StoryEditorOCM
4 kantunaPRESUDA SUTKINJE ZEKO

Obrovački ugostitelj kažnjen za klevetu jer je HDZ-ovog Martina Baričevića prozvao da su mu on i općinska svita pojeli stado janjaca, a nisu platili!

29. siječnja 2020. - 23:01

Vlasnik gostionice "Anita" u Zatonu Obrovačkom Milan Minja Anić pravomoćno je osuđen za klevetu jer je 2013. godine javno prozvao HDZ-ovog načelnika Općine Jasenice Martina Baričevića i njegovu općinsku svitu da su pojeli cijelo stado janjaca koje nisu platili. Iako je uporno tvrdio da su načelnik i njegova općina od 2006. do 2010. besplatno jeli i pili u njegovu restoranu, zbog čega je ostao “kratak” za 185 tisuća kuna, za što se u to vrijeme moglo pojesti stado od stotinjak janjaca, to na sudu nije uspio dokazati.

Nakon što ga je u medijima prozvao navodeći kako mu je "dojadilo besplatno hraniti općinsku svitu, te da mora platiti račune jer je pojeo cijelo stado janjaca”, načelnik ga je 2013. tužio za klevetu. Općinski sud u Zadru proglasio je Anića krivim i dosudio mu novčanu kaznu u iznosu od 10.833,00 kuna odnosno 50 dnevnih dohodaka, što je sada potvrdio i Županijski sud u Varaždinu.

Predsjednica Sudskog vijeća Nevenka Zeko navela je kako Anić u postupku nije dokazao istinitost svojih tvrdnji.
- Pravilan je zaključak suda prvoga stupnja da je analizom svih izvedenih dokaza u postupku, kako svakog ponaosob, tako i u njihovoj međusobnoj ukupnosti i povezanosti utvrđeno da je optuženik Mile Minja Anić iznio neistinite činjenične tvrdnje navedene u izreci pobijane prvostupanjske presude, koje mogu škoditi časti i ugledu privatnih tužitelja - navodi se u obrazloženju presude Županijskog suda u Varaždinu.

Tijekom postupka načelnik je osporio sve Anićeve navode tvrdeći kako su dugovi o kojima je govorio nastali između 2006. i 2010. godine, te da su mu 2013. godine dostavljeni u Općinu ispisani na paragon-bloku. Baričević također tvrdio da računi ni približno ne dostižu iznos od 185 kuna, štoviše, u drugom sudskom postupku Aniću je uspio osporiti potraživanje od 13 tisuća kuna na ime istih troškova.

- On je novinarima tvrdio da sam izjeo stado janjaca. Onda sam ja njega tužio i na sudu se dokazalo da to nije istina - rekao je tada Baričević.

Milan Minja Anić izjavio je kako će nakon pravomoćne presude zatražiti reviziju postupka na Vrhovnom sudu RH.
U sudskom postupku je navodio kako su se računi osim na janjetinu odnosila i na priloge, salate, vina i kolače, ali i 7.500 kuna troškova za zadušnicu poslije sprovoda načelnikova brata koji su također navodno išli na račun Općine Jasenice.

18. travanj 2024 15:26