StoryEditorOCM
4 kantunaNOVA REGULACIJA

Od danas se vozi asfaltiranim rekonstruiranim prometnim trakom Tuđmanove ulice uz City galeriju, radovi preseljeni na drugu stranu ulice

Piše Mišel Kalajžić
17. prosinca 2021. - 20:55

Asfaltiran je jedan trak rekonstruirane Ulice dr. Franje Tuđmana. Nakon što su radovi na nekoliko dijelova trase ulice započeli još prošloga ljeta, nakon čega je uvedena i nova privremena prometna regulacija, došlo je do zastoja zbog problema sa telekomunikacijskim kablovima zatečenih ispod starog asfalta. Uklanjala su se i postojeća stabla uz kolnik, ugrađivao plinovod i nove tk komunikacije, pa se kašnjenje produžilo na skoro dva mjeseca od zacrtanih planova. Na kraju će se čitav posao završiti tek u lipnju, umjesto u travnju kako je bilo planirano.

Asfaltiran je i nogostup koji će prema planovima biti dovoljno širok i za biciklističku stazu, te prometni trak ulice uz City galeriju kod gradske tržnice. Promet je jutros pušten dovršenim trakom, pa su radovi preseljeni na drugu stranu ulice.

Radovi na rekonstrukciji izvode se u sklopu provedbe projekta Razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru ITS – Integrirani prometni sustav, ukupne vrijednosti 35 milijuna kuna. Rekonstrukcija predviđa novu četvorotračnu prometnicu u dužini od 890 metara, s obostranim nogostupima i biciklističkim stazama te implementaciju inteligentnog prometnog sustava koji nudi prioritet vozilima javnog gradskog prijevoza. Tako će cjeloviti planirani obuhvat rekonstrukcije omogućiti optimizaciju prometnih tokova, učinkovitije upravljanje prometom te bolju informiranost vozača. Novoobnovljena trasa proširene ceste omogućiti će vožnju duž Ulice dr. Franje Tuđmana bez zastoja, ali i bitno utjecati na smanjenje štetnih plinova. U skladu s projektom predviđena je i sadnja čak 70 novih stabala.

Evo što su o stanju radova rekonstrukcije Ulice dr. Franje Tuđmana kazali u Odsjeku za pripremu i provedbu EU projekata:

- Na dijelu trase od Kaljske ulice do Ulice Put Stanova postavljen je nosivi asfaltni sloj BNS te će se radovi iskopa prebaciti na drugu stranu te prometnice. Od Ulice Put Stanova do pučke kuhinje postavljene su vodovodne cijevi. Započeti su radovi rušenja potpornih zidova i radovi na desnoj strani Ulice Put Stanova. Izvode se radovi na uklopu prve dionice u postojeće stanje za koje je dostavljeno projektno rješenje. Izvode se radovi vodovodnih okna na križanju Tuđmanove ulice s ulicom Polačišće i kod Chipoteke.

Tijekom izvođenja radova došlo je do okolnosti koje su produžile rok izvođenja radova rekonstrukcije i to zbog zastoja prouzročenih izmještanjem i ostalom problematikom s postojećim instalacijama, te zbog zastoja uzrokovanih iznalaženjem rješenja zaštite postojećih elektro i TK instalacija na dijelu od Glagoljaške ulice do Trgovačkog centra. Zbog navedenog, rok za završetak izvođenja radova produžuje se za 60 dana, odnosno do 6. lipnja 2022. godine - kazao je Josip Milić, voditelj Odsjeka za pripremu i provedbu EU projekata.

- Nećemo ulaziti u turističku sezonu. Mi bi trebali s većinom radova po dinamičkom planu biti gotovi što se tiče nosivog i završnog sloja. Dio radova koji nas očekuju u svibnju i početkom lipnja vezan je uz potporni zid kod Chipoteke. Pokušat ćemo to trasirati tako da već kroz svibanj što se tiče kolnika i prometa mi tu imamo dobru situaciju. Sve što je definirano projektom, biciklističke staze, nogostupi itd. bit će realizirano, ništa se nije mijenjalo. U troškovniku je i sadnja 70 stabala, tako da će i to u skoro vrijeme biti izvedeno - istaknuo je Ante Ćurković, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra.

Prekoračenje rokova neće ugroziti sufinanciranje projekta jer su razlozi kašnjenja utvrđeni kao opravdani, dodao je.

Hrvatske ceste završile svoje

Radovi na proširenju i obnovi onog dijela Tuđmanove ulice koji je pod kapom Hrvatskih cesta su završeni. Što se HC-a tiče, time je konačno dogotovljen veliki projekt od nekoliko desetaka milijuna kuna u sklopu kojeg je obnovljen cijeli zadarski „Bulevar”, izgrađen produžetak do Opće bolnice i obavljen veliki zahvat u Ulici Nikole Šubića Zrinskog gdje je nestao rotor, a niklo novo semaforizirano raskrižje.
U trenutku u kojemu se cjelokupna zadarska javnost digla na noge zbog očitih promašaja u izgradnji ceste uz bolnički zid i kada se tražilo ispravljanje uočenih nedostataka, javnost je umirena najavama po kojima će do izdavanja uporabne dozvole svi eventualni problemi na trasi biti riješeni. Radi se o nizu primjedbi na izabrana rješenja i izvedbu cijelog projekta, ali je najviše pažnje izazvao onaj najuočljiviji - zakonski jako upitna širina nogostupa uz zid bolničkog dvorišta koja pješacima ne nudi niti minimum „sigurnosti u prometu”.
Sve će to biti ispravljeno do izdavanje uporabne dozvole, govorili su nadležni tada. I, kada će tehnički pregled cijelog projekta?
Trenutno se – ne zna! Vlasnik projektantske tvrtke koja je radila na obnovi i izgradnji ovih prometnica je, na žalost, preminuo i tek treba vidjeti kako će i kada tehnički pregled biti obavljen. Zbog toga se sada nitko ne usudi prognozirati kada će pregled biti obavljen i izdana uporabna dozvola, a kamoli kada će „nedostaci” biti uklonjeni i koliko će ti očekivani naknadni zahvati koštati.
P. Opačić

02. svibanj 2024 23:19