StoryEditorOCM
4 kantunaNEPOTIZAM U BOLNICI

Odvjetnik dr. Krpine: ‘O natječaju bruji cijela zadarska bolnica. Ovaj slučaj je apsurd!‘ Hoće li Čulinu dovesti policija? Što su rekle svjedokinje?

Piše Božana Sviličić
2. svibnja 2023. - 22:19

- Kako bi bilo moguće da ravnatelju zadarske Opće bolnice dr. Željku Čulini ne bi bile poznate okolnosti ovog slučaja?! Pa o ovom natječaju bruji cijela zadarska bolnica. Cijeli ovaj slučaj je apsurd! – rekao je Toni Primorac, odvjetnik liječnice Marije Krpine, koja je tužila zadarsku bolnicu zbog kršenja pravilnika i diskriminacije prilikom ocjenjivanja kandidata za specijalizaciju na Odjelu za neurologiju.

Primorac je u utorak na kraju nastavka suđenja na Općinskom sudu u Zadru zatražio, naime, da se Čulinin dolazak na iduće ročište ‘osigura‘ uz pomoć policije nakon čega je sudac Tomislav Bago rekao da to može napraviti jedino ako se ravnatelj kao svjedok ne pojavi tri puta.

- Vi prejudicirate da svjedok neće doći. To ne možete znati - rekao je Bago na suđenju za slučaj nepotizma u zadarskoj Općoj bolnici.

Zastupnik bolnice je tome prigovorio navodeći kako je Primorac napravio procesnu pogrešku jer ga je najprije zvao kao pravnu osobu, a sada kao svjedoka. Primorac je, međutim, potom sudu predočio podnesak iz prosinca iz kojeg je vidljivo kako je tada Čulinu zvao kao svjedoka.

Natječaj za specijalizaciju iz neurologije bio je raspisan u rujnu 2021. godine, a liječnica Krpina tužila je zadarsku bolnicu kao jedan od kandidata smatrajući da je Povjerenstvo diskriminiralo. Na natječaju je primljena Ivana Mrđen, kći šefice Odjela za neurologiju, dr. Anamarije Mrđen, koja je od drugih kandidata bila bolja za 0,03 bodova.

Krpina je drži kako je bolnica pogrešno primijenila pravilnik o mjerilima za prijem specijalizanata jer povjerenstvo Ivani Mrđen nije odbilo jedan bod, iako je godinu dana dulje studirala od nje. Mrđen je studij medicine završila nakon šest godina i deset mjeseci, odnosno nakon sedam akademskih godina, a ona je diplomirala nakon pet godina i deset mjeseci, odnosno nakon šest akademskih godina.

Uz sve to smatra i kako je povjerenstvo u razgovoru s kandidatima dalo prednost Ivani Mrđen, a ne njoj, koju su prvi put vidjeli, jer Mrđen osobno poznaju, što ne može biti kriterij za ocjenjivanje. Mrđen se favorizirala po osnovi društvene pripadnosti, odnosno društvu kolega liječnika u Općoj bolnici Zadar, a ona je za to vrijeme radila u Hitnoj pomoći, izvan bolnice.

image
Jure Miskovic/Cropix

U utorak su na sudu svjedočile članice Povjerenstva za izbor specijalizanta neurokirurgije dr. Milica Komšo i dr. Nikolina Narančić–Knez, subspecijalistice neuroimunologije na Odjelu neurologije zadarske Opće bolnice.

Obje su rekle kako su Ivani Mrđen dale prednost zbog iznimnih liječničkih sposobnosti, te da njezina majka nije nikad zbog natječaja na njih radila pritisak. Obje su Ivanu upoznale dok je bila ‘sekundarac‘, na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (OHBP), te na Covid odjelu zadarske Opće bolnice. Dale su joj prednost pred Krpinom jer su je upoznale tijekom rada u bolnici. 

Odvjetnik Primorac im je potom predočio dokumentaciju s Medicinskog fakulteta u Rijeci iz koje se vidi kako je Krpina studirala kraće od Mrđen, te ih upitao mogu li objasniti kako to da završetak studija medicine u sedam akademskih godina jednog kandidata nije produžetak studija u odnosu na drugog kandidata koji je studij završio za šest godina.

- Kako to da druga povjerenstva kandidatima zbog toga oduzimaju jedan bod, a u ovom slučaju ne - pitao ih je Primorac.

Dr. Narančić - Knez je rekla kako nitko ne može završiti studij ranije od šest godina, ako studij traje šest godina. To što je u svom obrazloženju Krpini na kraju napisala: ‘Žao mi je‘, ne znači da je znala kakva je odluka donesena, već je to napisala zbog toga što joj je jasno da ne mogu biti svi primljeni.

- U pravilniku piše šest godina, a ne spominju se akademske godine. Računali smo da je Ivana studirala šest kalendarskih godina. Nije mi poznato da su druga povjerenstva oduzimala bodove za produženo studiranje. Kalendarski, obzirom, da studij traje šest godina, ako netko završi koji mjesec ranije, to se ipak računa kao šest godina - rekla je dr. Komšo nakon čega je na upit Primorca kako tumači obrazloženje ravnatelja dr. Čuline da daje prednost kandidatu koji je radio na bolničkom Odjelu i koji se došao javiti liječnicima u odnosu na druge kandidate, navela kako ne može komentirati tuđe izjave.

Dr. Narančić - Knez je navela kako dr. Anamariju Mrđen poznaje više od 20 godina, ali da se privatno ne druže. Njezinu kćer Ivanu dobro je upoznala dok je radila na OHBP- u i Covid odjelu.

image

Željko Čulina, ravnatelj zadarske Opće bolnice
 

Jure Mišković/Cropix

- S obzirom na pandemiju i to kako je bilo teško uvijek ti ljudi koji su radili na Covid odjelu i liječnici i sestre imaju kod mene veliko poštovanje. Unatoč dobrim ocjenama i broju bodova kolegicu Mariju Krpinu sam prvi put vidjela, pa mi je bilo teško procijeniti njezine vještine i znanje. Razgovor ne traje dugo, prekratko traje da bih mogla nekog tako procijeniti s obzirom da bi se donijele odluke. Vrijeme mi je relativan pojam, recimo ovo saslušanje mi danas traje kao stoljeće - rekla je dr. Narančić-Knez dodajući kako joj je poznato da je otac Marije Krpine bio liječnik u bolnici, a sada je umirovini, te da joj je majka medicinska sestra.

- Stric joj je radio kod nas na odjelu i neki rođaci. Radila sam s pokojnim stricem Marije Krpine kad sam bila na specijalizaciji - rekla je.

Dr. Komšo je opisala kako je s Ivanom Mrđen bila iznimno zadovoljna, a da je Marija Krpina pokazala dosta interesa za neuroznanost, ali je najviše govorila o svojim znanstvenim radovima, no da misli da nisu bili iz područja neurologije.

- Uvijek pisanje znanstvenih radova ocjenjujem pozitivno. Temeljem razgovora sam ocijenila da je zainteresirana za neurologiju, ali nisam je upoznala prije natječaja jer nije radila u našoj ustanovi - rekla je dr. Komšo.

Odvjetnik je potom prigovorio njihovim iskazima navodeći kako su svi članovi povjerenstva pogodovali svojoj šefici na način da su njezinu kćer pozitivno ocijenili na račun osobnog poznanstva i pri tom vršili diskriminaciju drugih kandidata. Propustili su Ivani Mrđen smanjiti jedan bod zbog produžetka studija, a što su druga povjerenstva činila u odnosu na druge specijalizacije.

- Iz iskaza proizlazi da je postojao dogovor među članovima povjerenstva da se na specijalizaciju primi kćer šefice kao i to da su izravno diskriminirali Mariju Krpinu s aspekta da je ne poznaju ili je prvi put vide - zaključio je Primorac.

Suđenje se nastavlja u srpnju kada su na ročište pozvani tužiteljica dr. Marija Krpina i ravnatelj zadarske Opće bolnice dr. Željko Čulina.

24. travanj 2024 21:34