StoryEditorOCM
4 kantunaNASTAVA NA DALJINU

Omikron ispraznio srednje škole u Zadru, šest ih je tražilo prelazak na on line nastavu. Evo kakvo je stanje u osnovnim školama u gradu i županiji....

Piše AVŠ
11. siječnja 2022. - 13:11

Početak drugog polugodišta učenici šest zadarskih srednjih škola ipak su dočekali kod kuće. 

Iako se prije desetak dana činilo da će se nastava nakon završetka praznika odvijati neometano, brzina kojom se omikron širi ipak je srednjoškolce vratila pred ekrane, na on line nastavu, umjesto u školske klupe. 

Kako su nam potvrdili iz županijskog Upravnog odjela za školstvo, za sada je šest srednjih škola tražilo prelazak na model C, odnosno nastavu na daljinu i to Tehnička škola Zadar, Strukovna škola Vice Vlatkovića, Medicinska škola Ante Kuzmanića, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Srednja škola Bartula Kašića na Pagu te Gimnazija Jurja Barakovića  Zadar.

- Prvi smo tražili prelazak na on line nastavu, prije svega zbog ogromnog postotka zaraženih u cijeloj populaciji. Kad imate 60 posto pozitivnih među testiranima, jasno je da ni postotak među učenicima nije drugačiji. Pogotovo što su se oni na praznicima družili više nego inače, na raznim  događanjima u zatvorenim prostorima gdje je bilo svega osim maski. Ako uzmete u obzir da su od 1000 učenika njih 600 putnici koju putuju autobusom gdje se vozi velik broj starijih ljudi, i tu smo željeli ograničiti kretanje virusa - kaže ravnatelj Strukovne škole, Tihomir Tomčić. Zato je školu organizirao na daljinu, ali tako da se vrijeme do normalizacije nastave iskoristi na najbolji mogući način, pojačavanjem praktičnog dijela obrazovanja. 

- Za ovo vrijeme učenici 2. i 3. razreda dva dana idu na praksu kod svojih obrtnika ako se tako slože roditelji i obrtnici. Osobno, preporučujem da oni mogu ići na praktičnu nastavu i ostala tri dana ako to žele, a nastavnici će im izaći u susret oko izvršenja školskih obveza u popodnevnim satima. Također, po prvi put sam preporučio da učenici prvih razreda  tijekom idućeg tjedna odu na praktičnu nastavu kod svojih obrtnika s kojima su sklopili ugovore te se upoznaju s radionicama i budućim mentorima. U tih dan, dva učenici će uz dogovor s nastavnicima izvršavati školske obveze u popodnevnim satima - govori Tomčić o organizaciji koja bi mogla izvući najbolje iz ove situacije. 

Što se osnovnih škola tiče, za sada su na on line nastavi samo Osnovna škola Jurja Dalmatinca u Pagu i to za učenike od 1. do 8. razreda te jedan razred, 8b, Osnovne škole Valentin Klarin u Preku na otoku Ugljanu.

Sve druge osnovne škole na području grada i županije novo polugodište započele su nastavom uživo.

- Donijeli smo takvu odluku jer broj zaražene djece nije veći od broja uoči početka zimskih praznika. Ali, veći je broj zaraženih učitelja i profesora.  Prema zadnjim podacima imamo 30  djelatnika i  53 učenika koji su pozitivni. Zato smo krenuli smo s nastavom po modelu A i planiramo na isti način raditi do daljnjega, jasno, sve ovisi o situaciji s pandemijom koju ćemo pratiti i njoj se prilagođavati-  rekao nam je pročelnik gradskog Upravnog odjela za školstvo, Joso Nekić

19. travanj 2024 19:01