StoryEditorOCM
4 kantunaPRESUDA ZA KORNATE DO 29. SVIBNJA

Odobrio mu DSV: sudac Boris Radman odlazi u odvjetnike!

26. ožujka 2018. - 17:27
8564098

Na svojoj 113. sjednici Državno sudbeno vijeće (DSV) donijelo je odluku da se sudac Kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru Boris Radman 29. svibnja razrješava sudačke dužnosti na vlastiti zahtjev, čime je i službeno potvrđena informacija da najpoznatiji zadarski sudac odlazi u odvjetnike.

Na Županijskom sudu u Zadru Radman je dosad vodio najzahtjevnije sudske postupke, a ostao je zapamćen po suđenju za slučaj ubojstva Slavice Medanić, za koje je njezina brata Šimu i danas pokojnog Pericu Majstorovića osudio na tada najduže zatvorske kazne u Hrvatskoj u trajanju od po 40 godina. Na istu kaznu od 40 godina prošle godine osudio je i zadarskog "Fritzla", pedesetjednogodišnjeg Zadranina koji je 16 godina silovao vlastitu kćerku i s njom dobio dijete zbog čega je prozvao policiju i Centar za socijalnu skrb. Zbog dugogodišnjeg silovanja i bludničenja nad maloljetnicom, na 14 godina zatvora osudio je Davora Lonića iz Bibinja.

Ukupno 30 godina zatvora izrekao je sedmorici carinika zadarske carinarnice koji su uvezli šećer u Hrvatsku po nižim tarifama kao industrijski, a ne kao konzumni koji se carini po višim tarifama, čime su državni proračun oštetili za više od 1,6 milijuna kuna.

Prije tri godine ukinuo je i rješenje o provođenju istrage Općinskog državnog odvjetništva u Zadru protiv tadašnjeg nezavisnog gradskog vijećnika s liste Akcije mladih Marka Pupića Bakrača zbog navodnog napada na redare prilikom održavanja sjednice Gradskog vijeća na kojoj nije željelo raspravljati hoće li se prijedlog o preimenovanju Široke ulice u Kalelargu staviti na dnevni red.

Od 2016. godine vodi ponovljeni postupak protiv bivšeg šibensko-kninskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice, optuženom za stradavanje vatrogasaca na Kornatu. Tijekom novog suđenja za najveću tragediju u Hrvatskoj doznalo se za krive procjene, zakašnjele ili izostale reakcije u ustrojstvenom i zapovjednom lancu, ali i praznine u istražnom postupku neposredno nakon tragičnog događaja. Do 29.i 30. ožujka, kada su zakazana nova ročišta, trebalo bi biti gotovo i novo kombinirano vještačenje koje je Radman zatražio od Instituta Ruđer Bošković, kao i ono vještaka sudske medicine Davora Mayera na okolnosti mehanizama i tijeka nastanka opasnosti za stradale osobe na otoku Kornatu. Cijeli bi postupak koji je ušao u završnu fazu sada trebao završiti do 29. svibnja do kada bi Radman trebao donijeti drugu presudu bivšem vatrogasnom zapovjedniku.

Suđenje Slavici počelo je u studenom 2010. nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskog prebačeno na Županijski sud u Zadru. Tužiteljstvo je Slavicu optužilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavljalo i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih

23. travanj 2024 11:17