StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO JE NASTAO SICU?

Opatica samostana Anastazija Čizmin: "Koludrice su pohranile umjetničko blago na tajno mjesto, u taj se misterij i danas skoro ne vjeruje..."

Piše Lada Burčul
5. prosinca 2022. - 15:46

- Bez škara i bez vrpce, proglašavam ovu izložbu otvorenom – kazao je u ponedjeljak u prostoriji Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, otvarajući izložbu „Tragom bogate prošlosti“, autorice kustosice SICU doc. dr. Ane Jordan Knežević. Izložena građa potječe iz više hrvatskih kulturnih ustanova, muzeja i arhiva, pa se na temelju sačuvane fotodokumentacije, arhivskih spisa, tlocrta i novinskih članaka dobiva uvid u niz povijesno-društvenih događaja koji su prethodili utemeljenju Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru.

- Davno je veliki književnik Dostojevski pisao da će ljepota spasiti svijet. Crkva je stoljećima surađivala s umjetnicima na različitim područjima ljudskoga duha i stvaralaštva, kako na likovnom, književnom i glazbenom, tako i na graditeljskom planu. Mi smo nemoćni do kraja proniknuti i protumačiti to povijesno pletivo kulta i kulture, religije i čovjekove duše, koja je oblikovala i stvarala brojna umjetnička djela. No kad s pažnjom i intuicijom promatramo, kadri smo parcijalno doživjeti i osjetiti onaj nevidljivi fluid umjetničkog i vjerničkog nadahnuća koji su nam genijalni graditelji ljepote htjeli priopćiti. Na izložbi je lijepo vidjeti kako je prošlost bila strukturirana i kako je došlo do toga da postoji SICU u Zadru, jedna od četiri kapitalnih kulturnih stvarnosti u Hrvatskoj. Tako se suvremenom čovjeku prenosi poruka, jeka iz prošlih dana i godina. Naša izložba želi biti živi kapital koji govori o onima koji su ta djela stvarali – kazao je zadarski nadbiskup.

SICU je pravno ustanovljena 29. ožujka 1967. godine zalaganjem i dogovorom više osnivača, među kojima su najvažniji Zadarska nadbiskupija, Samostan benediktinki sv. Marije, Skupština općine Zadar, a JAZU iz Zagreba je sudjelovala svojom podrškom i supotpisom temeljnog ugovora. Ovaj datum SICU obilježava kao svoj dan.

Č.M. Anastazija Čizmin, opatica ženskog benediktinskog samostana sv. Marije u Zadru, kazala je da je bogata prošlost Zadra, benediktinskog samostana i Nadbiskupije.

- Na izloženim fotografijama mogu se vidjeti osobe zaslužne za osnivanje SICU, posebne i jedinstvene kulturne ustanove. Veliki je doprinos koludrica sv. Marije koje su brižno, budno, tajnovito i hrabro čuvale, i očuvale, veliki dio kulturne baštine. U Drugom svjetskom ratu samostan je bio temeljito porušen, a umjetnine i ostale dragocjenosti pohranjene na tajno mjesto. Ta tajnovitost bila je dugog vijeka i sadržavala je misterij u koji se istodobno i vjerovalo i nije vjerovalo. U nekim oblicima tako je ostalo do danas. Nakon Drugog svjetskog rata, u uvjetima kad su koludrice bile bez svog doma, pristupilo se prikupljanju sačuvanih predmeta. Koludrice su imale veliku želju da to blago bude skupljeno na jednom mjestu, te izloženo. Oko obnove povijesnog samostana pregovaranja su bila duga i mučna, zapisivao je tadašnji nadbiskup Marijan Oblak. Gradski oci htjeli su izbrisati kompleks samostana sv. Marije sa njihovog tisućljetnog prostora. Opatica Benedikta je 1960.g. uputila je molbu za obnovu samostana, a SICU je otvorena nakon dugih 16 godina pregovaranja 4. 12. 1976.godine – istaknula je opatica Anastazija Čizmin.

- Benediktinkama je tada priznat status čuvarica izložbenog prostora SICU i njegovih izložaka, što je najvažnije. A mi smo to zaista i bile, ne samo tada kad se odlučivalo o našoj sudbini, nego i mnogo ranije, kad su se koludrice suprotstavile odluci vlasti da se vrijedne umjetnine odnesu u Italiju. Uz svoju neospornu materijalnu, kulturnu i umjetničku vrijednost, izlošci su poveznica nas koji smo sada tu sa svima onima koji su tu bili prije nas, znani i neznani, oni koje je vjera nadahnjivala i poticala da nam ostave ono najbolje – poručila je časna majka Čizmin.

Uz Dinu Bušić, pročelnicu za kulturu Grada Zadra i autoricu izložbe Anu Jordan Knežević, nazočnima se u ponedjeljak na otvorenju izložbe obratio i dr.sc Tado Oršolić iz Zavoda za povijesne znanosti u Zadru, kazavši da je izložba „Tragom bogate prošlosti“ prikaz dugotrajnog procesa nastanka današnjeg postava Stalne izložbe crkvene umjetnosti.

- Postav zadarske sakralne, odnosno crkvene umjetnosti, od neprocjenjive je umjetničke vrijednosti. Očuvanje sakralnog blaga i umjetnina ima se pripisati tadašnjem zadarskom nadbiskupu Petru Dujmu Munzaniju i sestrama benediktinkama. Munzani je 1943. dao zazidati podzemni i nadzemni bunker podno zvonika crkve sv. Marije, gdje su umjetnine sklonjene – podsjetio je Tado Oršolić.

Izložba u SICU ostaje otvorena do kraja srpnja iduće godine.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
02. lipanj 2024 16:05