StoryEditorOCM
4 kantunaREPLIKA

Obiteljski liječnici upozoravaju ministra Fuchsa: ‘Ne možemo mi dugotrajno osloboditi učenike nastave, ta odluka je u nadležnosti nekog drugog‘

Piše PSD
31. kolovoza 2020. - 21:37

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) priopćenjem je reagirala na izjavu ministra obrazovanja Radovana Fuchsa o ispričnicama za nepohađanje nastave za djecu koja su kronični bolesnici.

Prema ministrovoj tvrdnji, djeca se "trebaju javiti svojim obiteljskim liječnicima koji će potom odlučiti o tome koje bolesti predstavljaju pojačan rizik, odnosno koje mogu predstavljati rizik“

-Vezano za izjavu ministra obrazovanja g. Radovana Fuchsa koji je, govoreći o ispričnicama za nepohađanje nastave za djecu kronične bolesnike, kazao da se „djeca trebaju javiti svojim obiteljskim liječnicima koji će potom odlučiti o tome koje bolesti predstavljaju pojačan rizik, odnosno koje mogu predstavljati rizik" (RTL, 30. kolovoza 2020.), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) obavještava učenike i njihove roditelje da obiteljski liječnici, sukladno Odlukama i Pravilnicima, nisu u mogućnosti dugotrajno osloboditi učenike nastave, već je ta odluka u nadležnosti liječnika specijalista školske medicine.

Naime, Odlukom o provedbi preventivno-odgojnih mjera zdravstvene zaštite u osnovnim i srednjim školama (usvojene 3. rujna 1997. g., a koja je stupila na snagu 1. siječnja 1998. g.) razdvojila se preventivna  i kurativna zdravstvena zaštita školske djece.

Tom odlukom poslove provedbe preventivno-odgojnih mjera školske djece i mladeži obavljaju doktori medicine – specijalisti školske medicine pri županijskim Zavodima za javno zdravstvo, dok brigu o liječenju bolesne djece preuzimaju liječnici specijalisti obiteljske medicine. 

Kao i do sada u slučaju kraćih bolesti populacije školske djece, liječnici obiteljske medicine preuzeti će liječenje i praćenje bolesnika iz školske populacije i izdavati će potvrde (ispričnice) za akutne bolesti te populacije duže od 3 dana, a prema osobnoj i stručnoj procjeni i temeljem pregleda/konzultacije. 

Apeliraju na suradnju

Glede smjernica HZJZ-a, za svaku izrazito vulnerabilnu osobu (djelatnik i dijete/učenik) ili osobu koja dijeli kućanstvo s izrazito vulnerabilnom osobom, izabrani liječnik/ica opće/obiteljske medicine izdati će potvrdu o zdravstvenom stanju, postojećim kroničnim bolestima, ispis iz kartona (djelatnika, djeteta/učenika) temeljem koje će konačnu odluku o pohađanju nastave/radu na radnom mjestu djelatnika u predškolskoj/školskoj ustanovi, potrebi izuzeća od nošenja maske i ostalim budućim odrednicama i odlukama/smjernicama HZJZ-a za učenike donositi djelatnost nadležne školske medicine u suradnji s konkretnom školom i lokalnim/ nadležnim epidemiologom.

Zahtjev/zamolbu za potvrdom lokalna škola treba podnijeti izabranom liječniku obiteljske medicine školskog djeteta ili zaposlenika. U situaciji nedostatnog broja dostupnih obiteljskih liječnika koji u situaciji proglašene pandemije uz sve obveze vezane uz COVID-19 obnašaju i skrb za sve ostale (neovisne o Covid 19 pandemiji) medicinske slučajeve, apeliramo na uključivanje svih dijelova zdravstvenog sustava kako bi se pacijentima olakšalo liječenje i dobivanje sve potrebne medicinske skrbi, stoji u priopćenju KoHOM-a.

14. travanj 2024 12:35