StoryEditorOCM
4 kantunaDUKIĆ U ELEMENTU

‘Odgovornost za Ledanu neće se prišiti ni meni, ni pročelnicima, ni gradskoj upravi, a ni HDZ-u. I točka!‘ Ćurković nije dopustio pitanja. Šteta...

Piše Iva Ivanac
2. kolovoza 2022. - 14:07

Na kolegiju gradonačelnika održanom u utorak Branko Dukić se medijima u nekoliko crta obratio vezano uz smrt 20-godišnjeg Irca koji je pao s nezaštićenog dijela bedema u Perivoju kraljice Jelene Madijevke.

Gradonačelnik je kazao kako mora "rasčistiti nekoliko ključnih stvari".

- Nakon strašne tragedije s najvećim obzirom sam pristupio svemu računajući da ćemo imati brzo informacije kako se dogodila tragedija. Cijelo ovo vrijeme se kroz medije nameću različite teze i priča je otišla u drugom smjeru. Da odmah budemo jasni i nedvosmisleni. Odgovornost za ovo o čemu se priča i piše neće se prišiti meni kao gradonačelniku, ni pročelnicima ni gradskoj upravi, a ni HDZ-u i točka, odlučan je bio Dukić dodajući kako on nije kauboj koji otvara i zatvara kafiće i noćne klubove.

- Gradonačelnik nije inspektor ni istražitelj, nije sanitarna inspekcija, nije sudac i ne izdaje nikakve minimalne tehničke uvjete. Ne bježim od bilo kakve odgovornosti, ali ne pristajem na sve drugo što se želi imputirati meni ili mojim suradnicima. Prema svima treba imat isti pristup, ne samo u ovom slučaju nego svaki put. Neka se istražuje poslovanje svih trgovačkih društava javne uprave i neka svatko stoji iza onog što radi. Toliko o tome, kazao je odlučno gradonačelnik.

Šteta je što gradonačelnik u svom obraćanju nije komentirao podignutu kaznenu prijavu PU zadarske koja je dokazuje pisanja portala Zadarski.hr da je tvrtka Riva Liburna godinama krila da zapravo koriste veći prostor od zakupljenih 67 kvadrata i to za 37,85 kvadrata, ali i govori o krivotvorenju dokumentacije kako bi se dobili minimalni uvjeti za otvaranje noćnog bara.

image

Ledana, Dukić

Cropix/

Šteta i što nije bilo prilike za pitanja jer bi gradonačelnika onda upitali je li Grad Zadar, kao vlasnik prostora u kojem se nalazi Ledana, uključen u pregovore koji su započeli između gradske tvrtke Nasadi kojoj je Perivoj prepušten na korištenje i tvrtke Riva Liburna koja je vlasnik ugostiteljskog objekta Ledana?

Pitali bismo ga bi li dozvolio Rivi Liburna daljnje poslovanje u Perivoju s obzirom na kaznene prijave u kojima se sumnjiči suvlasnika tvrtke da je oštetio gradsku tvrtku za, kako policija navodi, preko 120 tisuća kuna, te da je krivotvorio poslovnu dokumentaciju kako bi dobio minimalne uvjete za otvaranje noćnog bara?

Iako je istaknuo kako on, gradska uprava, pročelnici, a ni HDZ nije odgovoran za smrt 20-godišnjeg Irca, gradonačelnika bi upitali zbog čega je tek sada pokrenuo proceduru za postavljanje ograde oko smrtonosne rupe u bedemima i zašto to nije napravio nakon smrti 20-godišnjeg Nizozemca koji je na istom mjestu poginuo 2018. godine? Te je li pokretanje procedure za postavljanje ograde zapravo dokaz preuzimanja odgovornosti?

Konačno, pitali bismo gradonačelnika je li član HDZ-a, odnosno, koja stranka vodi gradsku upravu i gradske tvrtke, poput Nasada, ne samo od 2017. kada je on postao gradonačelnik, nego od 2012., kada se Ledana uselila u Perivoj. Zapravo, od prvih demokratskih izbora u Zadru.

Pitali bi ga da nam je novi pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković to dopustio. Ali nije. 

18. travanj 2024 03:35