StoryEditorOCM
4 kantunaPLAŽE ZA SVE

Bilaver: Pravilnik o upravljanju i građenju na pomorskom dobru dobit ćemo ovaj tjedan. Investitori će se moći pripremiti za sezonu!

Piše AVŠ
20. studenog 2023. - 15:01

Što novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama donosi poduzetnicima i gospodarskim subjektima? Na koji način uspostaviti simbiozu između gospodarskog razvoja, poduzetničkog djelovanja i prava svih građana te turista na korištenje tog vrijednog prostora?

Najvažnija su ovo pitanja o kojima se razgovaralo na regionalnoj panel raspravi „Upravljanje pomorskim dobrom u okviru nove zakonske regulative“ koja je u ponedjeljak održana u zadarskom hotelu Kolovare. Organizator ovog događaja su gospodarske komore četiri dalmatinske županije: Zadar, Dubrovnik, Split i Šibenik, a na njemu su sudjelovali brojni predstavnici marina, luka, hotelijera, charter tvrtki, ugostitelja, ribarstva i marikulture, ali i lokalnih uprava i samouprava, državnih i županijskih agencija i turističkih zajednica.

- Ovim panelom želimo potaknuti razgovor o utjecaju primjene novog zakona na upravljanje pomorskim dobrom s aspekta ključnih dionika gospodarstva. Mi intenzivno radimo na donošenju pravilnika i uredbi. Već su tri pravilnika bila u javnom savjetovanju, a isto uskoro očekujemo i za novu uredbu o djelatnostima. Sve ide po planiranoj proceduri, ovaj tjedan očekujemo i donošenje najvažnijeg pravilnika, onog o upravljanju i građenju na pomorskom dobru koji će definirati jedinicima lokalne samouprave izdavanje dozvole i koncesija. To je posebno važno jer će se svi zainteresirani investitori moći na vrijeme pripremiti za nadolazeću turističku sezonu. U veljači, odnosno ožujku očekujemo raspisivanje natječaja kako bi sve bilo na vrijeme - kazao je Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te jedan od panelista uz Filipa Rogošića, direktora tvrtke Luka Split i predsjednika Udruženja luka i brodara HGK, Gorana Ražnjevića, predsjednika Uprave Ilirije, Kristijana Pavića, predsjednika Uprave ACI-ja, Roka Vuletić, direktora Iskra brodgradililište te izvanrednog profesora s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Lava Bavčevića.

image
Jure Miskovic/Cropix

Pitanje produljenja koncesija jedno je od najspornijih u novom zakonu, prije svega zbog činjenice da ih postojeći koncesionari mogu izgubiti nakon 30 godina.

- Osim činjenice da većina naših primjedbi na prijedlog zakona, pogotovo one koje se tiču koncesije, nije uvažena, puno toga je ostalo nejasno. Rečeno je da će se puno toga rješavati kroz naknadne uredbe, ali mi smatramo da zakon mora biti egzaktan, a ne se oslanjati na dodatne uredbe. Nas koncesionare, a tu mislim na Luke Zadar, Split, Ploče i Šibenik to zanima zbog dugoročnih ulaganja i isplativosti uloženog u odnosu na trajanje koncesije. Logično bi bilo prestati s ulaganjima nekoliko godina pred sam istek koncesija kako bi amortizirali uloženo, ali to dugoročno nije dobro za nas niti za industriju u cjelini - kazao je Filip Rogošić u ime udruženja luka.

image
Jure Miskovic/Cropix

Odgovorio mu je državni tajnik. 

- Iako znamo da nisu svi zadovoljni s balansom između ulaganja, odnosno priznavanja troškova ili obeštećenja za buduća ulaganja, mi smo kao zakonodavac ostavili mogućnost produljenja roka trajanja koncesija, naročito ako se na nekom području promijenila regulativa i zahtjeva nove investicije - pojasnio je državni tajnik.

Za dionike u sustavu marina najvažnije je pitanje prijelazna odredba da će se produljenje postojećih koncesija raditi po starom zakonu.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Svi smo svjesni da je novi zakon bio nužnost i da je trebao biti donesen. Nadam se da će lokalne zajednice vrlo brzo donijeti sve potrebe dokumente da se u neke stvari, koje danas ne funkcioniraju, uvede red- komentirao je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja.

Što se tiče same gradnje, Vlada će donijeti uredbu o građenju na pomorskom dobru.To znači da više neće vrijediti pravilnik o jednostavnim građevinama nego posebna uredba koja će u obzir uzeti pejzaž, utjecaj na okoliš te odrađene karakteristike područja na kojemu se planira građenje.

image
Jure Miskovic/Cropix

– Novi Zakon će prije svega zaustaviti nelegalnu gradnju i uzurpaciju obale te pružiti kvalitetnu mogućnost razvoja gospodarstva na obali. Prije ovoga, Zakon se 20 godina nije mijenjao, a njegovom ćemo se primjenom brzo uvjeriti u njegovu kvalitetu, poručio je Bilaver.

Na pitanje hoće li svi imati pristup pomorskom dobru, odgovorio je:

- Aposolutno. Sve ono što smo govorili prije donošenja zakona vrijedi i dalje, niti jedna plaža neće biti ograđena niti će se naplaćivati ulaz. Ukratko, sve će plaže biti dostupne svim našim građanima.

Goran Ražnjević, predsjednik uprave Ilirije, pozdravio je činjenicu "da se ne može ugroziti slobodan pristup bez rampi i naplata". - Volio bih da je ovim zakonom uređen i Pravilnik o upravljanju plažama, prirodnim i uređenim, kako bi anulirao sve možebitne nedorečenosti zakona, poručio je Ražnjević.

image
Jure Miskovic/Cropix
image

‘Upravljanje pomorskim dobrom u okviru nove zakonske regulative‘

Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
27. srpanj 2024 04:16