StoryEditorOCM
4 kantunaPAKAO U DJEČJEM RAJU

"Odmaralište PTT-a" u Sukošanu država je prodala poduzetniku bliskom Bandiću, Općina je uzalud nudila zamjenski teren. Sve je zanimljivo i USKOK-u...

Piše Predrag Opačić
4. listopada 2020. - 22:30

Još jedan mutni prelazak državnog u privatno vlasništvo privukao je pažnju istražitelja USKOK-a koje će zanimati zbog čega su Ministarstvo državne imovine i njegov tadašnji ministar Mario Banožić skupštinarima Hrvatske pošte dali suglasnost za prodaju dvije vrijedne nekretnine. Pod čudnim okolnostima, za smiješnih 31 milijun kuna, dva su zemljišta od preko 13.000 kvadratnih metara završila u rukama tvrtke GIP-Pionir u vlasništvu Ranka Predovića, poduzetnika bliskog zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću koji ga je uključio u izgradnju famoznih „Bandićevih fontana” i sljemenske žičare.

Za 31 milijun kuna GIP-Pionir je postao vlasnik 8.500 kvadrata sa zgradom od 2.800 četvornih metara u Harambašićevoj ulici u Zagrebu, ali i oko 5.000 kvadratnih metara nekadašnjeg „Odmarališta PTT-a” u Uvali Dječji raj u Sukošanu. Hrvatska pošta je u Sukošanu imala bivše radničko odmaralište s motelom, restoran i 18 bungalova, sve zajedno oko 250 ležajeva.

Imala je, ali više nema – ta je imovina u dva navrata rasprodana, a posljednji slučaj, ovaj s izuzetno atraktivnim zemljištem u prvom redu do mora u srcu Sukošana sada je predmet istrage.

Mediji su objavili da je svojedobno interes za „Odmaralište PTT-a” uz mjesnu plažu svojedobno iskazivala i Općina Sukošan, navodno tada spremna za zemljište platiti 20 milijuna kuna, ali su iz Hrvatskih pošta ustvrdili da se radi samo o „iskazivanju interesa” nakon kojega se Općina uopće nije javila na natječaj za kupnju izuzetno atraktivnog zemljišta koje se nalazi unutar granica građevinskog područja i namijenjeno je turizmu i ugostiteljstvu. Zadarski trgovci nekretninama procjenjuju da na toj lokaciji cijene mogu dosegnuti i preko 500 eura za kvadratni metar!

Zašto je Općina Sukošan odustala?

- Područje s nekadašnjim motelom je prodano prije tri-četiri godine, a sada je prodano preostalo vlasništvo Hrvatskih pošta za koje smo mi zaista imali interes. Radi se o vrlo vrijednom području koje je bilo i svojevrsni zaštitni znak Sukošana - tvrdi načelnik Ante Martinac otkrivajući da Općina nije ni tada imala pretjeranu želju za plaćanjem u gotovini ili ulaskom u kreditna zaduženja.

- Na sjednici Općinskog vijeća smo izabrali posebno povjerenstvo koje je bilo zaduženo za razgovore i pregovore s HP, ali su oni to tada odbili jer je naša namjera bila da im za zemljište i objekte ”Odmarališta PTT-a” ustupimo jednako vrijedno zemljište na području Tustice koje je prostornim planom namijenjeno za istu djelatnost kao i ovo u središtu mjesta. Molili smo ih da država sačeka s prodajom, jer je postojala mogućnost pronalaženje nekog drugog modaliteta prodaje, jer mi nismo bili u mogućnosti dizati toliki kredit. Oni su tada zaustavili svaki razgovor. Još tada smo ih pozivali na transparentnost prodaje, ali su nam odgovorili da će sve objaviti. Međutim, mi nikada ni u medijima ni na WEB stranicama HP-a nismo uspjeli pronaći taj natječaj -tvrdi načelnik Martinac dodajući da bi se Općina teško javila na natječaj čak i da su ga uspjeli vidjeti jer su u Sukošanu bili orijentirani na neki drugačiji aranžman.

Martinac tvrdi kako nitko iz USKOK-a, ali ni od predstavnika novog vlasnika nije kontaktirao Općinu otkako je transakcija između države i poduzetnika Ranka Predovića obavljena.

-Nas i sada zanima budućnost tog prostora. Svi objekti koji se nalaze na zemljištu su legalizirani i, po mojoj procjeni, već sutra mogu biti u funkciji bez nekih velikih zahvata, zaključuje načelnik Ante Martinac.

„Odmaralište PTT-a” u Sukošanu otvoreno je 1963. godine za odmor svojih radnika i njihovih obitelji, a zatvoreno je 2013. godine i to kao za državu „neperspektivna nekretnina” procijenjena na svega 8 milijuna kuna.

O tome kakva će perspektiva u Uvali Dječiji raj biti otvorena nakon prodaje, ponešto bi mogao reći i USKOK.

Dali bolju ponudu pa – odustali!

Na natječaj za prodaju „Odmarališta PTT-a” u Sukošanu i nekretnine u Zagrebu, stigle su dvije ponude: GIP-Pionir je dao ponudu od 31 milijuna kuna, a tvrtka Paron od 40 milijuna kuna. Mediji su već objavili da je Paron potom povukao svoju ponudu i pobjedu prepustio GIP-Pioniru, tvrtki koja je i osnivač Parona.

Postupak prodaje obavljen je od svibnja prošle do ožujka ove godine.

23. travanj 2024 10:51