StoryEditorOCM
4 kantunaTEST ILI NEMA ULAZA

Od utorka u širu primjenu kreću COVID potvrde, a evo gdje će vam sve u Zadru biti potrebne

Piše Iva Ivanac
15. studenog 2021. - 19:43

COVID potvrda će od utorka biti potrebna svim zaposlenicima javnih i državnih službi. U ponedjeljak su trajale zadnje pripreme i dogovori oko provođenja testiranja zaposlenika te određivanja odgovornih osoba koje će prilikom ulaska službenika, ali i građana provjeravati tko posjeduje COVID potvrde. Sve službe donijele su protokole za rad koji slijede odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite, a među prvima je to napravila i Zadarska županija.

- Za sve djelatnike koji se nisu cijepili ili koji nisu preboljeli koronavirus, odnosno koji nemaju COVID potvrdu, bit će organizirano testiranje dva puta tjedno u Zavodu za javno zdravstvo Zadar. Osobe koje ne budu imale COVID potvrdu i koje odbiju testiranje bit će onemogućen ulazak u ustanovu, kazala nam je Vlatka Vučić Marasović, glasnogovornica Zadarske županije dodajući kako većina zaposlenika unutar županije ima COVID potvrdu, ali i kako se oni koji je nemaju, ne bune zbog odlaska testiranje.

Ista pravila vrijede i za gradsku upravu, a neki gradski vijećnici, kao što je Marko Pupić Bakrač (Akcija mladih) već su iskazali negodovanje zbog toga što im je za prisustvovanje na sjednici Gradskog vijeća, koja se održava u utorak, potrebna COVID potvrda.

Ni zaposlenike obrazovnih ustanova nisu zaobišle nove odluke Nacionalnog stožera, a u javnosti kruže priče da će nekolicina profesora i nastavnika iskazati svoje nezadovoljstvo okupljajući se unutar školskih dvorišta. Iako nam ovu informaciju nitko nije mogao službeno potvrditi, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo, Joso Nekić, očekuje da će se neki učitelji i nastavnici pobuniti zbog novih mjera.

- Ravnatelji osnovnih škola su odredili osobe koje će kod zaposlenika provjeravati potvrde. Vjerojatno će biti nekih manjih prosvjeda, odnosno okupljanja nastavnika koji će tako iskazati svoje nezadovoljstvo što je i dosada bio slučaj, kazao je pročelnik Nekić dodajući kako je velika većina profesora i nastavnika cijepljenja te kako ne očekuje veće probleme zbog uvođenja potvrda.
Županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u Zadarskoj županiji, Tomislav Maričić, istaknuo je kako su zbog nove odluke Stožera nastale velike podjele među kolegama.

- Sindikat i dalje stoji iza svih svojih članova i svojim članstvom oni imaju pravnu podršku. Još uvijek ne znamo kakve će biti sankcije za one kolege koji odbiju testiranje. Iskustvo nam govori da su osobe iz zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne skrbi koje su odbile testiranje - dobile otkaz. Naravno da nitko neće dobiti otkaz prvi dan, ali ako do toga i dođe, moram naglasiti kako takvi članovi ostaju bez primanja do okončanja sudskih procesa, istaknuo je Maričić.
Novi režim COVID potvrda moraju pratiti i pravosudne institucije, a kako će nova odluka utjecati na rad Županijskog suda u Zadru, odgovorila nam je zamjenica glasnogovornice, sutkinja Sandra Radanović.

- Rad Županijskog suda bit će organiziran kao i do sada, uz poštivanje mjera propisanih Odlukom Stožera civilne zaštite RH. Svi pravosudni dužnosnici, državni službenici i namještenici su priložili važeće COVID potvrde ili potvrde o preboljenju, koje su pohranjene u sudskoj upravi, a zaposlenici koji ne ispunjavaju uvjet cijepljenja ili preboljenja bolesti COVID-19 dužni su se testirati na virus SARS-CoV-2 brzim antigenskim testom, najmanje dva puta u sedam dana. Uvid u EU digitalne COVID potvrde ili druge odgovarajuće dokaze o cijepljenju, preboljenju bolesti COVID-19 ili testiranju, te provjeru njihove valjanosti, kod ulaska u pravosudna tijela provodit će pravosudni policajci, kazala nam je sutkinja Radanović ističući kako se obveza predočavanja COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju ne odnosi se na osobe čija je prisutnost zakonom propisana u postupcima pred pravosudnim tijelima, odnosno ne odnosi se na svjedoke, okrivljenike, stranke, punomoćnike stranki, vještake i tumače.

Sveučilište u Zadru je također na svojoj službenoj internetskoj stranici objavilo kako se nova olduka Nacionalng stožera primjenjuje isključivo na zaposlenike, odnosno kako se ona ne odnosi na studente.

- Sveučilišni prostori uživaju povlasticu akademskih sloboda koje se ne smiju zloupotrijebiti za nametanje osobnih stavova, pristupa i reakcija. Apeliramo na razborito ponašanje svih dionika i suzdržanost od ostrašćenih reakcija neprimjerenih akademskoj zajednici, poručili su iz Uprave Sveučilišta u Zadru.

24. travanj 2024 02:35