StoryEditorOCM
4 kantunaDRASTIČNE MJERE

Od utorka u županiji ne smiju raditi kafići, restorani, frizerke, kozmetičari: Je li županijski Stožer sam smio odlučiti o takvoj obustavi rada?

Piše Zadarski.hr
16. ožujka 2020. - 18:20

Na sjednici Stožera civilne zaštite Zadarske županije održanoj u ponedjeljak ujutro donesena je Odluka o nekoliko protuepidemijskih mjera za sprječavanje širenja novog koronavirusa COVID-19 među kojima je prekid rada prekid rada ugostiteljskih objekata svih kategorija izuzev dostave hrane te rad Pučke kuhinje, uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje neposredni bliski kontakt s klijentima (frizeri, pedikeri, brijači, kozmetičari..) obustava rada kino dvorana, kazališta, muzeja, knjižnica i čitaonica, teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, obustava održavanja izložbi, revija i sajmova, plesnih škola, dječjih i drugih radionica, te privremene obustave rada noćnih i disko klubova. 

Ta je odluka izazvala reakciju kod zadarskih novinara koji su se pitali ima li županijski Stožer ovlasti da donese takvu odluku, a to pitanje je postavljeno i ministru zdravstva Viliju Berošu na sjednici nacionalnog Stožera. 

- Mi takve preporuke nismo dali, kazao je kratko ministar Beroš dok je ravnatelj civilne zaštite MUP-a Damir Trut kazao 'ako odluka županijskih ili lokalnih stožera nije u skladu s preporukama nacionalnog Stožera, mi to ne odobravamo'.

- Županijski Stožer je donio takvu odluku koja je bila jednoglasna i sukladna smjernicama nacionalnog Stožera civilne zaštite. Takvu odluku smo donijeli na temelju preporuke stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo i Opće bolnice Zadar, te su se svi gradonačelnici i načelnici složili s njom. Svrha ove odluke je prvenstveno zaštita stanovništva, a 'danas-sutra' sve će županije donijeti takvu odluku, kazao nam je kratko načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Šime Vicković dodajući kako imaju pravo donijeti takvu odluku i podsjećajući nas kako je i Biograd na Moru donio istu vrstu odluke još u subotu. 

- Budući da u posljednjih nekoliko dana veliki broj osoba dolazi na naše područje čime opasnost od širenja virusa postaje sve veća, procjena je epidemiologa da se moraju poduzeti odlučnije mjere za suzbijanje širenja virusa, istaknuo je načelnik Vicković  dodajući kako su odluku donijeli prema istim zakonima kao i Biograd na moru koji su navedeni na ovom linku

Takvu odluku je uz Zadar i Biograd na Moru donijela i Općina Primošten.  

image
Stožer civilne zaštite Zadarske županije
Stožer Civilne Zaštite Zadarske županije
20. travanj 2024 04:39