StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: LJETNA PATROLA ZADARSKIH KUPALIŠTA

Obišli smo najposjećeniju plažu Kolovare, evo što smo zatekli...

Piše Iva Ivanac, Ana Franić
27. lipnja 2017. - 23:25
plaza_kolovare15-260617

Bivši gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta još je 2015. godine najavio da će Zadar postati prepoznatljiv kao grad pješčanih plaža. Danas je 2017., a od pješćanih plaža u Zadru ni "p", iako je Zadar i dalje dominantno destinacija sunca i mora s malo uređenih plaža. Stoga smo ovog ljeta odlučili u ulozi turista obići napoznatija gradska kupališta kako bi utvrdili realnu sliku.

Krećemo od najposjećenije zadarske plaže, svima dobro poznatoj plaži na Kolovarama koja ima Plavu zastavu i proteže se od hotela Kolovare do Zara Beach Bara. Odmah po dolasku uočavamo prvi problem: manjak parkinga. Dobrih 20-ak minuta vozili smo u krug u potrazi za slobodnim parkingom kojeg pronalazimo 50 metara od ulaza na plažu gdje je postavljena info ploča koja svima jasno daje na znanje kako se ponašati i kakve sve sadržaje nudi plaža koja ima Plavu zastavu. Zabranjen je pristup motoristima i kućnim ljubimcima, iako Grad Zadar na svom području još uvijek nije osigurao adekvatno kupalište za četveronožne prijatelje.

Iako je Kolovare slove za turistički mravinjak, još uvijek se vrlo lako uhvati mjesta za ručnik u prvom redu do mora. Za one željne malo hlada, duž cijele plaže postavljeni su besplatni slamnati suncobrani, a mjesta je bilo i u pravoj prirodnoj hladovini ispod borova.

Plaža je nasuta sitnim kamenjem po kojem je ugodno šetati i ležati, ali takva slika nije u moru. Plićak krije veće stijene po kojima je teže hodati čak i ako ste odrasli na moru, što nekim osobama može biti vrlo problematično. Ali za malo osvježenja, sve se isplati.

Čistoća mora je uistinu dobra. Osim morskih travki na površini ne zatičemo nikakav otpad kojeg vjetar i morske struje znaju donijeti.

U dijelu prema Zara Beach Baru plaža je prilagođena osobama s invaliditetom. Postavljen je lift kako bi im ulazak u more bio što jednostavniji. O sigurnosti kupača brinu se spasioci, njih šestero, koji iz svoja dva tornja cijeli dan nadgledaju situaciju na plaži i moru te su spremni pomoći u svakom trenutku.

U slučaju da na plažu idete s djecom ili ste vi sami pak jedno veliko dijete, neće vam nedostajati dodatnih zabavnih sadržaja. Besplatno možete zaigrati vaterpolo i odbojku na pijesku, a najmlađi vrijeme mogu kratiti igrom u dječjem parku.

Plaža također nudi mogućnost najma pedalina i kajaka kao i posjet plutajućem aqua parku. Odmor i osvježenje možete pronaći u jednom od četiri kafića na plaži, kao na štandovima sa sladoledima.

Na Kolovarima imate uisitnu sve što vam je potrebno za bezbrižan užitak na moru. Ako vam smeta sol nakon kupanja možete se besplatno otuširati jer se tuševi nalaze na svakom koraku, kao i kontejnerski sanitarni čvor prilagođen i za osobe u kolicima te kabine za presvlačenje. Koševi za otpatke su na svakig dvadset metara, a za starije je na raspolaganju veliki broj klupa u hladovini.

Sve u svemu, plaža Kolovare se čini kao pogodno mjesto za kupanje i ugodan cjelodnevni borvak na moru. Osim problema s parkingom i "bodljikavim" ulaskom u more, ostali sadržaji zaslužuju visoku ocjenu.

UREĐENOST PLAŽE  8,5

ZABAVNI SADRŽAJI  8,5

UGOSTITELJSKI SADRŽAJI  8,5

ČISTOĆA PLAŽE  9

PRISTUP MORU  7

PARKING  3

SIGURNOST  10

PRILAGOĐENOST INVALIDNIM OSOBAMA  9

KUĆNI LJUBIMCI  0

 

08. svibanj 2024 13:37