StoryEditorOCM
4 kantunaKSENIJA FORETIĆ

Novinarka HRT-a prisjetila se svog susreta s don Delašom prije 10 godina: To mi je bila najveća neugodnost u čitavoj karijeri

Piše PSD
12. travnja 2020. - 20:43

Jutrošnji incident na splitskoj Sirobuji kada se svećenik Josip Delaš okomio na novinare psujući i nazivajući ih masonima, dok su dvojica župljana nasrnula na kolegicu s Dalmatinskog portala što je oštro osudio ministar Božinovića nije, nažalost, jedini kad je don Delaš u pitanju.

Bivša novinarka HRT-a Ksenija Foretić prisjetila se snimanja reportaže o arhitekturi novih crkava u Hrvatskoj zbog čega je prije desetak godina sa snimateljskom ekipom došla iz Zagreba. U svojoj je karijeri, jedino tada, doživjela neugodnost na terenu, a pogađate akter idućih redaka bit će upravo sirobujski župnik.

- Dok sam snimala s ekipom taj se čovjek pojavio niotkuda, počeo vikati na nas i tjerati nas. Nije ni pitao što i zašto snimamo ni imamo li dozvolu koju smo imali. Bilo je kritički, ali afirmativno i baš sam bila dobronamjerna. Arhitekt Vjekoslav Ivanišević mi je prije toga dao izjavu u gradu, bio je jako drag i onda smo išli snimati neton (televizijski kadrovi bez izjava sugovornika). Arhitekt je rekao da neće biti problema i da se slobodno pozovemo na njega jer mu je koncept koji smo predstavili bio u redu. Ja sam zaista na snimanjima pristojna i nikad ne provociram incidente pa mi je ovo bio pravi šok. Crkva je još u građenju i nije u funkciji - znači praktički je gradilište, ali nas arhitekt upućuje na župnika ako nas što pita. Stižemo pred crkvu i dok gledam gdje da se odemo javiti, da ipak ne budemo uljezi (pristojnost prije svega) dolazi žustro čovjek prema nama - prosjed, vitkije građe. Pretpostavim da je to netko iz crkve i krenem prema njemu spremna s tekstom i priči o arhitekturi. Čovjek krene, rekla bih ljutito pričati, prije nego što sam išta izustila, da ne možemo snimati i neka se maknemo. Odlučim smiriti nervozu, predstavim se pretpostavljajući da je riječ o župniku i krenem s pričom u namjeri da mu predstavim koncepciju i dogovorim snimanje po njegovim pravilima i zahtjevima. Ipak smo mi tu gosti, a i pokušavam spomenuti arhitekta koji nam je već u tonu predstavio svoj projekt - crkvu pred kojom upravo stojimo. Međutim kreće bujica riječi o tome kako novinari ne vole crkvu (ja sam inače povjesničar umjetnosti - nisam novinar po struci - zato i snimam arhitekturu i teme za koje sam kompetentna, odgojena u crkvenom duhu) - uglavnom ni sve molbe i ljubaznost nisu pomogle. Gospodin je rekao da moramo prestati snimati i otići odavde i otprilike nemamo što tu tražiti. Ton kojim je govorio bio je toliko ljutit i čak uzrujan da smo kolege iz ekipe i ja jednostavno odustali i uz ispriku otišli. Ne sjećam se kako smo se točno rastali, znam da nije bilo ugodno. Garantiram da ekipa i ja nismo ni u jednom trenutku izgubili strpljenje ni povisili ton ili tenzije na bilo koji način, ali ljutnju dotičnog gospodina nismo mogli ublažiti, prisjetila se Ksenija dodajući kako je za istu reportažu naišla na razumijevanje drugih svećenika.

- Svi su bili vrlo korektni i susretljivi, samo je taj svećenik bio problem, radio je protiv svoje institucije. Ostali iz crkve su tu stvarno bili u redu. Dobila sam baš dobre intervjue i nije bilo otpora priči koju radim. Žao mi je zbog ostalih svećenika koji su me tada uistinu ugodno iznenadili i čak mi vratili vjeru u crkvu kao instituciju. Svećeniku s kojim sam razgovarala drugi dan u Zagrebu za reportažu o istoj temi čak sam neformalno prepričala incident u Splitu i on se ispričao rekavši kako crkva nikako i ni na koji način ne podržava ponašanje na koje smo naišli u Sirobuji. Bila je to priča u kojoj me crkva više nego ugodno iznenadila, a incident na Sirobuji ostao mi je u sjećanju kao neobična epizoda o tome kako pojedinci na krivim mjestima mogu nanijeti veliku štetu. Danas isti taj čovjek dovodi u pitanje doslovno živote. Jer potreba za vjerskim osjećajima i prisustvovanje misi ne smiju ugražavati fizički integritet drugih ljudi. A to se sada događa, zaključuje Ksenija.

Podsjetimo, isti je svećenik unatoč preporuci Nacionalnog stožera posljednjih tjedana redovito održavao mise, a neugodan susret s njime nedavno je na terenu imala i naša kolegica Silvana Uzinić kad je išla o ovome raditi priču. Nakon svega su se prije nekoliko dana oglasili i iz Splitsko-makarske nadbiskupije poručivši kako don Josip Delaš ne poštuje ni Papu ni biskupa, a ni civilne vlasti.

27. travanj 2024 03:19