StoryEditorOCM
4 kantunaBURA U ČAŠI VODE

Odbor Đačkog doma zasjedao o sudbini ravnatelja Radoša: odluku su odgodili do završetka kriminalističke istrage

Piše Iva Ivanac
27. kolovoza 2021. - 15:52

Na hitnoj sjednica Odbora Srednjoškolskog đačkog doma Zadar, održanoj u četvrtak poslijepodne, nije donesena nikakva bitna odluka za sudbinu ravnatelja Stipica Radoša (HDZ) koji se našao u središte afere zbog optužbi da je na privatni račun primao uplate turista koji su tijekom ljeta koristili Dom kao karantenu za  oboljele od koronavirusa.

Na sjednici je saslušan ravnatelj Radoš koji je iznio svoje tvrdnje i viđenja kompletne situacije, a Odbor je zaključio da će prije donošenja bilo kakve odluke pričekati rezultate istrage koju provodi PU zadarska u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom. Predsjednica odbora Đačkog doma je Maja Balić Motušić, njena zamjenica je Renata Vuksan, a članovi su Katarina Jurić, Roko Bralić, Antonia Jurjević, Marijana Šimunić Kardum te Janja Pedić.

Podsjetimo kako je cijeli ovaj slučaj u javnost "pustio" županijski vijećnik Jure Zubčić, koji je na svom Facebook profilu objavio audio snimku gdje ravnatelj Srednjoškolskog đačkog doma Zadar, Stipica Radoš, objašnjava potencijalnom korisniku da novac za troškove smještaja treba uplatiti na njegov osobni račun.

U petak je Zubčić, također na svom Facebook profilu objavio i novi tekst u kojem tvrdi da ravnatelj Radoš ne govori istinu kada se nadležnima opravdavao da turisti za karantenski smještaj ne mogu uplaćivati sredstva u eurima jer mu je računovodstvo na godišnjem, zbog čega Dom ne može otvoriti devizni račun, a on je korisnicima karantene htio olakšati, jer su uplate u devizama komplicirane.

- Đački dom je ustanova koja je proračunski korisnik, time i korisnik riznice. Ustanove poput ovog doma nemaju zaseban IBAN već koriste IBAN Županije koja prema RKP broju i OIB-u zna za koju ustanovu su uplaćena sredstva namijenjena. Ako ustanova na čijem je čelu nema i ne može imati transakcijski račun, kako može imati devizni? Ne može. Dakle, laž. A sve i da može otvoriti račun njega u tom slučaju otvara osoba ovlaštena za zastupanje, što je u ovom slučaju upravo on, a ne računovodstvo, objasnio je Zubčić dodajući kako nije istina da je ravnatelj išao samo olakšati strancima uplate u devizama.

„Uplata za koju je dao privatni račun, a o čemu sam objavio snimku, je trebala biti u kunama. Točnije 1715,00 kuna. Dakle, računovodstvo je bilo na godišnjem i za kune i za devize. Ako je već priznao 1600 eura na svom deviznom računu, pitanje je ima li uplata i na njegov tekući račun? A koliko je komplicirano javnoj ustanovi primiti uplatu iz inozemstva u devizama jasno i govore upute koje Županija ima na svojim stranicama. Iznos spomenuti u poruci je na kraju manji i iznosio je 1.715,00 kuna jer je izolacija bila kraća. Nakon svega jedino pitanje na koje odgovor nemamo: kad će smjena?”, napisao je Zubčić potkrepljujući tekst s fotografijama poruka te županijskim dokumentima.

Zadarska županija je naložila službi za unutarnju reviziju da "pročešlja" sve dokumente zadarskog Doma unatrag nekoliko godina, pa možda uplate na privatni račun ne budu jedina "omaška" u radu zadarskog doma za srednjoškolce. 

20. travanj 2024 12:46