StoryEditorOCM
4 kantunaGODIŠNJICA KORONE/1

Od Zanzibara do "Miki Milana": Kako je sve počelo, incidenti u bolnicama, na pirevima, zabavama i rođendanima. Koliko nas se zarazilo, a koliko umrlo?

Piše Iva Ivanac
17. ožujka 2021. - 21:10

U Domovinskom je ratu na području Zadarske županije od rujna 1991. do početka kolovoza 1995. godine poginulo 305 civila. Od ožujka prošle godine do danas na istom je području od koronavirusa oboljelo 8916 ljudi, a preminulo je 158 osoba. To je saldo pandemije koja točno godinu dana harači Zadarskom županijom ne birajući ni staro ni mlado.

Naime, 18. ožujka 2020., doznali smo da je u Biogradu jedna djevojka pozitivna na Covid-19. Bila je to prva pozitivna osoba u Zadru, ali i Dalmaciji. Nastupio je strogi lockdown, a s njim smo svi ušli u 'beskonačan dan' praćenja i izvještavanja o novooboljelima i umrlima od korone.

Zloćudni virus je prošao Sv. Rok 18. ožujka 2020. godine kada je u Zadru potvrđen prvi slučaj Covid-19 kod mlade djevojke koja se vratila s putovanja iz Zanzibara. Prvih nekoliko slučajeva koronavirusa došlo je iz "uvoza", od osobe koje su boravile u inozemstvu, i kad se mislilo da će virus ostati pod nadzorom, da neće doći do lokalne transmisije, dogodio se prvi zdravstveni incident.

Virus je ušao u Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biogradu i broj slučajeva povezanih s bolnicom počeo je rasti iz dan u dan. Zaraza se iz biogradske bolnice ubrzo proširila na zadarsku, ali i kninsku bolnicu, a glavni prenositelji bili su zdravstveni djelatnici. Na koncu je biogradska bolnice 'dala' osamdesetak zaraženih, a bilo je i smrtnih ishoda.

Krajem proljeća, približavanjem izbora, pandemija je naglo posustala, u svibnju smo imali samo dva zaražena, a onda se dogodio Adria tour u Zadru. Stigao je državni vrh s premijerom na čelu, a najbolji tenisač svijeta, Novak Đoković, prije finala je saznao da je pozitivan na koronu. Nastala je opća panika, mediji su divljali, a Zadar je predstavljen novo žarište. Ubrzo se međutim saznalo da se osim nekolicine tenisača i članova njihove pratnje na turniru zarazilo ukupno dvoje Zadrana.

image
Na fotografiji: premijer Andrej Plenković na humanitarnom teniskom turniru Adria tour. 
 
Luka Gerlanc/Cropix

Krajem lipnja premijer Andrej Plenković, u svrhu održavanja parlamentarnih izbora, proglašava pobjedu nad koronom, a početkom srpnja u Zadru je buknulo na svadbi kćeri generala Mladena Fuzula. Među zaraženim svatovima bili su liječnici iz zadarske bolnice i ZJZ Zadar, ali i neke tete u vrtiću.

Županijski stožer je objavio da se na generalskoj svadbi u tri dana zarazilo dvadeset troje ljudi, a nakon toga su u dnevnim izvješćima prestali navoditi izvor zaraze. Papagajski su ponavljali da se izvor novozaraženih "ne zna" iako se, preko privatnih kanala, jako dobro znalo da su gotovo svi novi slučajevi bili kontakti ili sudionici pira.

Ljeto je prošlo dosta dobro, da bi sredinom kolovoza broj zaraženih počeo naglo rasti. Partijanje je došlo glave svima, najprije su novooboljeli pretežito bili mladi, osobe rođene između 1986. i 2001., a nakon toga se granica spustila do 1979., među obiteljske kontakte mladih koje se optuživalo da su njihovi tulumi krivi za novi val zaraze.

Brojke u rujnu i listopadu nisu bile tako strašne naspram onih koje su uslijedile u studenom i prosincu kada se u dva mjeseca na području zadarske županije zarazilo preko pet tisuća ljudi! Do studenog su dobro čuvani i oni koje se najviše štitilo, domovi za starije i nemoćne, no sredinom mjeseca dogodio se proboj virusa u dom za starije na Sfingi koji je imao teške posljedice. Ravnatelj Marko Buljat je za unos virus u dom optužio spremačice. Na koncu je bilo zaraženo 187 korisnika i 32 djelatnika, a 32 štićenika su preminula. Virus je ušao i u Psihijatrijsku bolnicu Ugljan gdje je oboljelo 85 korisnika od kojih je dvoje preminulo.

Nedugo nakon toga buknulo je i u Salima na Dugom otoku. Sve je krenulo od rođendanskog slavlja na kojem su bili i članovi crkvenog zbora, a tek se kasnije saznalo da je na slavlju bilo zaraženih osoba. Virus se proširio među otočanima, ali i u podružnicu zadarskog doma za starije. Otočno mjesto danima je bilo glavna vijest u medijima, a Sali su praktički stavljene u neformalnu karantenu. Ništa nije radilo, ni škole ni vrtići, a obustavljena su i misna slavlja koja je povremeno ipak održavao župnik Tomislav Vlahović.

U studenom je odjeknula vijest o velikom koronapartiju u podrumu jedne zgrade na Višnjiku, no policija je utvrdila da nije bilo kršenja epidemioloških mjera. Samo tjedan dana kasnije, kada je na snagu od stupila zabrana održavanja svadbenih svečanosti, održao se famozni pir u Slivnici Gornjoj na kojem je, prema riječima sugovornika, bilo stotinjak ljudi. Nakon što je svadba postala glavna vijest u medijima, u redakciju Zadarskog.hr upala su dvojica muškaraca, rodbinski povezana s mladencima. Zaprijetili su novinarkama da će "sve one koji su pisali o tome ubit i zaklat ko mačiće". Policija je ubrzo identificirala, privela i optužila Željka Mijolovića (50) kojeg sad čeka suđenje.

image
Svadba u Slivnici
Zadarski.hr

Još jedna proslava, ovog puta povodom rođenja, doprinijela je povećanju broju oboljelih u Sv. Filipu i Jakovu. Na tulumu su bili zaposlenici općine, tete iz vrtića, ali i drugi mještani. Protiv korona tuluma pobunili su se roditelji čija djeca idu u vrtić. Tvrdili su da je teta, iako je znala da bi trebala biti u samoizolaciji, dolazila na posao, no kasnije se ispostavilo da je zaražena.
Veljača je bila relativno mirna, ali je zato početkom ožujka opet bilo živopisno, na okupljanju branitelja u Pakoštanima. Događaj je u javnost procurio zbog snimke govora umirovljenog generala Ante Gotovine. Na kraju su domaćin, general i devet njegovih kolega zaradili prekršajnu prijavu zbog nepoštivanja mjera.

I baš kad smo se počeli pripremati za ovaj tekst o godini dana korone u Zadarskoj županiji, pojavila se video snimka narodnjačke zabave održane prošle subotu u bivšem klubu "Stress", danas poznatijem kao „Amnezija”. Na snimci se jasno vidi kako stotinjak mladih uživa u taktovima "Miki Milana", a neslužbene informacije govore da je organizator u podrum "ugurao" dvjestotinjak ljudi. Zabava se dogodila u tjednu kada je u Zadarskoj županiji potvrđen britanski soj koronavirusa koji je daleko infektivniji od izvornog virusa i brzo se širi među mlađom populacijom.

image
Mladi su na korona partyju očito bili dobro raspoloženi

Jesmo li morali u Zadarskoj županiji imati ovoliko incidenata? Da ih nismo imali, bi li broj oboljelih i umrlih bio manji ili bi virus ludovao bez obzira na sve?

Znanstvenici kažu da Hrvatska ulazi u treći val pandemije. Hoćemo li nastaviti poštivati mjere ili ćemo ih totalno zanemariti? Članovi Stožera to uostalom govore cijelo vrijeme, a na nama je da se zapitamo jesmo li u ovih godinu dana bili odgovorni?
U godini dana bitke protiv koronavirusa imali smo 158 žrtava, što je više od pola stradalih civila tijekom Domovinskog rata, a bitku protiv Covid-19 još nismo dobili...

Brojke...

Zavod za javno zdravstvo Zadar je u godinu dana primio 50 tisuća telefonskih poziva. U Zavodu je dosada napravljeno 514243 PCR testova, dok je Opća bolnica Zadar obradila 19726 uzoraka brisa na SARS-CoV-2 virus od 12202 različite osobe. Dosada je ukupno bilo 8916 pozitivnih testova u županiji, dok je 8439 osoba ozdravilo. Koronavirus je imalo 4276 muškaraca i 4571 žena. Preminulo je 158 osoba.

04. svibanj 2024 05:32