StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ ‘BAGAT‘

Odvjetnik posedarskog poduzetnika kazneno prijavio sudsku vještakinju zbog procjene zemljišta bivše tvornice, a ona se pita: ‘Šale li se oni?!‘

Piše B.S.
4. ožujka 2022. - 17:53

Smatrajući da je dovela Općinski sud u Zadru u zabludu krivom procjenom vrijednosti terena u slučaju prodaje industrijskog postrojenja bivše tvornice 'Bagat', odvjetnik Jadranko Črnko, zastupnik tvrtke Caducaeus medic d.o.o. u vlasništvu zadarskog poduzetnika Roka Brale, podnio je Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru (ODO) kaznenu prijavu protiv ovlaštene sudske vještakinje za građevinu Snježane Topić Biloglav. Črnko drži da u ovom slučaju postoji osnovana sumnja da je vještakinja koju je ovlastio sud počinila kazneno djelo jer je u svom drugom nalazu, odnosno dopuni elaborata, navela činjenice koje nisu istinite.

- U dopuni elaborata iz 2021. vještakinja je dala nalaz u kojem navodi kako je izvršila očevid i vidjela da je umjesto zgrada na spornom terenu hrpa srušenog materijala, iako je u ranijem nalazu iz 2020. godine navela drugačije mišljenje.

Tada je napisala da se na jugoistočnom dijelu nalazi izgrađena zgrada, da je postojeći objekt u dobrom stanju, da mu je tlocrtna površina 530,46 m2, da je stanje zgrade prema vizualnom pregledu dobro i da je vrijednost zgrade 1.314.400,00 kuna – navodi Črnko te dodaje kako je 'Bagat trgovina' zgrada koja je i dalje u funkciji.

Črnko je najprije tražio obustavu sudskog oglasa o javnoj prodaji atraktivnog terena bivše tvornice šivaćih strojeva za početnu cijenu od 33.250.000,00 kuna, navodeći kako bi se njome prodala i Bralina parcela koja nije dijelom ovrhe zbog koje se postrojenje i prodaje. Riječ je o 1109 metara četvornih velikoj čestici na južnom dijelu terena u vlasništvu tvrtke Caducaeus medic odnosno Brale koji je kupio Bagatovu "Trgovinu".

- Vještakinja je dakle htjela da se parcela proda kao hrpa srušenog materijala, iako je naša zgrada u funkciji. Vidjet ćemo što će o svemu reći odvjetništvo. Iako se u Zemljišno-knjižnom odjelu Općinskog suda u Zadru, se, naime, krivo vodi da je ta čestica u vlasništvu tvrtke 'Euro ivi', ona je u vlasništvu 'Bagat trgovine' o čemu postoje dokazi u Fondu za privatizaciju. Nije upisana u zemljišne knjige i to se tako pokušava prodati, a mi imamo originarno pravo na stjecanje vlasništva - kaže Črnko.

Sudska vještakinja za građevinu i direktorica zadarskog arhitektonskog ureda 'Tobis Inženjering' Snježana Topić Biloglav opovrgava navode odvjetnika Črnka tvrdeći kako vrijednost sporne zgrade nikada nije izostavljena iz obje njezine procjene.

- Zgradu sam procijenila na osnovu kvadarature i vizualnog izgleda jer je prazna i nismo mogli ući unutra. Za tu zgradu nitko nije donio građevinsku dozvolu iako sam je tražila. Godinama pošteno radim svoj posao. Šale li se oni ?! Uistinu mi nije jasno što žele. Postoje prosječne cijene zemljišta, a i Povjerenstvo za vještačenje pri Županiji pa neka se obrate njima – rekla je.

Odluku o prodaju dijela bivše Bagatove tvornice donio je u siječnju Općinski sud u Zadru u ovršnom postupku splitske tvrtke Malu Projekt d.o.o. za poslovanje nekretninama, čiji je vlasnik Tommy 1992 d.o.o.

Ta je tvrtka zbog nevraćenog kredita od 4.5 milijuna eura, ovršila zagrebačku tvrtku "Euro Ivi" u vlasništvu hercegovačkog tajkuna Milana Lučića koja je bila upisana na 'Bagatovo' zemljište. Lučičeva tvrtka završila je u stečaju 2012. godine kojeg je pokrenula Hypo Alpe-Adria banka jer "Euro Ivi" nije vraćao sporni kredit od 4,5 milijuna eura. Prethodno je 'Euro ivi' kupio čitav prostor tvornice u suradnji sa zadarskom tvrtkom Lignum, a dio zemljišta prodali su Lidlu koji je tamo izgradio trgovinski centar.

Za početnu cijenu od 33.250.000,00 kuna 'na bubnju' su se trebale naći dvije industrijske zgrade, jedna površine 21 285, a druga 290 metara četvornih, te dva ndustrijska dvorišta veličine 746 i 167 metara četvornih.

30. travanj 2024 16:32