StoryEditorOCM
4 kantunaZBOG ČEGA ĆE U PONEDJELJAK U ZADARSKOJ LUCI PROSVJEDOVATI PLIVARIČARI TUNOLOVCI

Obustava trgovine kvotama ili legalizacija monopola na tune uzgajivačima

12. travnja 2019. - 22:00
IZLOV_TUNE3-140109

Udruga plivaričara tunolovaca s ukupno 19 brodova i 170 članova posade najavila je za ponedjeljak u 13 sati veliki prosvjed na kojem će se u zadarskoj luci okupiti brodovi svih članova Udruge.

Kako su u najavi prosvjeda naveli iz Udruge koja okuplja ribare od Zadra do Korčule, razlog njihova nezadovoljstva je prijedlog Pravilnika o ribolovu plavoperajne tune plivaricom tunolovkom, njenom uzgoju te uvjetima i kriterijima za ostvarivanje prava na dodjelu individualne plivaričarske kvote. Taj dokument je u proceduri javne rasprave koja će trajati do 21.travnja, a dostupan je na internet stranici e-Savjetovanje.

Do izlaska novog prijedloga Pravilnika o ribolovu plavoperajne tune (Thunnus thynnus) plivaricom tunolovkom, nas 19 brodova imali smo 35 posto ukupne kvote Hrvatske. Sada, po ovom novom Pravilniku sva nam se prava oduzimaju – stoji u najavi prosvjeda ribara s plivarica.

Kako se dogodilo da su ovih 19 ribarskih brodova s dozovolom i mrežama za ulov tune ostale bez kvote za ovogodišnji ribolov na ovu izuzetno kvalitetnu i traženu ribu koja se lovi prvenstveno zbog dohrane u kavezima hrvatskih uzgajivača, odnosno četiri tvrtke u toj djelatnosti – pokušali smo doznati od Edisona Boška, predsjednika Udruge plivaričara tunolovaca. Boška smo zatekli u petak Zagrebu, neposredno pred zakazani sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, a bio je vrlo škrt na riječima.

Ovogodišnje kvote raspodjeljene su samo onim brodovima koji su imali ulove u periodu od 2014. do 2018.g., a to su bili uglavno brodovi tvrtki uzgajivača tuna. Mi ostali smo bili primorani naše kvote iz tih godina ustupiti odnosno iznajmiti tim tvrtkama pa se sada nismo ni uvršteni u prijedlog novog Pravilnika odnosno, ostali smo bez kvota. I to je sve što vam za sada mogu reći – rekao nam je Edison Boško i kazao kako će tek u ponedjeljak biti konkretniji i razjasniti čitavu situaciju.

A točno je: u prijedlogu Pravilnika jasno stoji da će se ovogodišnja kvota od 870 tona tune raspodjeliti po brodovima proporcionalno postotcima s kojima su sudjelovali u ulovu u okviru dozovoljenih kvora u prijašnje četiri godine. Pa je tako ta kvota raspodijeljena na 16 brodova koji su u vlasništvu četiri tvrtke koje bave uzgojem tuna: "Kali tunu", "Jadran tunu", "Pelagos net farmu" i "Sardinu" iz Postira te tvrtku "Teši tunolov" sa sjedištem u Poličniku čiji su brodovi "Tacoma" i "Eva" dobili svoj dio kvote. Svi ostali brodovi, tvrtke i obrti, s alatima i dozvolama za tunolov ostali su bez kvota.

Između ostalo u prijedlogu Pravilnika su pooštreni uvjeti za "prebacivanje" kvota s broda na brod i to se može izvesti jedino u slučaju neke teške havarije ili kvara u periodu ribolova te se takvo što mora i dokazati Upravi za ribarstvo.

Ostaje nejasno zbog čega su ribari s brodova koji nisu u sustavu flota tvrtki uzgajivača tune prijašnjih godina "bili prisiljeni" ustupiti odnosno iznajmiti svoj dio dozvoljenih kvota drugim brodovima odnosno tvrtkama. A gotovo "iz prve" se može prepoznati da autori novog Pravilnika u Ministarstvu poljoprivrede odnosno Upravi za ribarstvo ove godine kvote žele raspodijeliti onim brodovima koji su ptijašnjih godina i stvarno sudjelovali u ulovu tuna, a ne trgovali kvotama te bili vezani "na kraju". S druge strane, ovakav se Pravilnik može tumačiti kao očito podilaženje uzgajivačima tuna koji su dobili gotovo monoplističku poziciju na izlov tune.

Iako smo u petak poslali upite vezano za ovu temu u Ministarstvo poljoprivrede do kraja radnog dana odgovore nismo dobili.

20. travanj 2024 04:26