StoryEditorOCM
4 kantunaPOVIJESNI DAN ZA ZADAR

Od ponedjeljka se promet preko Muraja zatvara - zauvijek! Počinju radovi na preuređenju bedema u atraktivnu šetnicu…

Piše L.Burčul
13. rujna 2019. - 23:59
muraj0016

Od ponedjeljka se Muraj u Zadru zatvara za promet, počinju radovi na njegovom uređenju u kompletnoj dužini, do Malog arsenala. I kad za 12 mjeseci radovi budu gotovi, prometa ni tada na Muraju više neće biti. Muraj, odnosno Ulica Bedemi zadarskih pobuna, pretvara se u šetnicu i takva će ostati trajno. Bez parkirališnih zona, dakako, i bez prometa.

Ponedjeljak je velika prekretnica u načinu života, opskrbe, vožnje, parkiranja i snabdijevanja na Poluotoku, jer će situacija kakvu građani zateknu 16. rujna zapravo ostati trajna. Dakako da će se u vremenu od 12 mjeseci, koliko je predviđeno trajanje radova, Muraj od gradilišta pretvoriti u šetnicu na kojoj će boravak biti vrlo ugodan, no zatvaranje gradskih zidina za sva vozila od ponedjeljka je definitivno, trajno i konačno.

Iako je vijest o zatvaranju prometa preko Muraja već poslana iz Grada Zadra, u ponedjeljak se svejedno očekuje krkljanac na raskrižju Ulice Narodnog lista, odakle se desno skreće u Ulicu Bedemi zadarskih pobuna. S obzirom na broj ljudi kojima su radna mjesta na Poluotoku, uobičajena „ruta“ za Poluotok je upravo preko Muraja gdje, uz to, mnogi i parkiraju.

Signalizacija će, poručili su u petak iz policije, biti postavljena „prema projektu Grada Zadra koji će sa izvođačem radova odrediti vrijeme postavljanja.“

- Kod samog početka postavljanja privremene regulacije prometa policijski službenici prometne policije će izvršiti tjelesnu regulaciju prometa – naveli su iz PU zadarske.

- Iako se radovi na parternom uređenju Ulice Bedemi zadarskih pobuna, gdje će se postavljati kamene kocke u kombinaciji sa betonom, paralelno izvršiti komunalno uređenje te na kraju postaviti rasvjeta i drvene kućice, uz bogato hortikulturno uređenje, odnose na cijelu ulicu, u prvoj fazi ćemo omogućiti kolni i pješački pristup do Muzeja antičkog stakla i svih objekata u okruženju, tako da će radovi krenuti od gradske garaže. Isto tako, na samom kraju ulice, za sada će se ostaviti normalan prilaz hotelu Bastion i Gardenu – kazao je pročelnik gradskog Odjela za EU fondove Šime Erlić, podsjećajući da je uređenje bedema dio projekta „ZADAR BAŠTINI – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020“, da će koštati 23 milijuna kuna od čega EU sredstva čine 85 posto iznosa, te da će radove, prema projektu Bogdana Marova, izvesti izabrana tvrtka Minigradnja iz Vodica.

Projekt podrazumijeva sanaciju i prenamjenu ove utvrde, fortifikacijskog sustava iz 16. stoljeća, uvrštenog, odlukom UNESCO-a, na Popis svjetske baštine kulturnih dobara.

- Preduvjet za provedbu sanacije i prenamjene je da se sav motorni promet ukloni sa Bedema, što uključuje osobna vozila te vozila za opskrbu tržnice i ribarnice kako bi Bedemi postali pješačka zona, javna površina sa kulturnim i društvenim sadržajima, te prepoznatljiva kulturno-turistička atrakcija grada Zadra namijenjena posjetiteljima – navedeno je u projektu.

- Sa Tržnicom smo u intenzivnim dogovorima, kako o opskrbi i dostavi, tako i o novom načinu odvoženja otpada. Sve će se „prebacivati“ na Liburnsku obalu – kazao je pročelnik Erlić.

Liburnska obala od ponedjeljka postaje jedina prometnica kojom će se moći vozilima doći na istočni i južni dio Poluotoka. S druge strane, neprekinuti niz gradskih zidina, u duljini od 785 metara, od zgrade stare Tehničke škole do Trga tri bunara, postat će atraktivna pješačka zona.

24. travanj 2024 11:42