StoryEditorOCM
4 kantunaSJAUŠOV POUČAK

Nova farsa u Narodnom muzeju: Renata, vrati se, sve ti je oprošteno. Ovi ne znaju što čine!

Piše Iva Ivanac
8. listopada 2024. - 20:43

Iako smo mislili da je odlaskom bivše ravnateljice Narodnog muzeja Zadar Renate Peroš došao kraj farsama u toj županijskoj ustanovi, to izgleda nije tako. Ponovni odabir Vesne Sabolić kao vršiteljice dužnosti ravnateljice, unatoč regularno provedenom natječaju, veća je farsa nego što ju je u toj županijskoj ustanovi Peroš ikada napravila.

Prvi natječaj održan za ravnatelja NMZ-a je nakon objave poništen jer je Upravno vijeće, tada na čelu s Radomirom Jurićem, raspisalo natječaj koji u sebi nije sadržavao stavku da pravo prednosti pri zapošljavanju imaju kandidati sukladno Zakonu o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata.

Drugi natječaj je raspisan početkom kolovoza. Provedba je uredno započela iako je predsjednik UV-a odjednom dao ostavku na mjestu predsjednika. Potpredsjednik UV-a županijski pročelnik Ante Sjauš neformalno je preuzeo kormilo da bi na sjednici koja se održala u utorak i formalno postao predsjednik UV-a. Na toj istoj sjednici jednoglasno je donesena odluka kojom se županu Božidaru Longinu predlaže da kao v.d. imenuje - Sabolić.

Upravno vijeće o postavljanju Sabolić za vršiteljicu dužnosti oglasilo se tek kratim priopćenjem, a u cijelu farsu su uspjeli upetljati i Grad Zadar te njegovu višemjesečnu blokadu proračuna.

- S obzirom da je dosadašnja v.d. ravnateljica Vesna Sabolić vodila postupak kojim je Zadarska županija, kao osnivač NMZ-a, dala suglasnost NMZ-u da s Gradom Zadrom pripremi prijedlog Sporazuma o građi i djelatnicima Narodnog muzeja Zadar s ciljem osnivanja nove muzejske ustanove kojoj će osnivač biti Grad Zadar, a kako se taj postupak oduljio zbog okolnosti s višemjesečnim odgađanjem donošenja proračuna Grada Zadra, UV je stava da je gđa. Sabolić najbolje rješenje da provede taj postupak do kraja, stoji u priopćenju u kojem se navodi i kako je pročelnik Sjauš sada i službeno preuzeo kormilo nad UV-om jer je postao predsjednik Vijeća.

No, tu izgleda nije kraj farsama u NMZ-u. Pismo koje smo dobili itekako govori o dodatnim “muljažama” u muzeju.

Stoga smo predsjednika UV-a Sjauša htjeli upitati nekoliko pitanja kako bi provjerili navode pisma. Nakon što smo pokušali telefonskim putem pročelniku Sjaušu postaviti pitanja, on nas je tražio da korespondenciju nastavimo pisanim putem. Što smo i napravili. 

U pismu kojeg smo dobili navodi se kako je Hrvoje Perica kustos u NMZ-u i voditelj odjela Muzeja grada Zadra dobio najviše bodova na provedenom intervju kojem su još pristupili Sabolić, te Filip Đinđić, konzervator u Konzervatorskom odjelu Zadar i aktivist udruge U ime obitelji i stranke Projekt Domovina te Ivica Dundović, dugogodišnji voditelj Kulturno-umjetničkih društava Radovin i Privlaka, inače bivši narednik u zrakoplovnoj bazi HRZ-a i PZO-a u Zemuniku.

Navodi se kako je za v.d. ponovno postavljena Sabolić iako je imala jednak broj bodova kao i Perica, kao i to da je Sabolić na radno mjesto kustosa u NMZ-u Zadar na neodređeno zaposlila nevjenčanu suprugu svog sina. Također se navodi, kako uvjete za to zaposlenje nije imala jer joj obrazovanje ne odgovara onim što je propisano Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i plaćama NMZ-a.

Pročelniku Sajušu smo uputili set pitanja:

- Koji je kandidat prikupio najveći broj bodova na provedenom natječaju?

- Kada je na radno mjesto kustosa unutar NMZ-a zaposlena D. L. i u kojem odjelu?

- Kada je i gdje objavljen natječaj na kojem se zaposlila ta kustosica?

- Je li zaposlena kustosica nevjenčana supruga sina Vesne Sabolić?

- Kako je moguće da je ta osoba zaposlena na mjesto kustosa ako je završila studij Održivog upravljanja vodenim ekosustavima (polje biotehničkih znanosti) ako Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i plaćama djelatnika NMZ-a nigdje ne navodi da je zaposlenje kustosa moguće ako ima diplomu iz biotehničkih znanosti?

- Zbog čega se uopće provodio natječaj za ravnatelja, pozivali kandidati na intervju, donosile odluke tko je najbolji kandidat da bi se na koncu ponovno izabrao vršitelj dužnosti? Prema kojem zakonu i stavku zakona je to napravljeno? Znači li to da je navedeni natječaj poništen?

Predsjednik UV-a Sjauš nam nije je odgovorio na sva pitanja, a evo što je u svojim odgovorima napisao.

- Na obavljenom razgovoru s kandidatima, dva su kandidata ostvarila najveći, odnosno jednaki broj bodova (136 boda), napisao je Sjauš dodajući kako za drugo, treće, četvrto i peto pitanje nema saznanja.

- Sukladno Zakonu o ustanovama, u zakonskom roku Upravno vijeće Narodnog muzeja Zadar raspisalo je natječaj za izbor ravnatelja Narodnog muzeja Zadar dana 9. kolovoza 2024. godine koji natječaj je objavljen u Narodnim novinama, te na internetskim stranicama Muzeja. Na natječaj su pristigle ukupno četiri prijave. Na 28. sjednici održanoj dana 23. rujna 2024. godine. Upravno vijeće je razmatralo pristigle prijave te izvršilo razgovor s prijavljenim kandidatima. Upravno vijeće Narodnog muzeja Zadar na svojoj je 29. sjednici održanoj dana 8. listopada jednoglasno donijelo Odluku kojom se u postupku javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Narodnog muzeja Zadar ne predlaže imenovati ravnateljem niti jednog od prijavljenih kandidata, napisao je Sjauš dodajući kako natječaj nije poništen. Dakle, natječaj je zaključen bez da je itko izabran.

Pa tko pobogu raspisuje natječaj, “maltretira” kandidate, poziva ih na razgovore, “maltretira” članove UV-a sa sjednicama, da bi na kraju sve to bacio niz vodu, zaključio natječaj bez odabranog kandidata i opet Sabolić postavio za vršiteljicu dužnosti?! Politika? Očito, jer nema tko drugi biti. Jer kako je moguće da je članove UV-a “iznenadila” proračunska blokada Grada Zadra i neosnivanje muzeja grada? Što novi ravnatelj ne bi imao dovoljno vremena da se uputi u problematiku i informacije vezane uz novu muzejsku ustanovu? Pogotvo ako je to Hrvoje Perica koji je voditelj Odjela Grada u NMZ-u?! Kako je moguće i prema kojem zakonu da se ne izabere ravnatelj javne ustanove, već da se konstantno produžuje mandat vršitelja dužnosti? Do kada? Zašto se uopće raspisao novi natječaj i zašto se išlo u odabir ravnatelja, ako je politika očito već odavno znala da će Sabolić opet biti v.d. jer je eto najbolja osoba da Sporazum o građi i djelatnicima NMZ-a provede do kraja? Suludo, zar ne?

Renata vrati se, sve ti je oprošteno. 

 

 

08. listopad 2024 20:44