolnice u velikim gradovima, a situacija je jednako teška i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje već u ovom trenutku nedostaje najmanje 200 timova obiteljske medicine.

U idućih pet godina ta će se brojka udvostručiti jer u starosnu mirovinu odlazi nekoliko stotina liječnika obiteljske medicine koji već sada jedva pronalaze zamjene u svojim ordinacijama dok su na bolovanju ili godišnjem odmoru. U kadrovski tako alarmantnoj situaciji za domaći zdravstveni sustav, mala ambulanta u udaljenom Obrovcu teško da se može nadati zaposlenju novog liječnika.

17. travanj 2024 17:27