StoryEditorOCM
4 kantunaPOKRENULI INICIJATIVU

Novčane kazne za naplaćivanje fotografiranja s majmunom i sovama na Forumu: Prijatelji životinja traže izmjene Zakona!

Piše B.S.
2. rujna 2022. - 10:07

Udruga Prijatelji životinja tijekom srpnja i kolovoza poslala je Državnom inspektoratu dvije prijave o dojavama da u središtu Zadra nepoznate osobe naplaćuju turistima fotografiranje s majmunom i sovama, vezanima užetom kako ne bi pobjegli.

U prijavama su tražili da se prekršiteljima zabrani izlaganje divljih životinja u svrhu prikazivanja javnosti, da im se oduzmu životinje koje su izložene strahu, patnji i neprimjerenom držanju te da ih se spriječi u daljnjem narušavanju dobrobiti životinja.

- Na internetu se dijele videosnimke i fotografije osoba koje iz godine u godinu u gradovima diljem obale naplaćuju fotografiranje s vezanim divljim pticama i majmunom, a svjedoci ukazuju da su životinje bez hrane i vode, izložene stresu, buci, gužvi i gomili ljudi, prenošenju iz ruke na ruku nepoznatih ljudi, uznemiravanju i nesnosnim vrućinama te da vidljivo pate - ističu Prijatelji životinja.

Nakon ponovljene prijave u kolovozu, Prijatelji životinja primili su odgovor nadležne veterinarske inspekcije u kojemu se navodi da su veterinarska inspekcija i inspekcija zaštite prirode, u suradnji s komunalnim redarstvom i zadarskom policijom, tijekom inspekcijskog nadzora zatekli tri strana državljanina koja su javnosti predstavljala dvije sove kukuvije uzgojene u Republici Češkoj i jednu ženku zelenog majmuna uzgojenu u Ukrajini, koji imaju zakonito podrijetlo.

U odgovoru se nadalje obrazlaže da je zbog korištenja životinja s ciljem predstavljanja bez suglasnosti veterinarskog inspektora optužnim prijedlogom veterinarske inspekcije proveden „žurni prekršajni postupak u suradnji s MUP-om, PU Zadarskom, u kojem je Općinski sud u Zadru počiniteljima prekršaja izrekao propisane novčane kazne”.

Pojašnjava se da su i tijekom 2019. godine inspekcijskim nadzorima utvrdili da fizičke osobe protuzakonito izlažu papige (are i žako) u svrhu predstavljanja javnosti, za što im je u upravnom postupku izrečena mjera zabrane izlaganja životinja te su podignuti optužni prijedlozi po kojima je Općinski sud u Zadru prekršiteljima izrekao propisane novčane kazne.

- Nažalost, inspekcije nisu iskoristile zakonsku mogućnost oduzimanja životinja radi sprječavanja novih kršenja zakona, pa vjerojatno sljedeće ljeto možemo očekivati iste prizore. Pritom je problem nedostatak adekvatnih skloništa i privremenih smještaja za divlje životinje, kao i nepostojanje jasne zakonske regulative o držanju divljih životinja - upozoravaju Prijatelji životinja.

Zato su pokrenuli inicijativu za izmjene Zakona o zaštiti životinja u cilju unapređenja zaštite životinja u Hrvatskoj. Predlažu da se zakonskim izmjenama u potpunosti zabrani iskorištavanje divljih životinja i držanje zvijeri u privatnom zatočeništvu te da se uvede tzv. Pozitivna lista životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce. Smatraju da je hitno potrebna i potpuna zabrana držanja pasa na lancu, zabrana držanja i nastupa svih životinja u cirkusima, uvođenje obavezne kastracije pasa i mačaka (uz opravdane iznimke) i druge izmjene. O svemu se može više saznati na www.boljizakon.net.

Prijatelji životinja podsjećaju i da divlje životinje prenose oko 72 posto zoonoza, a određene vrste opasne su zbog svoje predatorske, agresivne ili otrovne prirode, zbog čega njihovo držanje predstavlja opasnost i za javno zdravstvo i sigurnost ljudi i drugih životinja. Apeliraju na Grad Zadar i druge gradove da spriječe profitiranje pojedinaca na fotografiranju s divljim životinjama, što šteti turističkoj promidžbi i temelji se na patnji životinja radi isprazne zabave.

Pozivaju sve da svako iskorištavanje divljih životinja u javnosti prijave komunalnom redarstvu i inspekcijama Državnog inspektorata.

04. svibanj 2024 12:51