StoryEditorOCM
4 kantunaNEZAKONIT OTKAZ

Novom sudskom presudom Lucija Rožić, bivša voditeljica Saniteta Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, vraćena na posao. Otkaz je bio nezakonit

Piše Zadarski.hr
28. listopada 2020. - 18:01

Odlukom Županijskog suda u Splitu,  koji je poništio raniju odluku zadarskog Općinskog suda, bivša voditeljica Saniteta Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Lucija Rožić, vraćena je na posao. Rožić je otkaz dobila prije dvije godine i to zbog navodno nepravilnog vođenja blagajne. Zavod za hitnu medicinu sada mora vratiti Rožić na poslove koje je obavljala do otkaza ugovora, u roku od osam dana, te joj isplatiti i zaostale plaće od kraja studenog 2019. godine.

Rožić je otkaz dobila redovitim putem i to nakon skandala koji je izbio zato što je  naplatu sanitetskog prijevoza provodila u gotovini, a novac predala zamjeniku ravnatelja Mirku Erstiću. Naime, prema obrazloženju otkaza, novac za razdoblje od 1. lipnja 2018. pa nadalje nikada nije predan u blagajnu tuženika, zbog čega je tadašnji ravnatelj Tomislav Orlović ukinuo naplate u gotovini na terenu i naložio je Rožić razduženje zaduženih paragon blokova bez odgode. Preslike dokumenata, koji se ne podudaraju s originalima, Rožić je tada bez odobrenja ravnatelja Predraga Orlovića dostavila novinarki emisije Provjereno, što je također bio jedan od razloga za otkaz ugovora o radu.

Nakon što prva presuda nije bila u njezinu korist, Rožić se žalila i dobila  spor. 

Županijski sud u Splitu ocijenio je, naime, kako se u ugovoru o radu kojeg je Rožić imala za mjesto voditelja sanitetskog prijevoza nigdje izričito ne navodi da će ona vršiti naplatu računa za sanitet, a budući da joj je neposredno nadređen bio zamjenik ravnatelja Mirko Erstić, a ne ravnatelj Orlović,njemu je predavala naplaćeni gotovinski novac. Objašnjavaju kako je eventualno mogla dobiti upozorenje zbog svog ponašanja ukoliko ono nije bilo u skladu s pravilima Zavoda. “Tek da je nakon upozorenja nastavila kršiti svoje rane obveze poslodavac bi imao opravdani razlog dati joj otkaz”, stoji u pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Splitu.

26. travanj 2024 23:37