StoryEditorOCM
4 kantunaPROLAZI 4. TJEDAN

Odgojiteljice u Biogradu i dalje štrajkaju: što kaže ministarstvo, tko je u pravu, Knez ili sindikat? Jesu li "tete" zakinute za 500 eura?

Piše I. N.
5. lipnja 2024. - 21:58

U tijeku je četvrti tjedan štrajka u dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu na Moru. Nakon 27 dana u štrajku je i dalje 19 zaposlenica, od kojih je 17 odgojiteljica. Na posao svaki dan dolazi deset štrajkašica, ali borave u odvojenoj prostoriji i nemaju kontakt s djecom, dok je za devet radnica poslodavac iskoristio mogućnost isključenja iz rada, kako bi smanjio troškove poslovanja. U tom razdoblju poslodavac im plaća doprinose, ali ne i plaću.

- Dječji vrtić radi normalno. Roditelji svaki dan dovode djecu, sada čak i više nego prvih dana štrajka. Pritisak štrajkaša je očigledno pao, roditelji nam kažu da više ne primaju poruke štrajkašica da ne dovode svoju djecu. Utjecaj štrajkaša na roditelje je opao, ali tekućih problema i obveza ne nedostaje i treba ih rješavati – kaže ravnateljica Paola Jurić.

Smirivanje situacije potvrđuje i predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) Božica Žilić, što ne znači da je na pomolu neko konstruktivno rješenje.

- Nema nikakvih novosti, štrajk je i dalje u tijeku, a sa strane gradske uprave nema nikakvih naznaka da bi uskoro moglo doći do pokušaja mirnog rješenja spora, kaže Žilić od koje smo zatražili komentar na tumačenje članka 51. stavka 1. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju kojeg je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dostavilo Sindikatu radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske.

image

Biogradske odgojiteljice u štrajku

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

U očitovanju državne tajnice doc.dr.sc. Ive Ivanković, upućenom Vostrel Prpić, među ostalim se navodi da se „obračun plaća radnika u dječjem vrtiću radi na temelju odredaba Zakona o radu i Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju te Kolektivnog ugovora ako je potpisan između osnivača i sindikata odnosno na temelju Pravilnika o plaćama i naknadama plaće i drugim materijalnim pravima radnika zaposlenih u dječjem vrtiću koji donosi dječji vrtić uz suglasnost osnivača pri čemu plaća radnika u dječjem vrtiću ne može biti niža od plaće radnika u djelatnosti osnovnog školstva.”

Ministarstvo u svom tumačenju nadalje ističe, pozivajući se na stajalište Vrhovnog suda, da se „prilikom utvrđivanja visine plaće odgojiteljima zaposlenima u dječjim vrtićima u vlasništvu jedinica lokalne uprave i samouprave ne primjenjuju odredbe Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i odredbe Kolektivnog ugovora za plaće i materijalna prava službenika i namještenika u osnovnom školstvu, visokom obrazovanju i znanosti ako dječji vrtići nisu pristupili tim kolektivnim ugovorima ili ako na njih nije proširena primjena istih kolektivnih ugovora”. 

Prema tomu, „određivanje plaće za radnike u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u nadležnosti je osnivača”, zaključuje se.

Ministarstvo je tumačenje uputilo sindikatu 26. travnja i gradonačelnik Ivan Knez se očito na njega poziva kada tvrdi da, u situaciji kada s vrtićem nema potpisan kolektivni ugovor, nije obvezan usklađivati plaće prema članku 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Odnosno da vladina uredba, na koju se sindikat poziva, nije prepoznao odgojiteljice s višom stručnom spremom, kakvih je većina u biogradskom vrtiću, te da nema zakonsku osnovu da bi im podigao plaće. 

No predsjednica SOMK-a Božica Žilić o tome ima nešto drugačije viđenje.

- Tumačenje ministarstva stoji, ali i tamo vam piše da plaće radnika u vrtićima ne mogu biti niže od plaća radnika u osnovnim školama. A da bi plaće došle na tu razinu, jer gradonačelnik ne želi potpisati kolektivni ugovor, mi se pozivamo na vladinu uredbu za osnovne škole donesenu početka ožujka. Uredba je naime propis koji je osnivač dužan poštovati i provesti u djelo. Govorimo o parametru po kojem bi plaće u vrtićima bile kao plaće u osnovnim školama. U ovom trenutku ta je razlika značajna. Naime, odgojiteljice u Biogradu imaju bruto plaću od 1400 eura, a osnovnim škola bruto plaća iznosi 1900 eura. To su primanja bez dodataka, što znači da su biogradske odgojiteljice zakinute za oko 500 eura bruto – zaključuje sindikalistica Božica Žilić. 

18. lipanj 2024 09:13