StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON TRI MJESECA

Od ponedjeljka ponovno kreću letovi na Zračnoj luci Zadar, zaposlenicima aerodroma plaće se neće smanjivati

Piše AVŠ
4. lipnja 2020. - 14:51

U ponedjeljak, 8. lipnja, ponovno kreću letovi na Zračnoj luci Zadar i to domaćim letom Croatia Airlinesa na linija Pula- Zadar- Zagreb. Ta jedna linija dnevno za sada će biti i jedina u lipnju na zadarskom aerodromu, barem ako je suditi po službenim najavama prijevoznika koji su ove sezone planirali letjeti prema Zemuniku. Irski Ryanair, naime, u srijedu je objavio kako će ove ljetne sezone održavati svega 40 posto od najavljenih linija prema destinacijama u Hrvatskoj, a najveći gubitnik u toj odluci je upravo Zadar gdje bi, da nije bilo koronakrize, taj najveći niskotarifni avio prijevoznik na svijetu ovo ljeto imao svoju bazu.

Ta baza, kojom bi sestrinska tvrka Lauda trebala upravljati u ime Ryanaira, odgođena je do ljeta 2021. godine. Od čak 34 linije najavljene linije u ovosezonskom ljetnom redu letenja, od čega je 12 trebalo biti novih, irski avioprijevoznik zadržao je samo deset. Od 1. srpnja njihovi će zrakoplovi Zadar povezivati sa Bečom, Bruxellesom, Pragom, Poznanom, Berlinom, Kelnom, Dusseldorfom, Karslrueom, Bergamom i Stuttgartom. Uz Ryanair, i belgijska zrakoplovna tvrtka Brussels Airlines potvrdila je kako će između 15. lipnja i 31. kolovoza postupno povećavati broj odredišta u koja će letjeti, a među njima i prema Zadru, a slično planiraju easyJet i Luxairtours.

Međutim, za sada je to neslužbeno nagađanje jer sve ovisi o razvoju epidemiološke situacije, kako u Hrvatskoj, tako i u zemljama iz kojih bi trebao biti uspostavljen zračni most prema Zadru.

Od sredine ožujka i uvođenja epidemioloških mjera, kada je obustavljen promet u zračnom lukama, na aerodromu u Zemuniku radio je samo hladni pogon. Iako se u travnju zbog toga postavilo pitanje hoće li se zaposlenicima Zračne luke smanjivati primanja, uprava je donijela odluku kako se u plaće radnika ipak neće dirati.

- Zbog krize uzorkovane pandemijom, Zračna luka Zadar prilagodila svoje poslovanje i to reduciranjem troškovova poslovanja sukladno potebama u postojećim okolnostima. Vezano za troškove koji se odnose na zaposlenike, a u dogovoru sa sindikatom, sklopljen je moratorij na materijalna prava zaposlenika do početka iduće turističke sezone. Na taj način su smanjena predviđena sredstva koja su se odnosila na iznose otpremnina, božićnice i slično, ali sama primanja zaposlenika u ovom trenutku nećemo mijenjati. Zbog prilagodbi i smanjenja troškova, stanje društva dopušta zadržavanje postojeće razine sredstava predviđenih za isplatu plaća, potvrdio je Josip Klišmanić, direktor zadarskog aerodroma gdje su zaposlena ukupno 133 djelatnika, dok broj sezonaca ovisi o potrebama.

Za ovo ljeto bilo je planirano zapošljavanje njih stotinjak, no, s obzirom na sve, sasvim je jasno kako je angažman tolikog broja ljudi sada nepotreban.

19. travanj 2024 19:00