StoryEditorOCM
4 kantunaCENTAR ZA MLADE

Nova tura pregovora obilježila ”psihodrama” Ante Rubeše: kako politička prepucavanja komentiraju budući korisnici?

Piše Iva Ivanac
5. ožujka 2024. - 16:03

Grad Zadar će Ministarstvu kulture i medija poslati na odobrenje novu dopunjenu odluku o osnivanju Centra za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade, nakon čega će započeti proces osnivanja javne ustanove. 

Sukus je to sastanka predsjednika klubova vijećnika Gradskog vijeća Grada Zadra donesen nakon gotovo sat vremena. Iako je cijela stvar mogla biti gotova za deset minuta, vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša odlučio je "preuzeti palicu" i sastanak odvesti u ”psihodramu”. 

Predsjedniku Gradskog vijeća Marku Vučetiću spočitao je kako je radna skupina koja je trebala izraditi statut i donijeti odluku o vršitelju dužnosti osnovana za njegovu vlastitu samopromociju i kao sredstvo prepucavanja s pročelnikom Ureda gradonačelnika Antom Ćurkovićem. Kazao mu je kako je njegov "um generirao sve bolešćine u javnom prostoru", dodao kako jedva čeka sjednicu Gradskog vijeća da o svemu može razgovarati. Tražio je od predstavnika Grada, zamjenika gradonačelnik Ante Babića, da odgovori hoće li gradonačelnik nakon osnivanja ustanove imenovati Maju Šimić za vršiteljicu dužnosti ravnateljice, govorio kako se ne želi raspravljati sa SDP-ovcima jer surađuju s HDZ-om...

Nakon što mu je predsjednik Kluba SDP-a Daniel Radeta dobacio kako bi se na sastanku, na kojem su prisustvovali i mediji, ipak trebala zadržati jedna pristojna razina komunikacije, Rubeša je odgovorio kako o nikakvoj razini ne želi raspravljati jer je Radetina razina ‘41. i ‘45. godina. 

Iako je predsjednik Gradskog vijeća pokušao obrazložiti nekoliko mogućih koraka ka osnivanju javne ustanove, to nije bilo moguće zbog konstantnih upadica Rubeše. Vučetić je kazao kako mu je žao što Rubešu ne može izbaciti sa sastanka jer nema ovlasti kao i na Gradskom vijeću, a Rubeša dobacio kako će za iduću sjednicu Vijeća biti itekako spreman. 

Na koncu je donesena odluka kako će se Ministarstvu kulture i medija poslati nova odluka o osnivanju javne ustanove koja u sebi sadrži sve izmjene vezane uz djelatnosti javne ustanove donesene od strane Radne skupine. Nakon "zelenog svijetla" Ministarstva odluka o osnivanju javne ustanove naći će se pred Gradskim vijećnicima. Tek nakon što se osnuje javna ustanova, gradonačelnik može imenovati vršiteljicu dužnosti. Hoće li ispoštovati odluku radne skupine da vršiteljica dužnosti bude Maja Šimić, s obzirom da je posljednjim priopćenjem u potpunosti degradirao radnu skupinu, ostaje tek za vidjeti. 

Ovakvim načinom osnivanja javne ustanove, ponovno se odgađa otvaranje Centra za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade. Veliku većinu onih koji bi taj prostor trebali koristiti odavno je prestala zanimati politika i političko nadmudrivanje. Žele samo da Centar svoja vrata otvorio što prije i da krenu koristiti prostore dok drugi dio nezavisne scene želi pak da se unutar javne ustanove od starta postave "dobri temelji". 

Udruga koja već godinama nema adekvatan prostor za rad je Zadarski plesni ansambl koji vodi Sanja Petrovski

- Mi već godinama funkcioniramo bez adekvatnog prostora iako radimo dva festivala godišnje, "Monoplay" i "Večer plesne minijature". Dovodimo gostujuće predstave, razne plesače koji s djecom rade radionice i nikad ne možemo doći do prostora. U kazalištu možemo dobiti jedan termin godišnje, a najam drugih prostora je skup. Jedini smo koji proizvodimo program, a bez prostora smo, govori Petrovski dodajući kako nitko ne mora ići toliko daleko kada je u pitanju funkcioniranje jedne takve ustanove.

- Ne trebaju se stvari izmišljati, dovoljno je da se pogleda kako drugi centri u Hrvatskoj odrađuju taj posao i njihov način rada preslikati na Zadar te s tim više krenuti, kaže Petrovski dodajući kako je Zadarski plesni ansambl u više od 30 godina djelovanja svima dokazao kako i što rade.

- Nakon rata je pet kasarni ostalo prazno, dosada smo mogli imati tri Centra za mlade, zaključila je voditeljica ZPA.

Vinko Radovčić, voditelj glumačke udruge "Drama plus", koji je nedavno zbog previše poslovnih obaveza izašao iz radne skupine, kaže kako još jedna odgoda otvaranja Centra za njega i dalje znači neimanje adekvatnog prostora. 

- Mladima, mojim članovima, neotvaranje Centra znači da će i dalje ostati raditi u podrumu kuće, odnosno u neadekvatnom prostoru, a jedino što nam treba jest adekvatan prostor, kazao je Radovčić. 

Poznat datum idućeg Vijeća...

Donesena je i odluka o održavanju iduće sjednice Gradskog vijeća koja je zakazana za 26. ožujka, a  na kojoj će se, uz pretpostavljamo buran Aktualni sat, naći i mnoge točke koje se trenutno nalaze u javnom savjetovanju kao što su odluke o zemljištu u Poduzetničkoj zoni Crno, planu upravljanja pomorskim dobrom...

 

03. svibanj 2024 01:22