StoryEditorOCM
4 kantunaA DA SAD TO OČISTITE

Okej, išarali ste cijeli grad grafitima, napravili ste ogromnu štetu gradskoj imovini i poslali bezbroj poruka mržnje. Što bi bilo da ne volite Zadar?

Piše Ivica Nevešćanin
28. veljače 2022. - 14:57

Ima ih doslovno na svakog koraku, po cijelom Zadru, naročito u povijesnoj jezgri na Poluotoku. Toliko ih je u javnom prostoru da naprosto zagušuju vidno polje, agresivno napadaju sa svih strana, sa zidova, podova i komunalne opreme. Nasrću sa strujnih ormarića, kutija za telefonske mreže, s plastičnih spremnika za komunalni otpad, stupova na Kalelargi, metalnih kontejnera, novih koševa za smeće na Muraju. S kamenih podnih graničnika, kamenih fasada, kamenih prozorskih okvira, plastičnih kioska na tržnici, poštanskih sandučića, sa smeđe signalizacije, prometne signalizacije, ulaznih vrata u zgrade, zaštitnih roleta na trgovinama, žardinjera, klupa u parkovima, rasvjetnih stupova, telefonskih govornica... Nema mjesta gdje ih nema, a ako ih slučajno još negdje nema, samo je pitanja dana kada će se pojaviti.

Govorimo o grafitima kojima je Zadar ukrašen/unakažen u čast voljenog košarkaškog kluba, preciznije, u čas navijačke skupine Tornado. U skladu s ikonografskim standardima Tornada, većina ih je ispisana karakterističnim svjetlo plavim sprejem, a prepoznatljivi navijački ”potpisi” i uvredljive kratice upućene policiji (ACAB, u zadnje vrijeme "šifirane" slovima i brojkama - A3A2 ili samo 1312), nerijetko su začinjeni eksplicitnim ili deriviranim ustaškim simbolima i nacističkim svastikama te vrlo često stiliziranim keltskim križem (krug s križem), simbolom skinheada i neonacista od sjeverne Europe do Balkana, od Zadra do Beograda. Navijački grafiti kao dio navijačke subkulture tako su na zadarskim ulicama pervertirali u glasne poruke mržnje, netrpeljivosti, rasizma i fašizma, a sve tobože ”u ime ljubavi” prema košarkaškom klubu i identifikacije s Tornadom. 

Za zadarske ulice, zgrade, fasade i trgove navijačka ljubav je postala gora od navijačke mržnje. Što bi bilo da ne vole Zadar? Navijačka privrženost poprimila je kontraefekt postavši javni problem kojeg trebaju rješavati komunalne službe. I rješavaju ga kada stignu i interveniraju kad je hitno, ali bi bilo lijepo, pristojno i pedagoški poučno da oni u čije se ime ovako vandalizira grad i šalju primitvne poruke, u čije se ime nanosi poprilična materijalna šteta gradskoj imovini i imidžu grada, jednom pozovu svoje članove i simpatizere na radnu akciju i da s jednakim entuzijazmom počiste barem djelić ovog nereda. I tako pokažu koliko uistinu vole/cijene/poštuju ovaj grad i njegove građane.

Nije to tako teško: malo sredstava za čišćenje, spužvica, nekoliko pinela i kantica boje i navijačka ljubav prema Zadru može dobiti novo lice. Jedino ako im čišćenje javnih površina nije ispod navijačke časti.

30. travanj 2024 02:09