StoryEditorOCM
4 kantunaOŽIVLJAVANJE KLUBA

Nogometne rošade: Australski investitori uložili bi 2,2 milijuna eura u HNK Zadar, ponudu dao i Marino Kulaš koji bi keširao i za Bagatovo igralište

Piše Dražen Žura
31. svibnja 2023. - 20:13

Upravo kako je i bilo najavljeno, održan je sastanak susradnika gradonačelnika Branka Dukića sa potencijalnim investitorima, odnosno, njihovim predstavnicima, koji su voljni uložiti u Hrvatski nogometni klub Zadar. Svima je prikazana prezentacija dviju pristiglih ponuda, koja razlučuje kako bi izgledao projekt oživljavanja zadarskog nogometa.

Ranije je rečeno o kojim je danas-sutra ulagačima riječ, obje ponude dolaze iz hrvatske dijaspore. S jedne strane je tvrtka HR Sport Group (grupa investitora iz Australije), koju vodi Mark Ivančić. Njegove reference su jasno iskazane kroz dosadašnje iskustvo, naime, radi se o grupi koja ima više od deset godina iskustva u vođenju nogometnih i ragbi klubova, kao što su FC Sydney United, McArtur i Parramata Eals.

Druga grupacija zapravo je vezana isključivo uz jednoga čovjeka, Marina Kulaša, investitora iz Kanade, porijeklom iz Zadra. U njegovim referencama pak stoji kako je izvršni direktor tvrtke North Hoolywod Films, osnivač i operativni direktor Binge.com (paltforme za streaming video igrica). Pismo namjere koje je uputio Kulaš na sastanku je zastupao zadarski odvjetnik Boris Radman.

Što se pak tiče ciljeva u kojima se trebalo navesti, vezano uz školu nogometa i prvu momčad HNK Zadar, za HR Sport Groupti podaci nisu navedeni u prezentaciji.

Istodobno, Kulaš precizira kako bi u razdoblju od 2023.- 2025. sve kategorije trebale nastupati u najvišem rangu. Nadalje, Kulaš u dodatnom petogodišnjem razdoblju (2025.- 2030.) promišlja o stvaranju prepoznatljive i uspješne Škole nogometa. U seniorskom pogonu, prema planu kojeg je osmislio Kulaš, u razdoblju od 2023. - 2027., HNK Zadar vidi od četvrtog do prvog ranga natjecanja, dok je u vremenu od 2027.- do 2030. klub bi trebao postati stabilan i biti u vrhu.

Najzanimljiviji dio ponude jeste financiranje, u točci Okvirni budžet, HR Sport Group ne navodi iznos za razdoblje od 2023. do 2027., međutim, u stavci Planirana ulaganja, australski investitori navode kako bi u sezoni 2023.-2024. uložili milijun eura, dok bi u ciklus od 2023.- 2024. te u naredne četiri sezone uložili milijun i 200 tisuća eura, što ukupno daje 2 milijuna i 200 tisuća eura do konca sezone 2026.- 2027. godine.

Marino Kulaš je drugačije zamislio Okvirni budžet, tako što bi u tekućoj sezoni on iznosio 600 tisuća eura, potom u vremenu 2023 - 2024. bio bi milijun eura, jednako i u naredne dvije sezone, dok bi budžet u sezoni 2026. - 2027. trebao iznositi između 1,5 do 2 milijuna eura.

Planirana ulaganja investitora Kulaša, u tekućoj sezoni, do kraja 2023. navode se u iznosu od 500 tisuća eura, dok u sljedećoj ulaganje rasteže od 500 tisuća do milijun eura. Iduće dvije su izjednačene i svaka donosi po milijun eura, dok bi u sezoni 2026. - 2027. iznosilo 1, 5 milijuna eura. Zbrojeno, to donosi četiri milijuna eura te ukoliko se razvuče na gore spomenutih još petsto, onda je u konačnici ulaganje 4,5 milijuna eura.

Raščlanjeno na vlasničke udjele, HR Sport Group ponudio je opciju prema kojoj njima pripada 75 posto, a 25 posto Gradu Zadru. Kulaš ima istu opciju tako što je 75 posto obrazložio kao – Investitorova tvrtka, a onih 25 posto koji bi pripali Gradu Zadru zapravo je kontrolni paket.

Kroz pitanje infrastrukture, također ima zanimljivih planova, jer u "Obveze investitora” HR Sport Group planira sufinanciranje izgradnje igrališta s umjetnom travom, dok se u stadion na Stanovima ne bi dirali, kao ni igralište s umjetnom travom u okviru ŠC Višnjik.

U "Obveze Grada” ulagači iz Australije za igralište Bagat predlažu davanje investitoru prava korištenja na ne manje od 30 godina i sufinanciranje. Kad je o Stanovima riječ, također se traži pravo korištenja na ne manje od 30 godina, jednako vrijedi i za igralište na Višnjiku.

Marino Kulaš po pitanju svojih obaveza izražava spremnost i otvorenost za razgovor oko pozicije suulagača u igralište Bagat ukoliko mu se prezentira projekt s aktivnostima, benefitima i rokovima realizacije. Stavka koja dotiče Stanove, u prijedlogu Kulaša je – crtica, a za Višnjik se navodi – nije definirano!

Kulaš pod Obveze Grada za Bagat ističe financiranje izgradnje igrališta s umjetnom travom, dok za Stanove ističe potrebu davanja investitoru višegodišnje pravo korištenja. Nadalje, što se tiče Višnjika, Kulaš ističe kako valja osigurati termine za školu nogometa HNK Zadar što podrazumijeva treninge i utakmice sukladno dosadašnjoj praksi.

Nedvojbeno, sa svime su ili će biti upoznati članovi Gradskog vijeća čija će odluka praktički odlučiti u kojem smjeru ide zadarski nogomet.

KORACI I PITANJA

Planirani koraci sadržani su u osam točaka:

1. Izrada prijedloga ugovora između Grada, HNK Zadra i investitora kojim bi se definirali svi bitni uvjeti.

2.Odabir investitora ovisno o odgovoru na prijedlog ugovora.

3.Izrada konačne verzije ugovora.

4. Usvajanje ugovora na Gradskom vijeću.

5.Potpis ugovora

6.Investitorova uplata

7.Primopredaja i uključivanje predstavnika investitora u upravljačka tijela.

8.Zajednička priprema preoblikovanja u sportsko dioničko društvo.(dž)

 

Glavna pitanja koja je potrebno regulirati ugovorom:

1. Utvrđivanje postojećeg stanja.

2. Utvrđivanje interesa Grada, Kluba i Investitora.

3.Utvrđivanje godišnjeg iznosa financiranja Kluba od strane Grada i Investitora.

4. Izražavanje zajedničkog interesa svih triju strana za pokretanjem i što bržim okončanjem procesa preoblikovanja.

5. definiranje postotka dionica i ostalih uvjeta preoblikovanja.

6. Izražavanje zajedničkog interesa u pogledu dugoročne suradnje između Grada i Investitora.

7. Detaljno reguliranje pitanja postojeće nogometne infrastrukture (Stanovi, Višnjik i Bagat).

8.Okvirno reguliranje pitanja nogometne infrastrukture koja se planira graditi (Barutana, novi stadion).

9.Reguliranje pitanja financijskih jamstava obiju strana u pogledu izvršavanja ugovornih obveza.

10. Reguliranje pitanja prava i obveza u slučaju raskida ugovora.

15. travanj 2024 00:42