StoryEditorOCM
4 kantunaNIKAD BOLJI GOSPODARSKI REZULTATI U ZADARSKOJ ŽUPANIJI

Ono što bi još trebalo rasti jesu: plaće! Poduzetnici, to se odnosi na vas...

Piše M. Kalajžić
27. lipnja 2018. - 21:03
20180627_112128

U srijedu je u hotelu Kolovare održana 10. proširena sjednica Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar na kojoj su predstavljeni, kako je kazao predsjednik Dario Jurin, nikad bolji gospodarski rezultati. Na sjednici su prezentirani pokazatelji gospodarskih kretanja u Zadarskoj županiji za 2017. godinu i aktualno stanje ove godine.

Skupu je prisustvovao i predstavnik Sveučilišta u Zadru, prodekan Josip Faričić, koji je izložio program početka izgradnje novog Sveučilišnog kampusa u Zadru. Novosti o projektu Digitalna komora i portalu Gospodarska mreža donijela je Sanja Šimić, samostalna savjetnica Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK. Sjednicu su pratili članovi Gospodarskog vijeća, predstavnici lokalne samouprave među kojima i gradonačelnik Branko Dukić, te gospodarstvenici sa zadarskog područja.

- Financijski rezultati županijskog gospodarstva odnose se na 4.233 tvrtke koje su predale godišnja financijska izvješća i izuzetno su dobri. Imali smo rast zaposlenosti od 10 posto, gotovo 1.900 ljudi više je radilo u gospodarstvu nego 2016. godine, a već sad možemo kazati da će ukupan broj zaposlenosti, gospodarstva, obrtništva i ostale nadgradnje u srpnju proći 60 tisuća što nikad nije bilo niti približno. Imamo i rekordan broj ukupnih prihoda koji su blizu 14 milijardi, što je nešto što je zaista za istaknuti. To su samo prihodi ovih 4.233 tvrtki koje imaju domicilno sjedište na prostoru Zadarske županije. Kad se zbirno pogledaju sve te firme kao jednu, kroz račun dobiti i gubitka oni su iskazali 800 milijuna kuna dobiti, popravili su svoju sliku aktive koja je prije nepunih pet godina vlastitih sredstava imala samo 18 posto, da bi se sad približili na 29 posto što opet govori da se situacija jako stabilizirala, a već tradicionalno turistički promet u fizičkim pokazateljima ide progresivnim stopama naprijed. Broj nezaposlenih je rekodno nizak i u odnosu na prošlu godinu manji za 22 posto. Sve to kad uzmete u obzir, prošla financijska godina bila je jako dobra, trendovi su također dobri. Mi već sada iz nekih naših razgovora i anketa s ključnim tvrtkama koje određuju sudbinu pojedinog gospodarskog sektora možemo znati da će i ova godina, ako ne bude nekog stresa, biti bolja nego ovu koju smo danas prezentirali – pojasnio je novinarima direktor HGK zadarske županije Denis Ikić.
Mada se obično pita za turizam koji u ukupnim prihodima sudjeluje sa 11,8 posto, a prije nekoliko godina svega 4 posto, s tim što on ima multiplikativni utjecaj na druge gospodarske grane - i proizvodnja također bilježi dobre pokazatelje. Što se tiče proizvodnje, prerađivačka se industrija dobro drži i ima dobre financijske rezultate, a čini 20 posto u strukturi ukupnog gospodarstva i uz trgovinu je najveći segment koji doprinosi ukupnim prihodima. Brodarstvo čini nepunih 10, ribarstvo 9, građevinarstvo 9, dodao je Ikić.

Dario Jurin istaknuo je kako je od 2008. do 2012. godine trajala stagnacija gospodarstva, nakon čega je uslijedio oporavak i rast koji se nastavio sve do sada. Ono što bi trebalo rasti, a još uvijek stagnira jesu – plaće, kazao je Jurin koji je pozvao gospodarstvenike da poprave i taj, za građane vrlo važan dio, ukupne gospodarske "krvne slike", s čim se složio i gradonačelnik Branko Dukić.
 

- Projekt Sveučilišnog kampusa koji je na razini idejnog rješenja započet je još prije desetak godina, počeo se približavati konkretnim obrisima. Posljednjih godina smo intenzivno pripremali dokumentaciju za prijavu sufinanciranja iz europskih strukturnih fondova za gradnju Studentskog doma i Studenstke menze. Druge djelove kampusa nismo mogli prijaviti jer nisu uključeni u operativnom programu. Budući da smo kvalitetno pripremili dokumentaciju, odobreno nam je financiranje. Troškovi izgradnje su predviđeni na 10 milijuna eura tako da smo sada pristupili pripremi natječajne dokumentacije. Očekujemo da će taj dio biti obavljen do kraja godine, kako bi iduće kalendarske godine započeli građevinski radovi. Naši građani će bagere vidjeti na toj lokaciji nešto ranije zato što smo obvezni najprije obaviti arheološko sondiranje prostora u kojem će se raditi novi Studentski dom – rekao je Faričić.
19. travanj 2024 14:19