StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON MJESEC DANA

Od jutros ponovno uspostavljen javni prijevoz. Evo kako prometuje "Liburnija" i kakva pravila vrijede u autobusima...

Piše AVŠ
27. travnja 2020. - 14:35
Zadar, 270420 Danas je u sklopu popustanja mjera borbe protiv koronavirusa opet uspostavljen gradski i prigradski autobusni prijevoz.Luka Gerlanc/Cropix

Mjesec dana nakon što je prekinut, u ponedjeljak ujutro u Zadru je ponovno krenuo javni prijevoz. Međutim, vozni red i pravila ponašanja u gradskom i prigradskom prometu prilagođena su trenutnoj epidemiološkoj situaciji pa su linije značajno reducirane, a režim strog. Gradsko poduzeće “Liburnija” na najfrekventnijim gradskim linijama prometuju svakih sat vreman, a zadnje linije na rasporedu su između 20 te 20 sati i 30 minuta. Što se prigradskih naselja tiče, za sada je za većinu mjesta uvedena tek jedna dnevna linija, polazna u jutarnjim satima te povratna u popodnevnim.

Osim samog reda vožnje, i ponašanje u autobusima odvija se po novim pravilima. Prema preporukama epidemiologa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, putnici u vozilima trebaju održavati tjelesnu udaljenost od najmanje jednog metra. Preporuča se i nošenje zaštitnih maski te dezinficiranje ruku prije ulaska u autobus. Iz Liburnije najavljuju kako će, kao i do sada, nastaviti dezinficirati vozila svakodnevno te redovito čistiti i prozračivati vozilo prije i nakon vožnje, kao i prilikom stajanja na stajalištima, a sve kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze.

Treća važna obavijest za sve putnike tiče se plaćanja prijevoza. Za putovanje linijama nisu potrebne propusnice Stožera civilne zaštite već valjane vozne karte. Svi putnici koji su kupili pokaz za mjesec ožujak, tom će se mjesečnom kartom moći voziti do kraja travnja. Ostale karte će se moći kupovati na uobičajenim prodajnim mjestima, te kod vozača. Krajem travnja će početi i prodaja pokaznih karata za idući mjesec.

Iz Liburnije poručuju kako će novi režim vožnje bit će u primjeni do daljnjeg i ovisit će o razvoju epidemiološke situacije i daljnjim naputcima nadležnih tijela.

 

17. travanj 2024 10:09