StoryEditorOCM
4 kantunaU RUJNU

Novo suđenje za ‘aferu leasing‘: prvooptuženi si oduzeo život - na sudu tvrdio kako policija nije dovoljno proučila operativni leasing!

Piše B.S.
27. kolovoza 2021. - 22:00

Ponovljeno suđenje za 'aferu leasing' kojom je u kupnji luksuznih automobila marke Audi "u pola cijene" prevareno više od stotinu ljudi, nastavit će se, u ponedjeljak, 30. rujna, na Županijskom sudu u Zadru pod tragičnim okolnostima nakon što je prvooptuženi direktor prodaje Auto kuće Zadar Dejan Pupovac (45) prošli tjedan sebi oduzeo život.

Pupovac je tragično stradao šest godina od oslobađajuće presude koja je ukinuta prošle godine zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka. Iako je sutkinja Enka Moković Pupovca, referenta prodavača Auto kuće Zadar Niku Lisicu (43), Antu Kurtovića (40), direktora Auto kuće Zadar Milana Rajlića (73), te referenta prodavača Dražena Bezinovića (50) - oslobodila optužbi, Vrhovni sud je ukinuo presudu i vratio slučaj na novo suđenje pred potpuno izmijenjenim vijećem.

Novi kazneni postupak vodit će predsjednica Kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru sutkinja Sandra Radanović, a hoće li zbog tra+gičnih okolnosti doći do izmjene optužnice još nije poznato.
Prva rasprava je bila zakazana u lipnju, a iduća je 30. rujna pod predsjedanjem sutkinje Sandre Radanović.
Vrhovni sud je vratio suđenje na početak zaključivši kako je zadarski sud propustio s dovoljnom pažnjom razmotriti sve relevantne dokaze i dovesti ih u međusobnu vezu.

Pupovac, Rajlić, Lisica i Bezinović optužnicom su se teretili da su od travnja do studenog 2009. godine u Zadru, uz pomoć Ante Kurtovića, koji je pronalazio kupce automobila koje je prodavala Auto kuća Zadar, koristili svoje položaje i prekoračivali ovlasti, krivotvorili službene isprave, te ovjeravali neistinite sadržaje, kako bi Kurtoviću pribavili imovinsku korist od 1.1 milijuna kuna. Kurtović je nagovarao potencijalne kupce da u pola cijene kupe jedno od vozila, a kad bi unaprijed platili traženi iznos u eurima, on je dio, prema fiktivnim ugovorima, plaćao leasing kućama, a dio zadržavao za sebe. Zaposlenici Auto kuće, Pupovac i Rajlić, izdavali su račune, rješenja kojima su se vozila knjižila kao testna, rabljena ili službena, dok je za prometne dozvole bio odgovoran Lisica.
Tijekom svoje višesatne obrane na Županijskom sudu Pupovac je tijekom prvog suđenja opisivao uobičajeni prodajni proces u Autokući Zadar u kojem se kao model financiranja najčešće koristio operativni leasing koji je uobičajen u cijeloj autobranši u Hrvatskoj. Naglasio je da ne bi sjedili na sudu, te im životi nebi bili napola uništeni životi da su policijski službenici dovoljno proučili što je to operativni leasing, nakon što im je dao kompletnu dokumentaciju.

Vrhovni sud RH, među ostalim, je zaključio, kako je zadarski sud ispustio iz vida i da se optuženima na teret stavljaju radnje raspolaganja vozilima na način da su svojim postupanjem u odnosu na više fizičkih i pravnih osoba istovremeno omogućili stjecanje vlasništava na istom vozilu pri čemu su pojedini oštećenici i leasing kuće isplatili novac u namjeri stjecanja vlasništva. Istaknuli su kako se iskorištavanje i prekoračivanje ovlasti optuženika sastoji u radnjama u kojima su postupali u okviru ovlasti, ali radi postizanja nedopuštenih ciljeva.

Riječ je bila o ugovorima o prodaji vozila, računima, otpremnicama, potvrdama o preuzimanju vozila na ime Ante Kurtovića, zatim ponudama i ugovorima o prodaji istih vozila na temelju kojih su zaključivani ugovori o leasingu, te računima izdanim leasing kućama, zatim internim računima društva “Auto kuća Zadar” d.o.o. na temelju kojih su vozila knjižena kao vlasništvo auto kuće.
Utvrđeno je da su ocjena i stavovi suda o sadržaju obrane Ante Kurtovića u suprotnosti sa zapisnicima o njegovom ispitivanju.

17. travanj 2024 18:56