StoryEditorOCM
4 kantuna'RASKOPAVA' SE ZAPOŠLJAVANJE U NARODNOM MUZEJU ZADAR

Nove prijave, nove kazne: inspektorat otkrio nepravilnosti, u posjedu smo prijave koja otkriva imena!

Piše L.Burčul
21. svibnja 2019. - 23:34
kraljica_iznenadjenja4-230917

U posljednja dva mjeseca Inspektorat rada i mirovinskog sustava (Ispostava Zadar) zaprimio je dvije predstavke o uočenim nepravilnostima u radu Narodnog muzeja Zadar (NMZ), od kojih je prvu Inspektorat riješio.

Inspektori su proveli nadzor u muzeju i utvrdili nepravilnosti, te poduzeli „zakonom propisane mjere“.

„Slobodna Dalmacija“ je u posjedu rješenja Inspektorata, u kojem stoji: „…obavljen je neposredan inspekcijski nadzor, kojim su utvrđene povrede propisa, te su poduzete zakonom propisane mjere“.

Koje mjere su poduzete protiv NMZ-a pitali smo osnivača muzeja, Zadarsku županiju, no do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Prijava zbog koje su u Muzeju (opet!) pronađene nepravilnosti je poduža i donosi niz imena koje je, prema prijavi, ravnateljica NMZ-a Renata Peroš zapošljavala ne poštujući zakonske propise.

Uočeno je, prema podacima iz financijskog izvješća NMZ-a, da su, za obavljanje više vrsta poslova, s više osoba sklapani ugovori o djelu umjesto zakonom predviđenih ugovora o radu. Autorski honorari i ugovori o djelu dosegnuli su u jednoj godini gotovo milijunski iznos.

Radi se o slijedećim radnim mjestima, navode se tri u prijavi: voditeljica službe za održavanje kulturno-povijesnog kompleksa Kneževe palače i odjela za marketing, marketing asistent na infopultu Kneževe palače i muzejski tehničar Kneževe palače.

- Vezano uz pitanje utvrđivanja identiteta osoba s kojima su sklapani konkretni ugovori o djelu više je nego izvjesno da bi se za poslove prvonavedenog radnog mjesta radilo o Loreni Peroš i to u razdoblju od početka veljače pa do zasnivanja radnog odnosa na istom radnom mjestu, zatim, za trećenavedeno radno mjesto jednaka je vjerojatnost da bi se radilo o Nenadu Grabiću s kojim je također zasnovan radni odnos na tom radnom mjestu. Što se tiče identiteta osoba s kojim su sklapani navedeni pravni poslovi za drugonavedeno radno mjesto određene indicije ukazuju da bi se radilo o Ivani Pavlović, Sandri Marelja Mujkić i Ivoni Rizoniko…“, stoji u prijavi Inspektoratu, koji je proveo nadzor, utvrdio nepravilnosti i poduzeo zakonom propisane mjere, iako još uvijek ne znamo o kojim se mjerama radi. Na to pitanje čekamo odgovor iz Županije.

Druga prijava Inspektoratu je podnijeta u svibnju, također se radi o nepravilnostima u zapošljavanju, u ovom slučaju djelatnika Ivana Klapana. Njega je ravnateljica Peroš držala u Muzeju u svojstvu pripravnika dvije godine, što je izvan svih zakonskih mogućnosti.

- NMZ je u Narodnim novinama objavio javni natječaj za zasnivanje radnog odnosa 'preparator' – pripravnik, na neodređeno vrijeme, uz probni rad od 12 mjeseci. To je bilo u srpnju 2016. godine, a kao pripravnik je radio sve do lipnja 2018. godine – navodi se, među ostalim, u podužoj predstavci, o kojoj Inspektorat tek treba odlučivati, odnosno najprije temeljem prijave provesti nadzor u NMZ-u.

Podsjetimo, inspekcijski nadzor Ministarstva rada i mirovinskog sustava proveo je nadzor u Narodnom muzeju Zadar i kod slučaja zapošljavanja Davida Ricova, te utvrdio nepravilnosti. Nakon što je izdan prekršajni nalog, temeljem pravomoćne presude Visokog prekršajnog suda su Narodni muzej ravnateljica Peroš proglašeni krivima i određene su im novčane kazne: Narodnom muzeju Zadar 72.000 kuna, a ravnateljici 9.600 kuna.

 

NATJEČAJ ZA KUSTOSA I GLASNOGOVORNIKA: MEDIJI OTKRILI ZA KOGA SU 'NAMJEŠTENI!'

Posljednji natječaj za zapošljavanje je Renata Peroš objavila početkom svibnja, tražeći kustosa i glasnogovornika („djelatnika za odnose s javnošću“). Ovdje nije Inspektorat morao ni reagirati, jer je Peroš sama nakon nekoliko dana poništila natječaj, nakon što se otkrilo da je navela ime fakulteta koji više ne postoji.

Najprije, po natječaju kustos nije trebao imati ni položeni ispit za kustosa, niti ikakvo radno iskustvo, ali je trebao imati točno određeni završeni fakultet, precizno naveden u natječaju. Radi se o Tekstilno tehnološkom fakultetu, pa se u medijima odmah pojavilo ime Marije Šarić Ban kao osobe za koju je natječaj raspisan.

Za osobu za odnose s javnošću također nije trebalo radno iskustvo, ali je trebala diploma „Odjela za informatologiju i komunikologiju“, koji na Sveučilištu ne postoji već deset godina.

I na društvenim mrežama tada je objavljena i fotografija osobe za koju je navodno taj natječaj raspisan, a radi se o Antoniji Klaić, promotorici javnih zbivanja u Zadru.

  

UTRKA ZA JOŠ JEDAN MANDAT: NEMA 'UTRKE', JAVILA SE SAMO PEROŠ, UVJETI SU RIGOROZNI

Iz Zadarske županije u utorak nismo dobili odgovor o rezultatima postupanja Inspektorata u NMZ-u, ali je odgovoreno što je s natječajem za izbor ravnatelja NMZ-a, objavljenim u "Narodnim novinama" 3. travnja, a zaključenim 11. travnja, pristigla je jedna ponuda, od Renate Peroš.

– Upravno vijeće NMZ-a otvorilo je jedinu pristiglu prijavu i utvrdilo da je prijava potpuna te da je pravovremeno pristigla i da sadrži sve zatražene dokumente. Postupak se dalje nastavlja sukladno propisima – priopćeno je iz Županije.

Odluka, prema tome, još nije donesena, a o izboru odlučuje UV – Marina Dujmović Vuković (predsjednica), Meri Barać, Hrvoje Perica, Snježana Vujčić Karlo i Vesna Sabolić.

16. travanj 2024 13:26