StoryEditorOCM
4 kantuna‘BUBA‘ U ZATVORU

O čemu se govorilo u ćeliji likvidatora sa Zrća gdje su postavljeni prislušni uređaji, doznat će se u rujnu! Novi dokazi iznenadili uoči presude

Piše Božana Sviličić
13. srpnja 2023. - 16:07

- Imamo nove dokaze, i to obilan dokazni materijal. Tanaskovićeva ćelija je bila ozvučena. Iz materijala koje imamo, audio snimki i transkripta jasno je da je optuženi trebao dobiti novčanu nagradu za likvidaciju Vlaovića. Jasno je i da je u planiranje ubojstva bilo uključeno više sudionika i pomagatelja – rekao je tužitelj Ivica Škara u četvrtak na Županijskom sudu u Zadru u nastavku suđenja 29-godišnjem Dušku Tanaskoviću iz Kragujevca. Tanasković je optužen za likvidaciju 38-godišnjeg državljanina Crne Gore Gorana Vlaovića 25. kolovoza prošle godine na plaži Katarelac na otoku Pagu.

Škara je zbog novih dokaza tražio da se optužba kojom se Tanasković dosad teretio za ubojstvo prekvalificira u teško ubojstvo iz koristoljublja za što je predviđena kazna od 20 godina do dugotrajnog zatvora.

Osim što je ranije rekao da nije kriv, Tanasković dosad nije otkrio motiv zbog kojeg je ubio Vlaovića, a u kuloarima se likvidacija dovodila u vezu sa sukobima između dva najpoznatija narkoklana na Balkanu - kavačkog i škaljarskog, u kojima je dosad u regiji i u inozemstvu ubijeno više desetaka osoba

- Nije utvrđen identitet sudionika, ali je utvrđena činjenica da je optuženik trebao dobiti novčani iznos. Zbog te činjenice moramo intervenirati u činjenični opis optužbe – rekao je tužitelj, koji je novi važni dokaz iznio uoči donošenja presude koja se očekivala u četvrtak.

Novi dokazi su ‘zamrznuli‘ i Tanaskovića, koji je dosad relativno opušteno dolazio u sudnicu. Ovaj put je u vidljivo slabijem stanju dovezen s lisicima na rukama i nogama jer se očekivala presuda za ubojstvo za koje je zapriječena kazna od pet do 20 godina zatvora.

- Intencija je bila da se pronađe ili dođe do identiteta drugih osoba ili sudionika, ali se došlo do saznanja o drugom kaznenom djelu. Od suca istrage dobili smo nalog za ulazak u prostorije i tehničko snimanje ćelije u kojoj se nalazio optuženik – izjavio je Škara predloživši zbog toga odgodu rasprave kako bi se u spis dostavili transkripti i CD-ovi iz kojih je razvidna ta činjenica. Tajne mjere su se provodile kako bi se utvrdio identitet poticatelja i pomagača 

Tanasković je cijelo vrijeme bio u istoj ćeliji, ali su se osobe koje su s njim dijelile ‘sobu‘ mijenjale. O čemu je točno govorio moći će se čuti u nastavku suđenja koje je sutkinja Ana Brkić odgodila za rujan, kada bi se u nastavku dokaznog postupka trebali pustiti tonski i video zapisi iz njegove ćelije.

Njegov odvjetnik, Vinko Gulišija, tome se usprotivio. Na početku suđenja tražio je da se da se pogleda kompletna dokumentacija iz KBC-sa Kragujevac kako bi se dobila preciznija informacija o Tanaskovićevom zdravstvenom stanju.

Škara se usprotivio tome smatrajući da je prijedlog usmjeren na odugovlačenje postupka.

- U dokumentaciji ima više godina dijagnoza liječnika koji su ga liječili. Sve je to bilo na dispoziciji vještacima iz Vrapča tako da smatramo da se radi o odugovlačenju - istaknuo je.

Zastupnik obitelji ubijenog Vlaovića, Boris Radman složio se s Škarom navodeći kako se time ne bi ništa bitno dobilo. ‘

- Iz dopune nalaza i mišljenja vještaka ne proizlazi da bi vještacima bilo potrebno nešto drugo za njihov decidirani stav. A kako su ga iznijeli sa stručnog aspekta nije im potrebna dodatna dokumantacija - rekao je Radman.

Tanasković, prema opisanoj simptomatologiji,6 nema teške duševne bolesti, ali ima poremećaj ličnosti. Gulišija je na ročištu 14. lipnja tražio dopunsko psihijatrijsko vještačenje.

Vještaci su se složili kako je u vrijeme ubojstva bio ubrojiv. No, Gulišija je rekao kako vještaci nisu imali uvid u dokumentaciju da Tanasković ima sumanute ideje. Predložio je da se dostavi kompletna dokumentacija o njegovoj bolesti iz KBC-a Kragujevac. Sutkinja Ana Brkić je njegov zahtjev odbila.

Obitelj ubijenog traži odštetu u iznosu većem od 300.000 eura. Otac, majka i brat pokojnog Gorana Vlaovića postavili su putem odvjetnika Borisa Radmana imovinski zahtjev u kojem traže svaki po 106.179, 00 eura.

Psihijatri dr. Nadica Buzina i dr. Goran Arbanas, te psiholog Romel Krajačić vještačenjima su ranije ocijenili da je Tanasković malo više razine od prosječnog intelektualnog funkcioniranja, te da ne boluje od prave duševne bolesti.Zaključili su kako njegovo osobno i socijalno funkcioniranje upućuje na poremećaj ličnosti disocijalnog tipa, te da ima problema s psihoaktivnim sredstvima. O njima nije ovisan već je riječ zlouporabi. Svojedobno je uzimao i Mendilex, lijek koji se koristi u liječenju svih oblika Parkinsonove bolesti, a u nekoliko je navrata je zbog heteroagresije hospitaliziran uz anesteziju. Iako je pod utjecajem lijekova i droge, u šest sati ujutro, ispred noćnog kluba ‘Noa‘, na plaži Katarelac na otoku Pagu, Vlaovića ubio hicem u potiljak iz pištolja Glock 77, to nije utjecalo na sposobnost njegovog rasuđivanja.

Optužen je da je likvidaciju počinio 25. kolovoza 2022. godine u 6.01 sati, na otoku Pagu, ispred noćnog kluba na plaži Katarelac. Cijeli događaj zabilježilo je nekoliko turista svojim mobitelima i snimke su kasnije objavili na društvenim mrežama, a krunski dokaz je snimka ubojstva što je zabilježila nadzorna kamera kluba.

30. travanj 2024 17:52