StoryEditorOCM
4 kantuna"RADETIN TROKUT"

Odbačena kaznena prijava predsjednika SDP-a protiv Marija Paleke za nametljivo ponašanje: nije kriv iako je Radetu snimao u Foši!

Piše Ivica Nevešćanin
20. prosinca 2022. - 17:32
Predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta i direktor TZ Grada Zadra Mario PalekaCropix/Slobodna Dalmacija

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru odbacilo je kaznenu prijavu Daniela Radete koju je podnio protiv Marija Paleke zbog sumnje u kazneno djelo nametljivog ponašanja.

Gradski vijećnik i predsjednik zadarskog SDP-a Radeta prijavio je direktora Turističke zajednice Grada Zadra Paleku da ga je ovoga ljeta, bez njegovog znanja, snimao u Foši dok je vršio ukrcaj putnika na pješačkom trokutu za svoju turističku agenciju i potom te snimke dao za objavu na Facebook stranici HDZ Zadar. Snimke su iskorištene kako bi se Radetu kompromitiralo kao političkog protivnika i prikazalo kao ”kriminalca” zato što je počinitelj navodnog prometnog prekršaja za kojeg ga policija nikad nije prijavila niti kaznila. 

Zadarski.hr je pisao o toj snimci i Radetinom transferu putnika u Foši na spornom trokutu što je Radeta u potpunosti priznao. Štoviše, rekao je da to radi već godinama, svakoga ljeta, jer drugih uvjeta za transfer putnika na Poluotoku nema, iako je i kao gradski vijećnik i vlasnik agencije u više navrata apelirao kod nadležnih da osiguraju jedno takvo mjesto za transfer putnika u kontaktnoj zoni s povijesnom jezgrom, jer je takvo mjesto svakodnevna potreba i za taksiste i građane, a ne samo agencije koje se bave transportom turista. 

Radeta je istom prilikom najavio da će podnijeti kaznenu prijavu protiv njemu nepoznatog autora videa zbog nametljivog ponašanja, što je i učinio, ali je podnio i kaznenu prijavu protiv Paleke, inače člana HDZ-a, nakon što ga je osobno zatekao kako ga snima mobitelom u "kriminalnom djelovanju”. Radeta je Paleku snimio također mobitelom u trenutku dok je ovaj njega u Foši snimao sa skutera.

U obrazloženju rješenje zadarskog ODO-a kojeg potpisuje zamjenik državne odvjetnice Dragan Bogatić, stoji da je Mario Paleka prijavljen zbog sumnje da je djelo nametljivog ponašanja počinio u razdoblju od 15. srpnja do 15. kolovoza snimajući mobitelom Radetu u Foši u šest navrata, ali bez njegovog pristanka, kao vlasnika turističke agencije Jadera Booking Agency, i to dok je vršio ukrcaj putnika. 

image

Danijel Radeta, Odvodnja

Iva/

Paleka je na ispitivanju rekao da je tijekom ljeta u više navrata prolazio kroz Fošu te je u više navrata vidio autobus na trokutu kako vrši ukrcaj putnika, ali nije znao tko to organizira. Naveo je da se jednom od tih prilika zaustavio i parkirao u blizini autobusa na nekih 20-30 metara jer je vidio da autobus prima putnike, odnosno strane turiste na nekakav tip izleta, što je u jednu ruku vezano uz njegov posao kao direktora TZ Grada Zadra. Kad je vidio da se na takav način vrši ukrcaj putnika za turističke izlete, a što je po njegovom mišljenju ružan primjer organizacije koja šteti ugledu TZ Grada Zadra i gradu Zadru, uzeo je svoj mobitel i snimio navedeni autobus kako bi upozorio na loš primjer. 

Paleka je u ODO-u rekao da tom prilikom uopće nije znao, a ni na prvu primijetio Daniela Radetu kraj tog autobusa, koji mu se nakon par sekundi obratio riječima: „Zašto nisi na svom radnom mjestu?”, na što mu je Paleka odgovorio da je njemu kao direktoru TZ Grada Zadar cijeli grad radno mjesto, te se potom udaljio.

Paleka je dodao kako je to bio jedini susret između njega i Radete, pa da ga Radeta nije ni mogao upozoriti na isto. Negirao je da je snimku napravljenu mobitelom proslijedio nekoj trećoj osobi ili pokazao nekome, već je rekao da je tu snimku obrisao sa svog mobitela par dana nakon što je snimio. Istaknuo je da nema ništa s video snimkom koja je izašla na Facebook profilu HDZ Zadar, a niti ima saznanja tko je snimao, a ni tko je objavio tu snimku.

Radeta je navode iz Palekine izjave nazvao lažnim dodavši da ga je on po njegovom mišljenju snimao više puta, onako kako je naveo u svojoj prvotnoj prijavi, te je ustrajao u prijedlogu kaznenog progona protiv direktora TZ Grada Zadra.

Međutim, analizirajući prijavu i izjave ispitanika, državni odvjetnik Bogatić je zaključio da se u ponašanju Paleke nisu ostvarila bitna obilježja kaznenog djela nametljivog ponašanja koje ima ti oblika: prvi oblik je ustrajno i kroz dulje vrijeme praćenje ili uhođenje druge osobe, drugi oblik je uspostavljanje i nastojanje uspostavljanja neželjenih kontakata, dok se treći oblik ovog kaznenog djela sastoji od zastrašivanja žrtve na drugi način tako da kod nje izazove tjeskobu i strah za sebe ili bliske osobe.

Naime, suprotno tvrdnji Radete, piše državni odvjetnik Bogatić, Paleka priznaje da je svojim mobitelom snimio samo jedanput autobus na trokutu tijekom transfera putnika za turistički izlet, što je uradio jer je to bio ružan primjer organizacije koja šteti ugledu TZ Grada Zadra i samom gradu, negirajući da je snimku proslijedio ili prikazao drugoj osobi, te da nema ništa s videom objavljenim na profilu zadarskog HDZ-a.

S obzirom na to da Paleka nema saznanja tko je snimao Radetu i objavio tu snimku, a Paleka je priznao da je u jednom navratu snimio autobus Radete, Bogatić je zaključio da se u ponašanju Paleke nisu ostvarila bitna obilježja kaznenog djela nametljivog ponašanja jer mu nedostaje element ustrajnosti, budući da je za opstojnost tog djela potrebno da radnja nametljivog ponašanja traje dulje vremena, najmanje 15 dana, te je odbacio prijavu kao neosnovanu.

18. travanj 2024 22:05