StoryEditorOCM
4 kantunaPONOVNO RADE

Od ponedjeljka otvorene sve ambulante u zadarskoj bolnici, s radom započela i fizikalna terapija!

Piše Lada Burčul
20. travnja 2020. - 19:59

Ponedjeljak, 20. siječanj, označio je veliku promjenu u radu Opće bolnice Zadar: sve ambulante, koje su još prošle godine najvećim dijelom premještene u zgradu Poliklinike, počele su sa radom. Pacijenti će se ponovno primati nakon višetjedne obustave.

Štoviše, sa radom je počela i fizikalna terapija, smještena u podrumu Poliklinike, no upravo dr. Neven Birkić, voditelj Odjela za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju, te pomoćnik ravnatelja Opće bolnice Zadar, upozorava da početak rada fizijatrijskih ambulanti i fizikalne terapije ne podrazumijeva i njihov rad u punom kapacitetu.

- Sve će se obavljati u puno manjem opsegu, jer je potrebno provoditi stroge epidemiološke mjere već na ulazu u zgradu Poliklinike. Mjere će se, dakako, provoditi i unutar zgrade – rekao je dr. Birkić, koji je naglasio da fizioterapeuti nisu ni prestajali sa radom za cijelo vrijeme trajanja restrikcija u bolnici.

- Po dvoje ih je čak u Covid ambulanti u našoj bolnici. Potrebno je razgibavati pacijenta koji je operiran na traumi, te jednog koji duže vrijeme leži. Ostali terapeuti radili su u našim prostorijama u Poliklinici, ali imali smo vrlo mali broj pacijenata, nekoliko tek operiranih, te neka urgentna stanja, poput oduzetosti jedne strane lica. No epidemiološke mjere su se provodile vrlo strogo, od mjerenja temperature na ulazu do stavljanja zaštitnih maski kako ne bi došlo do transmisije virusa – naveo je dr. Birkić.

Kako je upravo na isti datum, od ponedjeljka, omogućeno putovati unutar županije bez propusnica, u ambulantama, gdje se na preglede već od prije čekalo i mjesecima, očekuju veliku navalu pacijenata. Kako ne bi došlo do gužvi na parkiralištu ispred Poliklinike, odnosno na ulaznim vratima gdje će svatko biti pregledan, kao i u čekaonicama, uputa je da se pacijenti naruče telefonom. Tek po dobivenim terminima za pregled trebaju doći u Polikliniku. Brojevi telefona za naručivanje za sve ambulante nalaze se na internetskim stranicama Opće bolnice Zadar.

Zamjenik ravnatelja zadarske bolnice, dr. Edi Karuc, istaknuo je da se sve radi prema uputama, te da se, unatoč činjenici da su svi svjesni da je ljudima jako teško čekati na preglede, sve mora uskladiti s epidemiološkom situacijom i provoditi stroga kontrola.

- Pacijenti imaju potrebe i život mora ići dalje. Širit će se opseg rada u cijeloj zadarskoj bolnici, no pravila će biti vrlo stroga – rekao je dr. Karuc.

Za sada je, od ponedjeljka, „relaksirana“ specijalističko-konzilijarna zaštita, znači rad svih ambulanti.

- To znači da jednaka pravila vrijede i za fizijatrijsku, kao i reumatološku ambulantu, gdje se dosadašnji pacijenti mogu javiti. Nastavlja se i provođenje fizikalne terapije, no u ovoj fazi ni u kom slučaju u onom opsegu kao što je to bilo prije epidemije – istaknuo je dr. Birkić.

Iz bolnice apeliraju na pacijente da se naručuju putem telefona, kako bi se izbjegle gužve u Poliklinici.

20. travanj 2024 03:48