StoryEditorOCM
4 kantuna‘SVI UZ KARLO MAGAŠ‘

Od 2019. godine Karlo (16) se bori protiv tumora kostiju, sad preko fb stranice skuplja pomoć za preparat od ljekovitih gljiva, evo na koji način...

Piše M. Kalajžić
29. ožujka 2023. - 17:59

Karlo Magaš, 16-godišnji mladić koji se od 2019. godine bori protiv osteosarkoma, tumora kostiju, pozvao je preko svoje facebook stranice „Svi uz KARLO MAGAŠ” na potporu u nabavci preparata koji mu mogu pomoći.

- Dragi pratitelji, poznanici, te svi ljudi dobroga srca, potrebna mi je vaša velika pomoć koja me sve ovo vrijeme vodi na mom križnom putu. Svi ste već upoznati da vam se obraćam zbog bolesti od koje bolujem već niz godina. Od proljeća 2021. godine po preporuci doktora Jakopovića uzimam preparate ljekovitih gljiva kao preventivu od recidiva maligne bolesti i pojave novih metastaza. Onkolog je prepoznao pozitivne rezultate i praktično bez prekida nastavljamo. Više od svega potreban nam je vaš udio jer sami ovo ne možemo. Financijski je dosta iscrpljujuće i jednostavno nismo u mogućnosti sami prikupiti iznos – stoji u objavi Karla na društvenoj mreži.

Kako se doznaje, mjesečna doza toga lijeka košta 1.350 eura, a tu su još i troškovi čestih odlazaka u Zagreb na kontrole, liječenja i kupovine raznih medikamenata, pa se obitelj financijski iscrpila iako su i do sada za Karla organizirane brojne humanitarne akcije.

Zbog toga osim borbe protiv tumora, na facebook stranici "Svi uz KARLO MAGAŠ", mladić vodi i bitku za financije.

- Ako imate kakav svoj proizvod za koji mislite da može postići određenu vrijednost i na taj način pomoći šaljite na adresu - Karlo Magaš, Magaši 2, 23242 Vinjerac. Kao što sami znate, reklame, tv, humanitarni telefoni i ostalo koštaju dosta, zato vas molimo od srca da vi budete naša VELIKA reklama. Najmanje što možete učiniti je stisnuti lajk i podijeliti objavu i s time ste nam pomogli puno. Sve što vam u ovom trenu mogu uzvratiti je srce koje vam svima šaljem u znak velike zahvalnosti – stoji u njegovoj objavi. Kad dobije neki vrijedan predmet, oglasi aukciju za njega i onome tko da najveću ponudu, pošalje dar u zamjenu za financije potrebne za nastavak liječenja.

Tako umjesto u igri i druženju sa svojim prijateljima i vršnjacima, 16-godišnji Karlo Magaš posljednjih godina vrijeme provodi u bolnici na terapijama, okružen liječnicima i medicinskim sestrama. Žarište osteosarkoma, tumora kostiju, nalazilo se u kuku. Ta je strašna dijagnoza pogodila obitelj Magaš pred kraj 2019. godine. Odjedanput je počeo šepati na jednu nogu. Iako su u njegovoj obitelji u prvi mah pomislili kako to ima veze s rastom i pubertetom, odlučili su svakako dogovoriti pregled kod liječnika kako bi doznali o čemu se točno radi.

Njegovo je šepanje bio alarm da nešto nije u redu, ali pojam osteosarkom bila je totalna nepoznanica u njihovoj obitelji. Dogovorili su termin u Ortopedskoj bolnici u Biogradu, odakle su hitno upućeni u Klaićevu bolnicu u Zagrebu. Tada su saznali da nešto nije u redu, da se njegovo šepanje neće pripisati samo ubrzanom rastu i razvoju u pubertetu. U Klaićevoj su ih pripremali za strašnu dijagnozu, no da se radi o osteosarkomu, nisu znali sve dok nisu stigli posljednji nalazi. Magnet je pokazao da nešto ne štima, a nakon nalaza biopsije potvrđen mu je tumor kostiju. Karlo je odmah započeo s kemoterapijom, nakon nje uslijedila je operacija i ugradnja endoproteze. Operacija je prošla uspješno, no nakon operacije su se razvile komplikacije zbog kojih je umalo izgubio nogu. Ni to Karla nije pokolebalo i spriječilo u njegovoj borbi da ozdravi. Sve je podnio stoički, poput nekog odraslog čovjeka, a ne tinejdžera kojemu bi u tim godinama na umu trebalo biti druženje s prijateljima. Uslijedila je još jedna tura postoperativne kemoterapije, koja je Karla poprilično oslabila.

Nakon prolaska kemoterapije i operacije, na Karlu je da ponovno izgradi svoj imunitet i što prije ojača organizam, ali i da povrati funkciju noge jer i dalje, zbog atrofije mišića, ima problema s hodom. Zbog toga se njegova mama odlučila na uvođenje prirodnog lijeka koji bi mu ojačao imunitet, a koji se proizvodi od gljiva. U toj terapiji sad treba ustrajati, jer pokazuje dobre rezultate, ali obitelj Magaš to ne može bez pomoći.

– Ima dosta bolesne djece, ali borite se jer vi to možete! – poznata je poruka Karla koji je unatoč teškoj dijagnozi, vedar, optimističan i hrabar.

Broj računa za donacije

Novac možete uplatiti na navedeni račun za donacije-

KARLO MAGAŠ, 23247 Vinjerac, HR

HR 59 2340 0093 1120 6840 3

Swift adresa (bic) PBZ-a/PBZGHR2X

Devizni - HR 9023400093233207847

25. travanj 2024 06:41