StoryEditorOCM
4 kantunaLEGENDARNI RAVNATELJ

Odlazak Svetka Perkovića: Podjednako su ga cijenili i voljeli učenici, roditelji i nastavnici, a svoju je ljubav prema gradu proširio i izvan škole

Piše Mišel Kalajžić
7. svibnja 2021. - 18:04
Zadar, 291019. Pomorska skola u Zadru na Poluotoku. Na fotografiji: Svetko Perkovic, ravnatelj skole.Jure Miskovic/Cropix

Svetko Perković, preminuli ravnatelj Pomorske škole u Zadru, dobio je Grb Grada Zadra za 2016. godinu.

- Gospodin Perković, koji od 1994. godine upravlja školom, uspio je zadržati veliko zanimanje mladih za pomorskim zanimanjima i usmjeriti ih na ispravne životne staze.

Njegove metode rada školu su mnogima učinile omiljenim mjestom druženja i usvajanja novih znanja. Takoder se aktivno i intenzivno zalaže za usavršavanje nastavnika.

G. Perković je uz to u osnovnoj struci izradio projekt prvog hrvatskog hidrauličnog kormila za male brodove, projekt polubalansnog strujnog kormila te projekte velikih ribarskih vitla i drugih djelova brodske opreme.

Podjednako ga cijene i vole učenici, roditelji i nastavnici, a svojim članstvom u Rotary klubu i Društvu za promicanje kulture urbanog življenja Propela, svoju je ljubav prema gradu proširio i izvan škole - stajalo je u prijedlogu direktora Radija 057 Darka Smrkinića za dodjelu Grba Grada te godine.

Svetko Perković rodio se 31. listopada 1959. godine. Oženjen je 1984. godine i otac dviju kćeri.

Osnovnu i srednju Pomorsku školu, odličnim uspjehom završio je u Zadru, diplomirao je u roku na brodostrojarskom smjeru Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 1984 godine. Dodatnu psihološko — pedagošku naobrazbu za nastavničko zvanje završio je na Filozofskom fakultetu u Zadru 1994. 

Sudjelovao je u velikom broju stručnih skupova i seminara MZOS: izobrazba na području sustava upravijanja kvalitetom (programa medunarodnih certifikacijskih kuća), pedagošku psihološku naobrazbu za nastavničko zvanje, izobrazba s područja primjene računala i novih tehnoIogija u obrazovanju, izobrazba s područja simulatora i moderne edukacijske opreme u pomorstvu, medunarodni seminari o obrazovanju za zaštitu okoliša, izobrazba na području upravijanja projektnim ciklusom (PCM)

Nakon srednje škole odradio je pripravnički staž od godine dana na brodovima Tankerske plovidbe iz Zadra, po završetku studija, 1984. počinje raditi u Pomorskoj školi Zadar kao nastavnik stručnih predmeta u brodostrojarskom odjelu.

Od 1994. ravnatelj je Pomorske škole Zadar.

U akademskoj godini 2001/02 , 2002/03, 2003/04 radi kao vanjski suradnik i izvodi vježbe iz tri stručna kolegija na brodostrojarskom smijeru područnog studija u Zadru, Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, u akademskoj godini 2006/07 vježbe iz koIegija Brodski motori na Odjelu za pomorstvo i promet Sveučilišta u Zadru.

U osnovnoj struci izradio je projekt prvog hrvatskog hidrauličnog kormila za male brodove, projekt polubalansnog strujnog kormila, te projekte velikih ribarskih vitla i drugih dijelova brodske opreme. Na tom planu ima vrijedne nagrade međunarodnih sajmova nautike te za inovacije i racionaIizacije priznanja i nagrade društva Izumitelja i inovatora (DIATUS).

Od samog početka nastavnog rada uvodi nove pristupe u nastavu, korištenjem novih tehnologija i izvora znanja.

Bio je član predsjedništva Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, u tri navrata imenovan članom državnog povjerenstva za izradu nastavnih planova i programa u pomorstvu, bio je ukijučen u aktivnosti projekta Kurikularne reforme u dijelu za strukovno obrazovanje, u nekoliko navrata vodi timove za izradu i dopunu nastavnih planova i programa u pomorstvu usklađenih s međunarodnim propisima primjenjivih u svim školama u RH.

Bio je voditelj tima Pomorske škole Zadar koji je prvi u ovom dijelu svijeta uveo sustav upravijanja kvalitetom po ISO normi u srednje škole.

Bio je član državnog povjerenstva za uvodenje sustava kvalitete u pomorske škole, član radne skupine i državnog povjerenstva za opremanje pomorskih škola, član odbora za medunarodnu suradnju u MMPI i predsjednik zajednice pomorskih škola RH.

Sudjelovao je u organizaciji nekoliko državnih natjecanja i susreta: pomorskih škola, fizike, lidrana, engleskog jezika, sportskih natjecanja te je bio domaćin velikog broja županijskih natjecanja i susreta.

Bio je ukijučen u UNESCO-v projekt o zaštiti mora i priobalja SEMEP i imenovan pomoćnikom nacionalnog koordinatora.

Pisao je stručne članke na području obrazovanja o zaštiti mora i morskog okoliša, upravijanju sustavom kvalitete i hrvatskom obrazovanju u pomorstvu

Bio je voditeij hrvatske delegacije na Međunarodnoj ljetnoj školi UNESCO-vog projekta SEMEP u Solunu u Grčkoj, član državnog povjerenstva za suradnju s UNESCO-m u odjelu za prosvijetu 1999-2000., s engleskog jezika preveo četiri knjige (priručnika) za rad simulatoru strojarnice koji su u upotrebi u pomorskim školama...

07. svibanj 2024 07:43