StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: ZAVRŠILI ARHEOLOŠKI RADOVI NA TRGU TRI BUNARA

Obnova će trg spustiti za pola metra, otkriti bunarske krune te ukinuti dvotračni promet i parking ispred kuće Bianchini

Piše Iva Ivanac
29. prosinca 2019. - 23:15
3bunara9-271119

Sadašnja dvotračna prometnica koja prolazi uz Trg tri bunara i divlji parking u samoj blizini kuće Bianchini po svemu sudeći odlaze u povijest.

Naime, jedan od rijetkih trgova na Polutoku koji je ostao nesređen i zapušten od završetka Domovinskog rata, konačno ulazi u fazu temeljite obnove koja bi trebala taj iznimno vrijedan javni prostor na Kampo kaštelu primjereno valorizirati, a ujedno i povezati s novom ulogom Muraja koji se pretvara u šetnicu.

Nedavno završeni istražni arheološki radovi na Trgu tri bunara zadarskim su konzervatorima otkrili razinu oštećenja povijesnog trga i bunarskih glava koje su zadnjih nekoliko desetljeća bile zarobljene i nevidljive između parkiranih automobila. Plan je na cijelom tom prostoru u skladu s konzervatorskim smjernicama, uvesti novi prometni i komunalni red, u cilju boljeg funkcioniranja Kampa i na korist svih građana.

- Obzirom da je taj prostor nekada služio kao obrambeni jarak oko Kaštela, nismo očekivali neke nalaze prilikom iskopa, kaže Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru dodajući kako je Trg tri bunara zbog neprimjerenog korištenja izgubio sva obilježja trga.

- Bunari se gotovo nisu vidjeli zbog eksploatacije tog prostora, odnosno njegove upotreba kao parkirališta. Zajedno smo s Gradom Zadrom prije tri godine krenuli u razradu ideje i projekta za taj prostor. Razlog zbog kojeg smo pokrenuli arheološka i konzervatorska istraživanja je stoljetno nasipavanje terena oko samih bunara. Nasuto je oko pola metra zemlje, a da bi se moglo dovršiti projektiranje platoa, morali smo imati precizne mjere, iako je većina podataka postojala i za vrijeme talijanske uprave, govori pročelnik Miletić ističući da sada, nakon završetka istražne kampanje, konzervatori konačno znaju „stvarno stanje na terenu”.

Trg tri bunara dio je sustava gradske cisterne iz 1570. godine, ali same bunarske krune potječu iz 1751. godine i imaju barokni oblik. Nakon što su se uklonili desetljećima nasipani slojevi zemlje, konzervatori su utvrdili da stanje bunara nije bajno.

Naime, prvi bunarski zdenac koji se nalazi odmah do Lančanih vrata, ostao je djelomično sačuvan u svom izvornom obliku. Sačuvane su mu i obje stepenice koje je izvorno imao, iako su oštećene tijekom raznih infrastrukturnih radova. Druga i treća bunarska kruna, one prema Malom arsenalu, tijekom godina, točnije tijekom nasipavanja za vrijeme talijanske uprave, izgubile su po jednu stepenicu.

Kako bi se Trg tri bunara vratio u izvorno stanje, kako bi ga se moglo funkcionalno rekonstruirati da više ne bude gradsko ruglo, potrebno je provesti dodatne intervencije u tom prostoru, ističe arhitekt Nenad Rimanić iz zadarskog Konzervatorskog odjela.

- Kada smo započeli s projektom, naš uvjet je bio da ga ne radimo parcijalno već u cjelini. Nema smisla išta raditi ako nećemo prostor vratiti u izvorno stanje. Da bi cijeli Trg vratili u prvobitno stanje morat će se ukinuti dvotračna cesta koja prolazi između Trga i perivoja. Ona će se pretvoriti u jednotračnu cestu, a prometna studija će odrediti kojim smjerom će promet u buduće teći. Zbog toga će se morati minimalno prodrijeti u prostor perivoja kako bi se osigurala potrebna širina nove prometnice, jer se ispod sadašnje trase ceste, odnosno asfalta, nalazi cisterna koja je šira od jednog traka, naglašava Rimanić dodajući kako se cijeli prostor Trga tri bunara mora spustiti nekih pola metra u odnosu na sadašnje stanja kako bi vratio svoj izvorni oblik.

Idejno rješenje Trga tri bunara izradili su zadarski arhitekti Igor Pedišić i Iva Letilović iz tvrtke AB Forum. Nakon što su gotovi svi arheološki i konzervatorski radovi, sada se može pristupiti izradi glavnog projekta, što je preduvjeti za povlačenje sredstava za obnovu Trg tri bunara iz europskih fondova.

 

Stanari suglasni s ukidanjem parkinga
Stanari kuće Bianchini koja se nalazi u neposrednoj blizini Trga tri bunara izradili su projekt obnove pročelja zgrade i sanacije krovišta i radovi bi trebali započeti kroz mjesec ili dva. Iako se poučeni slučajem Muraj moglo očekivati da će ukidanje parkinga zbog uređenja Trga tri bunara izazvati proteste stanara kuće Bianchini, pročelnik Miletić i njegov kolega Rimanić uvjeravaju nas kako su stanari oduševljeni projektom koji predviđa ukidanje parkirnih mjesta na sadašnjem trgu. Tu se ionako parkiraju oni koji rade na Poluotoku ili imaju nekakvih obaveza u centru, tako da će im rekonstrukcija Trga napokon donijeti mir ispod prozora.

 

Obnova ispod 10 mili. kuna
Idejno rješenje obnove i uređenja Trga tri bunara izradio je AB Forum za 240 tisuća kuna s PDV-om. Nedavne arheološke radove provodila je splitska tvrtka Delmat Galiota za 224 tisuće kuna, dok je nadzor radova vodila tvrtka D&Z za 24.750 kuna. Koliko će koštati obnova i rekonstrukcija trga sa svim intervencijama zasad nije poznato, ali se očekuje da taj iznos neće biti veći deset milijuna kuna.

19. travanj 2024 18:53