StoryEditorOCM
4 kantunaVELIKA AFERA U ZADARSKOM PRAVOSUĐU

Odvjetnik Robert Izidor Majić prijavio Dinku Cvitanu Kerol Sablić Radman, suca Borisa Radmana, Marijanu Stipić, Mašu Jurjević... zbog sumnje u sukob interesa i zlouporabu položaja!

Piše Nacional
26. siječnja 2018. - 17:16
KAO GLAVNOG NALOGODAVCA I ORGANIZATORA CIJELOG SLUČAJA MAJIĆ SPOMINJE SUCA KAZNENOG ODJELA ŽUPANIJSKOG SUDA U ZADRU BORISA RADMANApresuda_jerkovic4-051017

Tjednik NACIONAL otkriva detalje velike pravosudne afere, prijave upućene DORH-u koja budi sumnju da je grupa pravosudnih dužnosnika na području Zadra umiješana u ozbiljne zlouporabe službenih položaja, sukob interesa i sprege s kriminalnim miljeom

Nacional je prije nekoliko dana dobio na uvid jednu nesvakidašnju prijavu koja budi osnovanu sumnju da je jedan dio pravosudnih dužnosnika na području Zadra umiješan u ozbiljne zlouporabe službenih položaja, trgovinu utjecajem i sprege s lokalnim interesnim grupacijama i nepotizam širokih razmjera, vjerojatno praćen razgranatom kapilarnom korupcijom. Ovaj slučaj zanimljiv je za širu javnost jer pruža dubinski uvid u to s kakvim se sve problemima mogu suočiti pojedinci koji se nađu na udaru tako kontaminiranog pravosudnog sustava. U pravosudnim krugovima u Hrvatskoj događa se doista svašta, vode se često bitke ispod svake razine dobrog ukusa, manipulira se sudskim postupcima na najvišim razinama i to s posljedicama koje ponekad doslovno ugrožavaju nacionalnu sigurnost, ali se unatoč svemu tomu rijetko događa da jedan odvjetnik podnosi prijavu protiv zaposlenika državnog odvjetništva.

UPRAVO TO OTKRIVA DOKUMENT u koji je Nacional dobio uvid. Dokument je posebno zanimljiv i zato što govori o slučaju u koji je na doslovno kafkijanski način uvučen Mladen Ninčević, jedan od direktora izdavača tjednika Nacional. Zadarski odvjetnik Robert Izidor Majić u srpnju prošle godine poslao je Državnom odvjetništvu RH prijavu u kojoj tadašnju zamjenicu općinskog državnog odvjetnika u Zadru Kerol Sablić Radman i njezinu državnoodvjetničku savjetnicu Mašu Jurjević tereti za “nezakonito, neprofesionalno, protupravno i zlonamjerno djelovanje”.

U sukusu prijave Majić tvrdi da su njih dvije od njega pokušale iznuditi izjavu kojom bi on lažno optužio Ninčevića da je sudjelovao u sklapanju lihvarskog ugovora na štetu izvjesnog Ive Medića. Majićevo priznanje trebalo je poslužiti kao dokaz u postupku koji je Medić pokrenuo protiv Ninčevića, ali koji je po svemu sudeći potpuno neosnovan i nije potkrijepljen nikakvim dokazima. Da situacija bude apsurdnija, Majić je odvjetnik koji je u spornoj situaciji zastupao Medića.

PRIJE NEGO ŠTO JE PODNIO tu prijavu, Majić je još sredinom 2016. poslao sličnu predstavku Ministarstvu pravosuđa. U njoj je iznio nezadovoljstvo postupanjem Općinskog državnog odvjetništva u Zadru. U prijavi koju je u srpnju 2017. poslao DORH-u tvrdi da je nepravedno optužen za sklapanje lihvarskog ugovora u kojem nije sudjelovao niti je pisao taj ugovor. Da apsurd bude još veći, Majić je optužen za prijevaru vlastitog klijenta koji to demantira. Majić je u toj prijavi napisao da je još 2014. protiv njega i još tri suoptužene osobe – Mladena Ninčevića, njegove supruge Sarah-Jane Ninčević i Mile Paraća te tvrtke Ekskluziv Kožino – podignuta optužnica zbog navodnog pomaganja u pisanju i sklapanju lihvarskog ugovora na štetu tvrtke Ive iz Kožina i njezina direktora Ive Medića. Majić je kao odvjetnik Medića zastupao u nekim ranijim pravnim poslovima. Lihvarskim je ugovorom, prema navodima optužnice, tvrtka Ekskluziv Kožino trebala tvrtki Ive protupravno oduzeti nekretninu u naselju Kožino blizu Zadra koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji uz samu obalu.

Više o aferi koja je potresla zadarsko pravosuđe pročitajte OVDJE.

20. travanj 2024 10:16