StoryEditorOCM
4 kantunaPOMORSKA ŠKOLA

Novi ravnatelj:‘Sav moj dosadašnji rad bio bi nemoguć bez potpore Svetka Perkovića. On je prepoznao potencijal u meni i kao pravi menadžer me poticao‘

Piše T.P./Vrški glasnik
1. srpnja 2021. - 18:36

Marin Perinić novi je ravnatelj Pomorske škole Zadar – velika je to vijest za školstvo u Zadru koje je nakon generacijske smjene zahvaćeno valom mladih i ambicioznih ravnatelja ali i za sve žitelje Vrsi, odakle potječe novoizabrani ravnatelj te obrazovne institucije.

Izbor Marina Perinića na ravnateljsku funkciju ima veliki značaj za Vrsi, koje su percipirane kao mjesto pomoraca. U prošlom stoljeću, u Vrsima nije postojala obitelj koja nije imala barem jednog pomorca u kući. Iako se nije opredjelio za pomorstvo, životni put je Marina nanio prema Pomorskoj školi i obrazovanju budućih pomoraca. Deset godina radio je kao školski pedagog, a upravo je studij Pedagogije upisao potpuno slučajno.

- Oduvijek je u meni bila neka težnja ka prosvjetarskim vodama i uvijek sam bio sklon "filozofiranju" kako mi je to često (a i još uvijek) volio napomenuti moj otac. Kako sam volio i tehniku, kompjutere i slično, nakon osnovne škole odlučio sam upisati smjer Tehničar za elektroniku jer sam htio imati konkretnu kvalifikaciju nakon srednje. Međutim, nisam se 'pronašao' tamo i kad je došlo vrijeme za studij odlučio sam upisati nešto u Zadru. Sociologija me je privukla kao znanost, a Pedagogiju sam upisao onako slučajno, jer mi je nekako išlo uz taj studij. Međutim, u životu očito nema ništa slučajno jer sam kasnije zavolio Pedagogiju i postao školski pedagog - Marin Perinić, opisujući svoj profesionalni put.

- U Pomorskoj školi Zadar sam deset godina. Počeo sam kao stručni suradnik pedagog na pola norme i ispitni koordinator. Istovremeno sam počeo predavati Politiku i gospodarstvo u Medicinskoj školi, a kasnije i Sociologiju. S vremenom je ravnatelj prepoznao moj potencijal te sam počeo dobivati i više odgovornosti te sam tako postao i razrednik, voditelj smjene, satničar - opisao je.

Marin je pokretanjem raznih internetskih platformi i društvenih mreža Pomorske škole otvorio put ka lakšoj komunikaciji i interakciji između profesora, stručne službe te  sadašnjih i bivših učenika.

- Začetnik sam i administrator svih društvenih mreža škole, administrirao sam i e-maticu, e-dnevnik, a zadnje vrijeme i EduPage -aplikaciju preko koje distribuiramo raspored učenicima i roditeljima, razne obavijesti te preko koje se odvija nastava na daljinu. U zadnjih godinu dana vodio sam i tim koji je proizveo desetke video uputa za online nastavu učenicima ali i nastavnicima. Kolege su također prepoznale moj trud i kvalitete te sam bio izabran i kao član školskog odbora, kasnije v.d. i na kraju ravnatelj, ističe Marin, posebno se prisjećajući svog prethodnika, pokojnog Svetka Perkovića koji je 28 godina bio na toj funkciji.

- Sav moj dosadašnji rad bio bi nemoguć bez potpore Svetka Perkovića. On je prepoznao potencijal u meni i kao pravi menadžer me usmjeravao i poticao na daljnji rad i usavršavanje. Sve moje uloge u školi, dodatne edukacije i rad na projektima pomogle su mi profesionalnom razvoju i radu s učenicima i roditeljima.

image
Legendarni ravnatelj zadarske Pomorske škole, pok. Svetko Perković
Jure Miskovic/Cropix

Prema postojećim statistikama, Pomorsku školu je do sad pohađalo 89 Vršana i 10 Vršanki, a prema sadašnjim najavama, ovo je prvi put kako u školske klupe prvog razreda neće sjesti nitko iz Vrsi.

- Vrsi i Pomorska su neraskidivo povezane, a ta spona je sad i na neki način dodatno učvršćena i mojim imenovanjem. Malo me žalosti činjenica kako se iz ovogodišnje generacije osmaša iz Vrsi nitko nije odlučio prijaviti za Pomorsku školu i time ćemo zapravo  po prvi put imati generaciju prvaša u Pomorskoj bez Vršana. No još nije kasno! Prijave su otvorene do 5.7. i pozivam Vršane i Vršanke da se odluče za našu školu, zaključuje Marin Perinić, novi ravnatelj Pomorske škole Zadar, osnovane davne 1957. godine. Njegov mandat započinje s prvim danom rujna.

image
Pomorska škola Zadar
26. travanj 2024 00:34