StoryEditorOCM
4 kantunaHDZ NEMA VEĆINU

Obrovac: iz Gradske uprave smo izbačeni, Ante Župan krije ime stranke, ima 74 godine i novi mandat, a i zbroj godina HDZ-ovaca na listi je čudan: 666

Piše Lada Burčul
4. lipnja 2021. - 20:33

U Gradu Obrovcu nitko nije dobio većinu na izborima za Gradsko vijeće. 

Za gradonačelnika je između dvojice kandidata, Ante Župana (HDZ) i Marka Klanca (HSLS-MOST), već u prvom krugu izabran hadezeov Župan (s dobivenih 1294 glasa, dok je Klancu otišlo 873), no na izborima za Gradsko vijeće HDZ je na području Obrovca pobijedio tek u tri od osam izbornih jedinica i nije osvojio većinu u Gradskom vijeću.

HDZ ima šest vijećnika, koalicija MOST-HSLS četiri, SDSS dva, te Nezavisna lista nositelja Radovana Čiče jednog vijećnika. 

Radovan Čiča (56), Srbin iz Novog Sada, ne želi u koaliciju s HDZ-om.

Stoga smo pitanja o sastavu Gradskog vijeća potražili u obrovačkoj Gradskoj upravi, no iz zgrade smo izbačeni, pod prijetnjom zvanja policije. 

- Gradonačelnik Ante Župan je zauzet. Na sastanku je. I njegov tajnik je zauzet. Nemate najavljeno? Najavite se mailom. Zašto niste nazvali? Ne možete kod tajnika niti na trenutak. Pokušate li, zvat ću policiju. Ako me samo taknete, izbacit ću vas ja. Krenete li do tajnika, zovem policiju - dio je iz hrpe nervoznih rečenica koje mi je uputio zaštitar na ulazu u gradsku upravu. Mogu li razgovarati barem sa zamjenikom gradonačelnika, Stankom Mijićem? Ne možete ni s njim... 

Ipak krenem do tajnika, jer od zaštitara ne mogu dobiti broj mobitela gradonačelnika. Na hodniku Dragan Župan, voditelj Ureda gradonačelnika, fizički ne dozvoljva da se krene bilo kuda. Trebam do tajnika samo po broj mobitela gradonačelnika, kažem u hodniku Draganu Županu. Ne možete dobiti broj, izađite van, ponavlja Dragan Župan i maše rukom zaštitaru da dođe. Samo broj, ustrajem, na što Župan odgovori da gradonačelnik ionako nema službeni mobitel. A broj privatnog mi neće dati. I da sam bezobrazna i da izađem van. Mladi zaštitar već je kraje mene i izbora nema. Preostaje napustiti zgradu Gradske uprave u kojoj nije dozvoljeno razgovarati ni sa kim. I gdje je gradonačelnikov mobitel "privatni." Prije se stječe dojam da je cijela zgrada privatna...

image
Ante Župan
 
Jure Mišković/Cropix

- Što ste očekivali - komentira nekolicina građana na trgu ispred gradske uprave. Apsolutistička vladavina Ante Župana, koji je u 74-oj godini upravo dobio još jedan četvorogodišnji mandat, "natjerala" je Obrovčane da mu prišiju nadimak predsjednika Sjeverne Koreje.

Sjedimo s Radovanom Čičom, čiji glas bi u Vijeću HDZ-u donio većinu od sedam vijećnika.

image
Radovan Čiča
L.B.

- Vi se pravite da ne znate ili stvarno ne znate da su HDZ i SDSS ovdje praktično jedna stranka? SDSS ima dva mandata i s njima HDZ ima većinu od osam vijećnika. Pritisci na mene da im se pridružim su samo zbog "čvršće" većine - objašnjava Čiča.

Za Gradsko vijeće Obrovca, uz liste HDZ-a i koalicije MOST-HSLS, bile su na izborima još su tri liste, sve tri "srpske". SDSS, te dvije nezavisne. Jedna je Radovana Čiče, druga Dušana Badže, koji nije uspio dobiti vijećnika.

- Želite znati zašto se petljam u politiku, jer ne treba mi ništa, imam svoju firmu, porodicu... E pa, zbog Obrovca. Tog jadnog grada u kojem nas tek nekolicina želi primjerom pokazati mladim ljudima da se može, da se moraju pokrenuti. Ja sam rođen u Obrovcu, ali život sam proveo u Novom Sadu. Tek 2001. godine odlučio sam se s porodicom nastaniti u Obrovcu, otvoriti firmu, kupiti kuću. Sve je kako treba, ali... 

Ali?

- u Novom Sadu ljudi žive potpuno normalno, ne mogu da skužim ove stalne podjele, vjerska pripadnost, pa nacionalna, pa svaka moguća... Toliko godina nakon rata. Na mojoj listi za Gradsko vijeće ima Hrvata, Hrvatica; glupo je uopće govoriti da je to normalno. U ovih deset godina života u Obrovcu pokrenuo sam nekoliko inicijativa isključivo za opće dobro i sve su spriječene. To je stil vladanja u ovom gradu: onemogućiti svaku inicijativu, da netko ne bi "iskočio" kao pozitivac i privukao pažnju na sebe. Za vlast je to opasno. Mogla bi se pojaviti neka nezavisna lista. HDZ i SDSS vladaju godinama na isti način: recept je davati novac "rizičnim skupinama" i tako osigurati glasove. Ali znate šta se dešava? Te skupine, to je veliki broj ljudi, naučen je da će dobiti i da ne treba ništa raditi. Tako je kreirana masa, neradnička masa, koja godinama samo sjedi po kafićima. Ja se ne mogu prikloniti stranci koja to radi. Neću koaliciju s HDZ-om, zato što mi ne treba gazda. Hoću glasati za odluke koje su dobre za Obrovac, ako takvih ima, i to je sve. Neću popustiti, nema šanse - objasnio je Radovan Čiča svoju 'pojavu' u obrovačkoj politici. Žao mu je, kaže, što su se pritisci da diže ruku za HDZ sada preokrenuli u drugu ideju: da on prepusti vijećničko mjesto drugoj na listi, mladoj Anđeli Buljević. Očito je, kaže Čiča, da misle da će nju uspjeti pridobiti, ima 28 godina i Hrvatica je...

U Obrovcu je SDSS doživio debakl na izborima, jer je u prošlom mandatu imao četiri vijećnika, u mandatu prije pet, a sada dva. S HDZ-om će ipak imati osam od 13 vijećnika u Gradskom vijeću Obrovca. 

Tvrdnje da su HDZ i SDSS u Obrovcu "ista stvar" dobivaju svoju potvrdu samim pogledom na izborni plakat Ante Župana: na njemu nema imena stranke. "Dr. Ante Župan, gradonačelnik", to je sve što piše na njegovim izbornim plakatima. 

image
Plakati bez imena stranke još stoje u Obrovcu
L.B.

Odgovore na pitanja zašto nigdje ne piše HDZ, da li je to da se "Srbi glasači na biralištima udaljenima od Obrovca ne prestraše", srami li se stranke i što HDZ misli o njegovim izbornim plakatima nismo uspjeli dobiti, jer smo iz gradske uprave izbačeni.

- U politiku moraju doći mladi ljudi, a netko im mora primjerom pokazati da su promjene moguće, da obrovačka politika nije ekskluziva HDZ-a i SDSS-a. Zato se kandidiramo. Ovi su izbori na širim prostorima donijeli takve mlade ljude, kao u Općini Jasenice. HDZ u Obrovcu ne pomlađuje stranku, osim što su relativno nova imena Mile Minja Anić i Zvonimir Perica. Obojica imaju restoran - rekao je Ivan Matić, gradski (i županijski) vijećnik MOST-a. Potpuna je slučajnost s primanjem u HDZ to što i Anić i Perica imaju restoran, kaže Matić, kao što je i potpuna slučajnost, dodaje, da je zbroj godina HDZ-ovih 13 kandidata na listi za Gradsko vijeće Obrovca - 666. 

19. travanj 2024 10:19