StoryEditorOCM
4 kantunaO KOŠARCI JE RIJEČ

Novo Rubešino pismo Meštroviću: Quo vadis Enio, di ćeš Ričarde? ‘Molim tebe i tvoje sa-muraje da uistinu pomognemo klubu i našoj dici‘

Piše Zadarski.hr
4. srpnja 2023. - 13:21

Gradski vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša sastavio je novo pismo namijenjeno kolegi iz Gradskog vijeća Eniju Meštroviću. Prenosimo ga u cijelosti.

Poštovani, obraćam vam se povodom tematske sjednice o KK Zadru, koju su sazvali tobože nezavisni i neki lik iz HSP-a. Sve mi je to malo čudno, ali mi u Akciji mladih smatramo da je sjednica Gradskog vijeća, pa iako i namještena, obaveza, odnosno da nas 1000 kuna koje dobivamo iz proračuna kao naknadu za svoj rad, obvezuje da prisustvujemo istima. Iznimno mi je drago što smo našim ulaskom i radom u Nadzornom odboru KK Zadra, došli do te faze da u Vijeću tražimo konsenzus za dugoročni oporavak Kluba.

Sjećam se u prošlim mandatima, specijalist za pitanja o KK Zadru je bio Erol Gaši, koji je danas pripadnik možda jedine političke opcije koja zasigurno želi da se Klub ugasi, a s njim i posljednja zadarska tradicija. Zadarski SDP je pokazao da je sav taj navodni trud Gašija bilo obično politikantstvo jer sad kad smo mi iz "oporbe“ došli u priliku da preuzmemo odgovornost, esdepeovci su se razbježali kao današnji hadezeovci 91‘! Nije njima problem ni u novcima, kako tvrde, jer su na nedavnom rebalansu inzistirali na kupnji neke bazenske školjke, koju nitko u Hrvatskoj nije htio samo kako bi napakostili Klubu, ili možda meni!?

Revizija ukupnog poslovanja i depolitizacija upravljačkih funkcija u Klubu mi je bila jedina vodilja i razlog zašto sam odlučio ući u Nadzorni odbor. Htio sam doznati konkretne podatke, kako se više u javnosti ne bi donosili krivi zaključci i kako se ne bi o Klubu pričalo kao o nekakvom parazitu, koji usisava javna sredstva. Svima je jasno da u košarci nema novca kao u nogometu, a to je jedan od razloga zašto gradska vlast oprašta pozajmice i kupuje Mercedese, dok se Hram košarke na ulazu u Grad raspada. Radi toga HDZ čak više nema ambicija upravljati Klubom, ali niti političke volje donijeti odluku, kako bi Klub dugoročno postao samoodrživ.

Jedini način da se to ostvari jest da se ugasi nepotrebna tvrtka Višnjik d.o.o., da se bazen sa svim popratnim sadržajima stavi pod nadležnost gradske Javne ustanove, kako bi se zaposlenici osigurali iz proračuna te da se dvorana Krešimira Ćosića prepusti Klubu na dugogodišnje korištenje i upravljanje, odnosno onome za čije je potrebe i izgrađena. Tada i samo tada će Klub biti atraktivan nekom entuzijastičnom privatniku, koji je spreman uložiti sredstva u ovaj neprofitabilan sport. Ovo je jedini put, ali pošto je Višnjik poligon i vreća za HDZ-ovu vlast teško da će se to ostvariti dok su oni vlast.

Sad kad smo definirali da su svi oni koji zazivaju privatizaciju pod postojećim uvjetima jednostavno maliciozni mrzitelji, možemo se posvetiti sutrašnjim točkama dnevnog reda, koje su pisane po željama tobože nezavisnih. Nezavisni uvjetuju, a HDZ ispunjava jer bi ti likovi i rođenu mater prodali za ruku na proračunu, koja im osigurava iznadstandardni život i debelu proviziju, dok narod kopa po kontejnerima. Proviziju smo im htjeli izbiti amandmanima, (zato ih je bio toliki broj) i preusmjeriti ta "rezervirana sredstva“ narodu ali HDZ je kao i uvijek, nahranio pokvarene i nasamario glupe... Uvjeti "nezavisnih“ su još skandalozniji kad znamo da je njihov stjegonoša obnašao dužnost u Klubu i trebao bi biti upućen u stanje. Financiranje na dvije godine umjesto do pronalaska privatnog investitora, još dva nadzornika, predstavnika politike nakon što smo proveli depolitizacije tog klupskog tijela?

Osobno smatram da bi Nadzorni trebalo smanjiti na tri člana jer kako se kaže u Dalmaciji, "sto baba kilavo dite“ što se do sad pokazalo kao jedino konstantno pravilo u KK Zadru. Marketinška i sportska renesansa također dalmatinskog sportskog simbola NK Hajduka je započela odabirom nadzornika "Big Bena“ i njegova tri člana, koji su tako dobili prijeko potreban mir kod odlučivanja. Nije tu bilo nikakvih sitnih interesa, političara, veterana, samo stručan i odlučan predsjednik i tim koji ga podupire kao što i mi sad hvala Bogu imamo u Klubu.

Ne shvaćam zašto je problem udruga građana, koja usko prati rad Kluba i pomaže s promocijom i marketingom? Osobno sam se na njihov zahtjev potrudio da dva predstavnika navijača budu ozakonjena klupskim statutom, a oni su potom na javnom natječaju, transparentno odabrali svoje predstavnike za članove/nadzornike. Njihovi članovi su morali zadovoljiti uvjete da bi bili izabrani i osobno to smatram jedinim ispravnim načinom odabira nadzornika. Iako neki njihovi istaknuti članovi na društvenim mrežama komentiraju stanje u Klubu, kao da su pali s Velebita, možemo se složiti da je ovo prvi put u povijesti Kluba, a vjerujem i Grada, da građanska inicijativa, odnosno građani, odlučuju o nečem tako bitnom za naš grad. Nezavisni bi prvi trebali biti uz ovu inicijativu, da su uistinu nezavisni.

Drugi uvjet je još gori od prvog, ali ćemo oba pokušati ispraviti na onaj jedini moralno ispravni način, amandmanima. Nakon završetka revizije, uvida u realno stanje klupskog dugovanja te izračuna marketinškog potencijala, predložio sam da se Klub u budućnosti (do pronalaska strateškog partnera) financira sa simboličkih 1% proračuna. Simbolički tvrdim jer smatram da poradi saznanja, koje imam o načinu na koje se prazni proračun u kojem pored prioritetnijih stvari poput izgradnje vrtića i cesta, ima i dovoljno sredstava za očuvanje zdrave sportske tradicije.

Hoćemo li s 1% proračuna Klubu postići da je opet glavna faca u gradu onaj koji je najbolji na basketu, umjesto što su to danas oni koji imaju najbolju robu? Enio se pravda da ne želi obvezati neke buduće vijećnike utegom Kluba, a ne shvaća da je jedini uteg on i njegovi uvjeti. S čim bi mi to trebali obvezati buduće vijećnike ako ne s razvijanjem sportskog duha i očuvanja lokalne tradicije. Pogotovo sad kad su SDP&HDZ dezerteri iz Sabora ukinuli moratorij na prodaju zemlje strancima! Što bi ti "novi“ vijećnici trebali promovirati stabilnu trgovinu kokainom umjesto sport i mlade sportaše?

Enio, protiv akademije si jer eto ti paraziti iz saveza su postavili uvijete tako da menadžeri imaju glavnu riječ. Istina i dokle god se predsjednici ili tajnici košarkaških saveza biraju na basketu s Anemičnim te dokle god iskorištavaju sportske objekte za osobno bogaćenje, tako će i biti. Ali postoji ona jedna uloga, koja je veća od menadžera, a to su Enio roditelji. Oni su naši Zadrani i kad bi se bar 20% sredstava od "simboličkog postotka“, koji predlažem trošilo na našu zadarsku dicu, njihov razvoj i potrebe, garantiram ti da bi ti menadžeri poljubili onu ploču Zadar, kod onog tvog golf terena, okrenuli bi se i otišli. Za sve ovo sutra imamo povijesnu priliku i bez obzira na naše razmirice molim tebe i tvoje sa-muraje da uistinu pomognemo klubu i našoj dici, pogotovo onoj koja tek dolaze. Po ovim tvojim postavkama samo će se produljiti agonija i sveto ime KK Zadra će se i dalje spominjati u dnevno-političkim besmislenim raspravama...

27. travanj 2024 08:03