StoryEditorOCM
4 kantunaPOČELA COVID NASTAVA

Obišli smo zadarske osnovne i srednje škole i - svi su ludi zbog korone: učenici, roditelji, profesori, ravnatelji. Evo što kažu...

Piše Matea Gugić
7. rujna 2020. - 14:50

- Ma ljudi moji ovo je ludnica! Dobro da sam studirala jer za sve ovo shvatiti treba fakultet – rekla nam je vidno zbunjena majka prvašića, Dijana, koja je s mužem došla ispratiti svog mališana prvi dan ove najčudnije i najizazovnije školske godine do sada. Mjerenje temperature pred ulazom, zabrana ulaska nezaposlenima, maske i dezinficijensi, dvosmjenski rad, pregrade na klupama među učenicima, dijeljenje u grupe... Popis epidemioloških mjera za sve škole u državi predug je za ovaj tekst, a u baš svaku stavku trebaju vrlo dobro biti upućeni ravnatelji, nastavnici, roditelji i djeca koja zapravo, u svemu ovome, izvlače deblji kraj. Kao da im nije dovoljan stres koji uobičajeno dolazi s prvim danom škole...

- Prvašići nažalost neće imati svoju tradicionalnu priredbu za prvi dan škole, a u razred ih, iznimno danas, može dopratiti samo jedan roditelj na 15 minuta. Potrudit ćemo se da sve teče u najboljem redu kako im još više ne bi stvorili dodatni stres. Ali, da je lako, nije. I oni su ustrašeni, a ja pokušavam biti podrška svima i djeci, i roditeljima, i mojim kolegama – istaknula je Stanka Pera Martinac, ravnateljica Osnovne škole Petra Preradovića koju smo zatekli u dvorištu dok je čekala svoje nove male učenike. Prva grupa prvaša stigla je u 10, druga je bila predviđena za 10.30, a treća u 11 sati. Razdvojili su ih da se ne stvaraju nepotrebne gužve.

image
Stanka Pera Martinac - ravnateljica OŠ petra Preradovića
Luka Gerlanc/Cropix

- Kako bi dodatno rasteretili školu, uveli smo i popodnevnu smjenu u kojoj za sada idu viši razredi, od 5. do 8., dok će mlađe generacije ići ujutro. Stariji će biti cijelo vrijeme u jednom razredu, osim kad imaju praktičan rad, a i on će biti pod velikom kontrolom. Pleksiglas smo stavili samo u razrede s više učenika, gdje nismo mogli dodavati klupe. Imamo i dvije skupine drugaša u produženom boravku, koji su miješani, odnosno iz dva su razreda, što se po epidemiološkim mjerama ne dopušta, tako da smo odlučili u jednom razredu staviti veliku pleksiglas pregradu da ih fizički odvojimo – pojasnila je Pera Martinac dodavši da će učenici ulaziti na dva ulaza kako ne bi niti u hodniku sreli.

Tužno, ali virus ne pita.

Krenuli smo dalje provjeriti situaciju u zgradi s nešto manje od dvije tisuće učenika i djelatnika u četiri škole: dvije gimnazije i dvije strukovne, u srcu Perivoja Vladimira Nazor. Nešto iza 9 sati je, ali u velikom dvorištu nema uobičajene galame, tek mali broj srednjoškolaca sjedi na zidiću ispred škole, srdačno dočekujući prijatelje s kojima se nisu vidjeli cijelo ljeto. Padaju i zagrljaji i poljupci. Toliko o držanju distance van škole. Stariji učenici ipak nisu toliko opterećeni stotinama pravila koja su ih dočekala ove COVID školske godine.

Odjednom, na veliki parking pred školom zaustavljaju se crni, moderni automobili. Iz njih izlaze gradski i županijski oci, a dočekuju ih djelatnici škole. Naravno, u manjem broju nego je to uobičajeno, ipak zaboravljajući na preporučenu fizički distancu. Stižu i kolege novinari te spontano pravimo krug oko muškaraca i žena u finim odijelima. Iza njih primjećujemo simpatično učeničko podsmjehivanje.

U ime ravnatelja gimnazije Vladimira Nazora i Jurja Barakovića, te Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, okupljene je pozdravio ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole, Tomislav Grbin.

- U nikad opremljenijoj, uređenijoj i ljepšoj školskoj zgradi, na kojoj su upravo završeni veliki građevinski radovi energetske obnove, dočekujemo nikada neizvjesniju školsku godinu. Ali poznavajući našu urođenu izdržljivost, sposobnost i znanje, uvjeravam vas da ćemo mi, djelatnici četiriju škola, sve izazove i obveze izvršiti na najbolji mogući način: s ocjenom pet – rekao je Grbin uz osmijeh obraćajući se predstavniku osnivača, županu Božidaru Longinu i njegovom pročelniku Ivanu Šimuniću te gradonačelniku Branku Dukiću i gradskom pročelniku za školstvo, Josi Nekiću.

image
Posjet zupana Bozidara Longina i gradonacelnika Branka Dukica sa suradnicima zgradi cetiri srednje skole u centru grada.
 
Luka Gerlanc/Cropix

- Ova je godina po svemu specifična i stalno moramo ponavljati i upozoravati da svi skupa ostanemo maksimalno odgovorni. Znam da to neće biti lako, posebno mladima, što smo odmah mogli vidjeti pri dolasku pred školu, morao sam upozoriti nekoliko učenika da se ne grle i da se drže preporučenih mjera – rekao je župan Longin naglasivši kako je vrlo važno da se nastava održava u stvarnom, a ne u onim virtualnom svijetu.

- Živa riječ učitelja i profesora je najvrjednije što učenicima odgojno-obrazovni proces može dati, a društvo kolega neprocjenjivo bogatstvo. Nadamo se da neće biti potrebe za online nastavom... – zaključio je Longin i poželio svima sretnu školsku godinu. A upravo je sreća ono što će svima i trebati, osobito ravnateljima, koji kao kapetani broda, snose najveću odgovornost.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Samo da ovaj dan što prije prođe, baš sam pod stresom – iskreno je priznao ravnatelj Grbin koji nas je kasnije, nakon službenih protokola, primio u praznim hodnicima svoje škole u prizemlju velike zgrade, noseći ažurirani raspored kolegama profesorima.

- Ništa me ne pitajte, noćas sam ovo sve pisao i dovršavao. Imamo šemu 3-2, 2-3: pola razreda će ići u školu, a pola ih ostaje doma i dobiva malo „jači” domaći radovi i morat će biti stalno dostupni. Odlučili smo se za taj model kako učenici i profesori ne bi morali u razredu biti s maskama jer je s njima jednostavno nemoguće raditi. Znate kako bi to išlo: „Marko, digni maku priko nosa, a ne ispod nosa! Čekaj, Šime, ti si skinuo masku!? Diži je!” - glumeći scenu u razredu objašnjava nam Grbin, dodajući kako se njima, kao školi, model s pola razreda sam nametnuo s obzirom da je ionako pola razreda u smjeru za medije, a pola za izradu internetskih stranica (web) te struku slušaju odvojeno.

- Također, učenici će ostati u svom razredu, a profesori će njima dolaziti kako ne bi bilo previše šetnje po hodnicima. Jer ih i tu moramo nadgledati s obzirom na to da su maske obvezne van razreda. Što je tu je, bit će kako bude, a mi ćemo nastojati da sve bude po protokolu i mjerama – zaključio je Grbin, baš u trenutku kada mu je u posjet stigao ravnatelj škole iznad, Gimnazije Jurja Barakovića, Ranko Artuković.

- Što je, nije valjda da se žališ – dobacio je svom kolegi Artuković, pozdravljajući i nas. On je spreman, podijelio je učenike u dvije smjene, smjenu A od 8 do 10 i smjenu B od 10 do 12.

image
Ravnatelji Tomislav Grbin(Prirodoslovno-grafičke škole)  i Ranko Artukovic(Gimnazija Juraj Barakovic)
 
Luka Gerlanc/Cropix

- Naša se škola pridržava modela A, znači imamo pune razrede s tim da je obavezno nošenje maski, a pred svaki razred stavljeno je dezinfekcijsko sredstvo. Pazit će se na razmak, a mjerit će se temperature svim djelatnicima dok je, kao i svim školama, učenicima obavezno mjerenje kući – nabraja nam Artuković zaključivši kako mu je teško zbog učenika zbog cjelokupne situacije.

- Najteže je prvašima, kako u osnovnim, tako i u srednjim školama, jer im je ovo prvi susret sa školom i novim kolegama. A nažalost mora pod maskama, bez osmijeha – zaključuje Artuković.

Vjerujemo u ime svih djelatnika i roditelja u državi.

 

25. travanj 2024 03:02