StoryEditorOCM
4 kantunaDOBRE VIJESTI

Nova zgrada Dnevnih bolnica treba se otvoriti u listopadu, a na natječaj za linerani akcelerator pristigle su dvije valjane ponude!

Piše Iva Ivanac
31. kolovoza 2023. - 20:53

Ministarstvo zdravstva otvorilo je ponude na natječaju za nabavu CT simulatora i linearnih akceleratora među kojima je i onaj za zadarsku Opću bolnicu. 

Natječaj vrijedan ukupno 54,5 milijuna eura bio je podijeljen u grupe pa su ponuđači za uređaj koji bi trebao stići u OB Zadar dali ponude isključivo za zadarsku bolnicu. 

Procijenjena vrijednost nabavke linearnog akceleratora iznosila je 2.112.000 eura, a na natječaj su stigle tri ponude. 

Najpovoljniju ponudu dala je zajednica tvrtki Simens Helathcare i Eurokontakt i ona iznosi 1.995.281 eura (bez PDV-a)

Na natječaj se javila još i zajednica ponuditelja Elekta Solutions AB i Medicem servis s ponudom vrijednom 2.070.000 eura (bez-PDV-a), te zagrebačka tvrtka Analytic pharma koja je dala ponudu u visini od tri milijuna eura (bez PDV-a).

Ministarstvo zdravstva, uz OB Zadar, nabavlja linearne akceleratore i CT simulatore i za KBC Sestre milosrdnice (pet uređaja), KBC Rijeka (tri uređaja), KBC Osijek (tri uređaja), KBC Split (četiri uređaja) i KBC Zagreb (pet uređaja).

image
Luka Gerlanc/Cropix

Rok za isporuku, montažu i puštanje u punu funkciju uređaja je maksimalno 12 mjeseci što znači da će pacijenti koji trebaju terapije zračenjem na njih u Zadru čekati još godinu dana.

Aparat za zračenje smjestit će se u podrum Dnevne bolnice koja se gradi na mjestu nekadašnjeg Zaraznog odjela. 

Na zgradi Dnevnih bolnica Odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju te Službe za kirurgiju nije ostalo puno posla. Fasada zgrade je u potpunosti dovršena, a i unutrašnjost je skoro gotova. 

- Drugi tjedan započinje primopredaja, kat po kat, a kreće se od trećeg kata koji ćemo nakon primopredaje započeti opremati namještajem. Ovih dana će se urediti i okoliš zgrade, a zgrada dnevnih bolnica bi trebala biti otvorena u listopadu, istaknuo je ravnatelj zadarske bolnice, dr. Željko Čulina dodajući kako će se nakon otvaranja zgrade Dnevnih bolnica raspisati natječaj za završno uređenje podruma u kojem će biti smješten linearni akcelerator i CT simulator.

- Od svih bolnica koje čekaju nove linearne akceleratore zadarska biolnica je najspremnija za prihvat aparata za zračanje. Nadamo se da ćemo biti prva bolnica koja će dobiti uređaj iz ovog natječaja, a koji će biti smješten u podrumu nove zgrade Dnevnih bolnica, kazao nam je ravnatelj Čulina. 

Prije isporuke uređaja potrebno je napraviti još neke korake, kao što je nabava ulaznih vrata u prostoriju gdje će biti uređaj za zračenje. Takva su vrata naime teška pet tona, u skladu sa elaboratom Instituta Ruđer Bošković koji je definirao uvjete prostorije u kojoj će se zračiti zadarski pacijenti.

image
Luka Gerlanc/Cropix
08. svibanj 2024 16:37