StoryEditorOCM
4 kantunaZAKAZANO I ROČIŠTE

Odvjetnica napadnute novinarke najavila kaznene prijave, a Melita Vrsaljko opisuje: "Jasno mi je rekla, dok me tukla, da neću ništa snimati"

Piše Božana Sviličić
24. srpnja 2024. - 20:57

Zagrebačka odvjetnica Vanja Jurić, specijalizirana za medijsko pravo, najavila je podizanje kaznenih prijava i prijedlog za progon izravno državnom odvjetništvu u Zadru zbog fizičkog napada na novinarku Faktografa i Klimatskog portala, 31-godišnju Melitu Vrsaljko. Napad su počinili članovi obitelji poznatog zadarskog HDZ-ovca Darija Vrsaljka - njegova sestra Iva Perić i otac Ivan Vrsaljko.

image

Zagreb, 300123.
Novinarski dom, Perkovceva 2.
Panel pod nazivom Koja su pravna uporista i izazovi u reguliranju SLAPP - strateskih tuzbi protiv javne participacije, vezano za tuzbe protiv medija i novinara za povredu ugleda i casti.
Na fotografiji: Vanja Juric.
Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX

Zeljko Puhovski/Cropix

Incidenti su se dogodili dan za danom. Prvi napad dogodio se 15. srpnja, kada je Ivan Vrsaljko fizički nasrnuo na Melitu Vrsaljko dok je radila novinarski prilog na javnoj površini u Nadinu. Novinarka je uspjela zabilježiti trenutak napada kratkim video snimkom koji je zajedno s fotografijama napadačice i svojim ozljedama objavila na svom Facebook profilu.

image

Napadnuta Melita Vrsaljko

Sljedeći dan, 16. srpnja, Iva Perić nepozvana je došla na ulazna vrata i hodnik na prvom katu obiteljske kuće Melite Vrsaljko. Kada je Melita otvorila vrata, Perić je fizički nasrnula na nju, uhvativši je za kosu i istrgnuvši joj mobitel iz ruke, koji je potom bacila na pod. Tijekom sukoba, Perić je uspjela uhvatiti Melitu za vrat i gušiti je dok Melitini roditelji nisu dotrčali čuvši buku i zapomaganje te zaustavili napad.

image

Sestra Darija Vrsaljka koja je napala novinarku melitu Vrsaljko u obiteljskoj kući

Fb/Melita Vrsaljko/Slobodna Dalmacija

Policija je oba slučaja okvalificirala kao prekršaje protiv javnog reda i mira, pozivajući se na članak 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji se odnosi na prekršaje počinjene na javnim mjestima. U srijedu su rekli i kako je o svemu posebno izvješće poslano Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru koje će donijeti daljnju državnoodvjetničku odluku.

- O oba slučaja poslano je posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru koje će odlučiti o daljnjem postupanju – rekla je glasnogovornica zadarska policije Ivana Grbin. Jesu li utvrdili ima li u oba slučaja elemenata kaznenog djela u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru tijekom dana nisu odgovorili

Odvjetnica Vanja Jurić ističe da je dom Melite Vrsaljko privatno mjesto, što čini policijsku kvalifikaciju neprikladnom.

"Teško mi je razumjeti zašto je policija odlučila okvalificirati dva objektivno teška fizička napada na novinarku Melitu Vrsaljko kao prekršaje protiv javnog reda i mira. Pravno je jasno da postupci Ivana Vrsaljka i Ive Perić ispunjavaju obilježja više kaznenih djela, prije svega kaznenog djela prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa i kaznenog djela prijetnje," izjavila je odvjetnica Melite Vrsaljko.

Odvjetnica Jurić najavila je da će podnijeti kaznene prijave i prijedlog za progon izravno državnom odvjetništvu u Zadru kako bi se osigurala pravda za Melitu Vrsaljko i sve ostale novinare koji predano rade svoj posao. 

"Cilj tih napada bio je zaustaviti je u objavljivanju novinarskog priloga o nezakonitim odlagalištima otpada, a o svemu postoji više svjedoka. Iz tih razloga, radi zaštite Melite Vrsaljko, ali i svih ostalih novinara u njeno ću ime podnijeti kaznene prijave - najavila je Jurić.

Općinski sud u Zadru produžio je mjeru zabrane približavanja Meliti Vrsaljko za Ivu Perić. Prema informacijama glasnogovornika Općinskog suda u Zadru Davora Dubravice ročište u tom postupku na Prekršajnom odjelu Općinskog suda zakazano je za srijedu, 31. srpnja, u 9 sati, kada će se Perić očitovati o krivnji zbog prekršaja narušavanja javnog reda i mira tučom, vikom i galamom. Ukoliko ne prizna krivnju, slijedi sudski postupak u kojem će morati dokazati svoju nevinost. Predviđena kazna za prekršaj iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira je novčana kazna od 300 do 2000 eura ili kazna zatvora do 30 dana.

image

Davor Dubravica, glasnogovornik Općinskog suda u Zadru
 

Jure Miskovic/

"Grozno je što ti netko uprlja dom, a dom je mjesto gdje bi se trebao osjećati sigurno. Nažalost, ne osjećam se više sigurno jer policija me, nažalost, ne može zaštititi. Moja obitelj je istraumatizirana jer je tome svjedočila. Ona je meni ušla u kuću, upala mi je u dom" izjavila je Melita Vrsaljko.

Melita je također navela da je cilj napada bio zaustaviti je u objavljivanju novinarskog priloga o nezakonitim odlagalištima otpada, dodajući da joj je Perić izričito rekla da ne smije snimati te jojje prijetila daljnjim nasiljem.

Dodala je da je napadačica Iva Perić, koja inače vodi ugostiteljski objektu Zadru, možda mogla znati da se na parceli koja se vidi s javne prometnice također vide i vreće s većom količinom prazne ugostiteljske ambalaže za koju je ostalo nejasno odakle se stvorila u Nadinu jer tu nema ugostiteljskog lokala.

"Jasno mi je rekla, dok me tukla, da neću ništa snimati, a u snimanju te parcele s javne površine nas je njen otac spriječio dan prije. Sve ovo je vrlo traumatično za mene i moju obitelj koja napadu svjedočila, ne osjećamo se sigurno u vlastitoj kući" – rekla je Vrsaljko.

07. rujan 2024 22:11