StoryEditorOCM
4 kantunaBORBA ZA MJESTO

Novi sudac Općinskog suda u Zadru birat će se između jedanaest kandidata: na prvom mjestu po broju bodova ponovno ista sutkinja!

Piše B.S.
22. studenog 2022. - 22:03

Na novom natječaju za mjesto suca Općinskog suda u Zadru najveći broj bodova (266) postigla je Neva Lukin, nakon što je Državno sudbeno vijeće (DSV) objavilo redoslijed kandidata koji su se javili na natječaj od 16. ožujka.

U DSV-u navode kako je redoslijed utvrđen na temelju završne ocjene koju su kandidati ostvarili u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike ili ocjene obnašanja dužnosti. Lukin je prva na rang listi sa 266 bodova, a nakon nje po broju bodova slijede Maja Nevešćanin (263), Josip Dušević (262), Marija Knez (262), Danijela Števanja (255), Nikolina Grancarić (254), Marija Rozga (250), Jadranka Longin (245), Gorana Klepač (240), Željana Vidović Labor (236)te Vlatka Pižeta (232).

Upravo zbog ranijeg natječaja za mjesto suca na Općinskom sudu u Zadru koji je bio raspisan 28. siječnja prošle godine, Lukin, koja je i tada bila prva na rang listi, žalila se Ustavnom sudu RH jer je na to mjesto izabrana sutkinja Iva Abfal iako je na rang listi bila druga i imala sedam bodova manje.

Lukin je tada u žalbi je navela da joj je odlukom DSV-a povrijeđeno ustavno pravo na poštovanje dostojanstva i ugleda jer je DSV, dodijelivši joj jedan bod na strukturiranom razgovoru stvorio u stručnoj i općoj javnosti predodžbu "kao o osobi nesposobnoj za obnašanje sudačke dužnosti", te da je šira javnost zaključila da je ‘gluhonijema‘.

Lukin, inače sutkinja Općinskog suda u Dubrovniku, na ljestvici DSV-a imala je tada najveći broj bodova (299) i nakon što joj je DSV na strukturiranom razgovoru dao samo - jedan bod. Lukin je ostvarila prosječno jedan bod od mogućih 15, a imenovana viša sudska savjetnica Iva Abfal svih mogućih 15 bodova.

Ustavni sud RH je Lukin, međutim, odbio žalbu pozivajući se na obrazloženje DSV-a koje je navelo kako položaj kandidata na listi ne ukazuje na stvarnu razliku u kvaliteti u korist kandidata koji je na listi prvenstva ostvario više bodova.

Raniju prijavu na natječaj Lukin je podnijela 28. siječnja 2021. Prijavi je priložila životopis u Europass formatu i druge tražene javne isprave. DSV je dopisom od sudačkog vijeća Županijskog suda u Zadru zatražio ocjenu obnašanja sudačke dužnosti, međutim, Lukin je dopisom od 27. svibnja 2020. obavijestila DSV da je uslijed bolovanja počela s radom na Općinskom sudu u Dubrovniku tek 20. svibnja 2019. i da je izbivala s rada tijekom kalendarske godine dulje od četiri mjeseca zbog čega traži da je se u postupku ocjenjuje prema ocjeni ostvarenoj na završnom ispitu u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike.

25. travanj 2024 06:01